
June 9, 2014 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Holly C. Lytle 
Assistant County Attorney 
El Paso County Attorney's Office 
500 East San Antonio, Room 503 
El Paso, Texas 79901 

Dear Ms. Lytle: 

OR2014-09861 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 525283 (Our File No. OP-14-178). 

The El Paso County Attorney's Office (the "county attorney's office") received a request for 
information relating to a specified protective order. You state the county attorney's office 
is releasing some of the requested information. You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.111 of the Government Code. 1 We 
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. We have 
also received and considered comments from the requestor. See Gov't Code § 552.304 
(providing that interested party may submit comments stating why information should or 
should not be released). 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 

1Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503 and Texas Rule of Civil Procedure 192.5, this office has concluded section 552.10 l does not 
encompass discovery privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at l-2 (2002), 575 at 2 (1990). The 
proper exceptions to raise when asserting the attorney-client privilege and the attorney work product privilege 
for information not subject to section 552.022 of the Government Code are sections 552.107and 552.111 of 
the Government Code respectively. 
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at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
Evm. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." !d. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the submitted information consists of communications involving attorneys and 
support staff for the county attorney's office and a client, who is a protective order applicant. 
You explain the county attorney's office represents applicants for protective orders and files 
the protective orders on behalf of the victim of family violence. See Fam. Code§ 81.007(a) 
(county attorney or criminal district attorney is prosecuting attorney responsible for filing 
protective order applications); see also Attorney General Opinion JC-0439 at 7 (2001) 
(section 81.007 ofFamily Code makes county or district attorney's office responsible to file 
for county residents applications for protective orders in situations involving family 
violence). You inform us the county attorney's office develops an attorney-client 
relationship with the protective order applicant. See TEX. R. Evm. 503(a)(1) ("client" 
includes person who is rendered professional legal services by lawyer, or who consults 
lawyer with view to obtaining professional legal services from that lawyer); see also 
Fam. Code § 81.0075 (prosecuting attorney who represents party in protective order 
proceeding may represent Department ofFamily and Protective Services in subsequent action 
involving party); id. § 81.002 (applicant for protective order or attorney representing 
applicant may not be assessed fee, cost, charge, or expense in connection with filing, serving, 
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or entering of protective order). You state the communications were made for the purpose 
of 'facilitating the rendition of professional legal services to the client and these 
communications have remained confidential. Based on your representations and our review, 
we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the 
submitted information. Thus, the county attorney's office may withhold the submitted 
information under section 552.107(1) ofthe Government Code.2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://\V'\V\v.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

David L. Wheelus 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

DLW/bhf 

Ref: ID# 525283 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure. 


