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June 5, 2013 

Mr. Ross Fischer 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Counsel for the County of Kames 
Denton, Navarro, Rocha & Bernal, P.C. 
2500 West William Cannon, Suite 609 
Austin, Texas 78745 

Dear Mr. Fischer: 

OR2013-09271 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 489201. 

The County of Kames (the "county"), which you represent, received a request for all bills for 
legal services rendered to the county by any law firm, related contracts or payment 
agreements, and audit letters from a specified law firm to outside auditors during a specified 
time period. 1 You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.107 and 552.116 of the Government Code. We have considered the exceptions 
you claim and reviewed the submitted information. 

Initially, we note some of the submitted information is subject to section 552.022(a) of the 
Government Code, which provides in part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 

IWe note the county sought and received clarification of the request. See Gov't Code § 552.222(b) 
(governmental body may communicate with requestor for purpose of c1aritying or narrowing request for 
information). 
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(16) infonnation that is in a bill for attorney's fees and that is not 
privileged under the attorney-client privilege[.] 

Gov't Code § 552.022(a)(16). In this instance, the submitted infonnation in Exhibit E4 
includes information in attorney fee bills, which is subject to section 552.022(a)(16). 
Thus, the county must release this infonnation pursuant to section 552.022(a)(16) 
unless the infonnation is confidential under the Act or other law. Id Although you 
raise section 552.1 07 of the Government Code for this infonnation, section 552.1 07 is 
discretionary in nature and does not make infonnation confidential under the Act. See Open 
Records Decision Nos. 676 at 10-11 (2002) (attorney-client privilege under Gov't Code 
§ 552.1 07( 1) may be waived), 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions generally), 663 
at 5 (1999) (waiver of discretionary exceptions). Therefore, the county may not withhold the 
infonnation subject to section 552.022 under this section. However, the Texas Supreme 
Court has held the Texas Rules of Evidence are "other law" that makes infonnation 
expressly confidential for purposes of section 552.022. See In re City of Georgetown, 53 
S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). We will therefore consider your assertion of the 
attorney-client privilege under Texas Rule of Evidence 503 for the infonnation subject to 
section 552.022. We will also address your arguments for the infonnation not subject to 
section 552.022. 

Texas Rule of Evidence 503(b)(1) provides: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative of the client, or the client's lawyer 
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 
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TEX. R. EVID. 503(b)(1). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication. Id.503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: (1) show the document is a communication transmitted 
between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
ofthe rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, no writ). 

You assert the billing entries you have marked in the submitted fee bills in Exhibit E4 
are privileged under rule 503. You state the marked information reveals confidential 
communications with privileged parties, whom you have identified as representatives of the 
county and the county's outside counsel. You also state these communications were made 
for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the county. 
Based on your representations and our review, we find you may withhold most of the 
information you have marked in the submitted attorney fee bills under Texas Rule of 
Evidence 503. However, you have failed to demonstrate some of the information you 
have marked in the submitted fee bills or any of the remaining information subject to 
section 552.022 reveals communications between privileged parties. See ORD 676. Thus, 
except for the information we have marked for release, you may withhold the information 
you have marked in Exhibit E4 under Texas Rule of Evidence 503. 

You claim the information not subject to section 552.022 is subject to section 552.107 ofthe 
Government Code, which protects information that comes within the attorney-client 
privilege. The elements of the privilege under section 552.107(1) are the same as those 
discussed for rule 503. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. Section 552.107(1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state the information not subject to section 552.022 consists of confidential 
communications between representatives of and attorneys for the county. You state these 
communications were made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal 
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services to the county. You state the communications at issue have not been, and were not 
intended to be, disclosed to third parties. Based on these representations and our review, we 
agree section 552.107(1) is applicable to the information at issue, and the county may 
withhold the information in Exhibits EI, E2, and E3 under section 552.107(1) of the 
Government Code.2 

In summary, except for the information we have marked for release, the county may withhold 
the information you have marked in Exhibit E4 under Texas Rule of Evidence 503. The 
county may withhold the information in Exhibits EI, E2, and E3 under section 552.107(1) 
of the Government Code. The county must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtmI, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/tch 

Ref: ID# 489201 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of this 
information. 


