
May 20,2014 

Ms. Sarah Martin 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Christina Weber 
Assistant City Attorneys 
City of Arlington 
P.O. Box 90231 
Arlington, Texas 76004-3231 

Dear Ms. Martin and Ms. Weber: 

OR2014-08580 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 523246 (Arlington ID# W014523-022614). 

The City of Arlington (the "city") received a request for (1) meetings for a specified city 
council meeting; (2) sign-up sheets for citizen participation; and (3) follow-up 
communications by the city's council and staff pertaining to a request for a specified 
investigation. You state the city has released some information to the requestor. You claim 
portions of the submitted information are excepted from disclosure under sections 552.107 
and 552.108 of the Government Code. 1 We have considered the exceptions you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.1 08(a)(l) of the Government Code excepts from disclosure "[i]nformation 
held by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, 
investigation, or prosecution of crime ... if ... release of the information would interfere 
with the detection, investigation, or prosecution of crime[.]" Gov't Code§ 552.108(a)(l). 
A governmental body claiming section 5 52.1 08( a)( 1) must reasonably explain how and why 
the release of the requested information would interfere with law enforcement. See id. 

1 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery privileges. See 
Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Additionally, although you also raise Texas 
Rule of Evidence 503, we note the proper exceptions to raise when asserting the attorney-client privilege for 
information not subject to section 552.022 of the Government Code is section 552.1 07ofthe Government Code 
See Open Record Decision Nos. 677 (2002), 676 at 1-2. 
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§§ 552.108(a)(l), .301(e)(l)(A); see also Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). We 
note section 552.108 is generally not applicable to records of an internal affairs investigation 
that is purely administrative in nature and does not involve the investigation or prosecution 
of crime. See City of Fort Worth v. Cornyn, 86 S. W.3d 320 (Tex. App.-Austin 2002, no 
pet.); Morales v. Ellen, 840 S.W.2d 519, 525-26 (Tex. Civ. App.-El Paso 1992, writ 
denied) (statutory predecessor to section 552.108 not applicable to internal investigation that 
did not result in criminal investigation or prosecution). You state Exhibits C and D pertain 
to a pending criminal investigation. Based on your representation, we conclude the release 
of the information at issue would interfere with the detection, investigation, or prosecution 
of crime. See Houston Chronicle Pub! 'g Co. v. City of Houston, 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. 
App.-Houston [14th Dist.] 1975) (court delineates law enforcement interests that are 
present in active cases), writref'dn.r.e. per curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). Thus, the 
city may withhold the information you marked in Exhibits C and D under 
section 552.108(a)(l) ofthe Government Code.2 

Section 552.152 ofthe Government Code provides: 

Information in the custody of a governmental body that relates to an 
employee or officer of the governmental body is excepted from [required 
public disclosure] if, under the specific circumstances pertaining to the 
employee or officer, disclosure of the information would subject the 
employee or officer to a substantial threat of physical harm. 

Gov't Code § 552.152. You seek to withhold the identity of an undercover police officer.3 

You argue release of this information would subject the officer to a substantial threat of 
physical harm. Therefore, we find section 552.152 is applicable to this information we 
marked under section 552.152 ofthe Government Code. Accordingly, the city must withhold 
the information we marked under section 552.152 ofthe Government Code.4 

Section 552.1 07(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 
at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made 

2 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure of this 
information. 

3The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987), 470 (1987). 

4As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of this 
information. 
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"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 ). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." !d. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You claim Exhibit B is protected by section 552.1 07(1) of the Government Code. You state 
Exhibit B consists of communications between attorneys for the city and city employees. 
You state the communications were made for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services to the city. You further state these communications were intended 
to be confidential and have remained confidential. Based on your representations and our 
review, we find the city may withhold most of the information in Exhibit B under 
section 552.1 07(1) of the Government Code. However, we find some of the information in 
Exhibit B consists of communications with individuals you have not demonstrated are 
privileged parties. This information, which we have marked for release, may not be withheld 
under section 552.1 07(1) of the Government Code. Accordingly, except for the information 
we have marked for release, the city may withhold Exhibit B under section 552.1 07(1) of the 
Government Code. 

Section 5 52.13 7 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of 
a member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically 
with a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the 
e-mail address is of a type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code 
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§ 552.137(a)-(c). The e-mail addresses at issue are not excluded by subsection (c). 
Therefore, the city must withhold the personal e-mail addresses we marked under 
section 552.137 ofthe Government Code, unless the owners affirmatively consent to their 
public disclosure. 

In summary, the city may withhold the information you marked in Exhibits C and D under 
section 552.1 08( a)( 1) of the Government Code. The city must withhold the information we 
marked under section 552.152 of the Government Code. Except for the information we 
marked for release, the city may withhold Exhibit B under section 552.107 of the 
Government Code. The city must withhold the personal e-mail addresses we marked under 
section 552.137 ofthe Government Code, unless the owners affirmatively consent to their 
public disclosure. The city must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

' if~ 
Paige Tho ~ on j ' " 
Assistant A: orney General 
Open Records Division 

PT/dls 

Ref: ID# 523246 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


