
December 30, 2013 

Ms. Molly Cost 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Assistant General Counsel 
Texas Department of Public Safety 
P.O. Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Ms. Cost: 

OR2013-22400 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 509689 (PIR# 13-13907 & 13-3963). 

The Texas Department of Public Safety (the "department") received a request for twenty-two 
categories of infonnation pertaining to the "Multi-Agency Initiative to Increase Law 
Enforcement Presence in Rio Grande Valley" and a request for memoranda, e-mails, and 
other department information that mentions traffic checkpoints or roadblocks set up in 
Hidalgo and Cameron counties during specified months. We understand you will release 
some of the requested infonnation to the requestors upon the requestors' responses to cost 
estimates. You indicate you do not have information responsive to portions of the requested 
information. 1 You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.107 of the Government Code.2 We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

1The Act does not require a governmental body that receives a request for information to create 
information that did not exist when the request was received. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v. 
Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open Records Decision 
Nos. 605 at 2 ( 1992), 563 at 8 (1990), 555 at 1-2 (1990), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983). 

2Although you also raise Texas Rule of Evidence 503, we note the proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government Code 
is section 552.107 of the Government Code. See Open Records Decision No. 676 at 1-2 (2002). 
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Initially, we understand the department asked one of the requestors to clarify categories 17 
and 19 of her request. See Gov't Code § 552.222 (if request for information is unclear, 
governmental body may ask requestor to clarify request); see also City of Dallas v. 
Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (if governmental entity, acting in good faith, 
requests clarification of unclear or over-broad request, ten-day period to request attorney 
general ruling is measured from date request is clarified). There is no indication the 
department has received clarification of the portions of the request at issue. Therefore, the 
department is not required to release any responsive information for which it sought 
clarification. But ifthe requestor responds to the clarification request, the department must 
seek a ruling from this office before withholding any responsive information from the 
requestor. See Gov't Code § 552.222; City of Dallas, 304 S.W.3d at387. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 
at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." !d. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.1 07(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
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otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You claim the submitted information is protected by section 552.1 07(1) of the Government 
Code. You state the submitted information consists of communications between attorneys 
or attorney representatives for the department and department employees. You state the 
communications were made for the purpose offacilitating the rendition of professional legal 
services to the department. You further state these communications were intended to be 
confidential and have remained confidential. Based on your representations and our review, 
we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the 
submitted information. Thus, the department may withhold the submitted information under 
section 552.1 07(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://vvww.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Paige T son 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

PT/dls 

Ref: ID# 509689 

Enc. Submitted documents 

c: 2 Requestors 
(w/o enclosures) 


