
April 16, 2014 

Ms. Cynthia Rincon 
General Counsel 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Fort Bend Independent School District 
16431 Lexington Boulevard 
Sugar Land, Texas 77479 

Dear Ms. Rincon: 

OR2014-06293 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 519912 (ORR 2013-14-531). 

The Fort Bend Independent School District (the "district") received a request for portions of 
the personnel file of the requestor's client, all documents relating to any investigation of the 
requestor's client in the 2012 school year, and all documents the district sent to the Texas 
Education Agency or to the State Board of Educator Certification concerning the requestor's 
client. You indicate you have released some of the requested information to the requestor. 
You claim the submitted information is excepted from disclosure under section 5 52.107 of 
the Government Code. 1 We have considered the exception you claim and reviewed the 
submitted information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107 When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. See 
ORD 676 at 6-7. 

1Although you also raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence, this office has concluded section 552.1 0 l does not encompass discovery privileges. 
See Open Records Decision Nos. 676 at l-2 (2002), 575 at 2 (I 990). The proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government Code 
is section 552.107 ofthe Government Code. See ORO 676. 
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First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or documents a 
communication. I d. at 7. Second, the communication must have been made "for the purpose 
of facilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental body. 
See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative 
is involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal 
services to the client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 
S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege 
does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental 
attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, such as 
administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in a pending action 
and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). Thus, a 
governmental body must inform this office of the identities and capacities of the individuals 
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege 
applies only to a confidential communication, id., meaning it was "not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication." !d. 503(a)(5). Whether a communication meets this 
definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was 
communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, 
orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, 
a governmental body must explain the confidentiality of a communication has been 
maintained. Section 552.1 07(1) generally excepts an entire communication that is 
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the 
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege 
extends to entire communication, including facts contained therein). 

You claim the submitted information is protected by section 552.1 07(1) of the Government 
Code. You state the information at issue consists of a memorandum and attachments 
communicated between a district attorney and district employees. You state the 
communication was made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal 
services to the district and has remained confidential. Based on your representations and our 
review, we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to 
the information at issue. Accordingly, the district generally may withhold the submitted 
information under section 552.107(1) ofthe Government Code. 

We note, however, Attachment E to the memorandum was received from the requestor's 
client, a non-privileged party. Furthermore, if the attachment received from the 
non-privileged party is removed from the memorandum and stands alone, it is responsive to 
the request for information. Therefore, if the non-privileged Attachment E is maintained by 
the district separate and apart from the otherwise privileged memorandum, then the district 
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may not withhold the non-privileged attachment under section 552.1 07(1) of the Government 
Code. 

To summarize: The district generally may withhold the submitted information under 
section 552.1 07(1) of the Government Code; however, to the extent the non-privileged 
Attachment E exists separate and apart from the otherwise privileged memorandum, it may 
not be withheld under section 552.107(1) of the Government Code. To the extent the 
non-privileged attachment exists separate and apart from the otherwise privileged 
memorandum, the district must release it. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://w\\w.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

/ J . .----···· 

l.~/J~ 
Cindy Nettles 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CN/dls 

Ref: ID# 519912 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


