
November 6, 2014 

Ms. Molly Cost 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Assistant General Counsel 
Texas Department of Public Safety 
P.O. Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 

Dear Ms. Cost: 

OR2014-20234 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 543044 (DPS PIR# 14-3577). 

The Texas Department ofPublic Safety (the "department") received a request for the internal 
investigative file pertaining to a specified incident. You state you will make available some 
information to the requestor. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the Government Code.1 We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by other 
statutes, such as the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the 
Occupations Code. Section 159.002 of the MPA provides in part the following: 

1Aithough you also raise Texas Rule of Evidence 503, we note the proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege for infonnation not subject to section 552.022 of the Government Code 
is section 552.107 of the Government Code. See Open Record Decision Nos. 677 (2002), 676 at 1-2 (2002). 

POST OFFICE Box 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL: (512) 463-2100 WWW.TEXASATTORNEYGENERAL.GOV 

An Equal Employm~nt Opportunity Employer • Printrd on Rr:ryclrd Paptr 



Ms. Molly Cost - Page 2 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code § 159.002(b), (c). This office has concluded the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 
(1982). Upon review, we find the information you have marked constitutes medical records 
subject to the MP A. Thus, the department must withhold this information under 
section 552.101 ofthe Government Code in accordance with the MPA. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made "for the 
purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental 
body. TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not apply when an attorney or 
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating 
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. 
Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client 
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). 
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, 
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b )( 1 )(A), (E). Thus, a governmental 
body must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communication." Id 503(a)(5). Whether a communication meets this definition 
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
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body must explain that the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You state the information you have marked constitutes communications between attorneys 
or attorney representatives for the department and employees of the department. You state 
the communications were made for the purpose of facilitating the rendition of professional 
legal services to the department. You state the communications were not intended to be 
disclosed, nor have they been disclosed, to third parties. Based on your representations and 
our review of the information at issue, we find the department has established the 
applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. Accordingly, the 
department may withhold the information you have marked under section 552.1 07( 1) of the 
Government Code. 

In summary, the department must withhold the information you have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MP A. The department may 
withhold the information you have marked under section 552.1 07(1) of the Government 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sin____..~.cere-b'M-:"ily, itJW" .(J( 
ristian Rosas-Grillet 

Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CRG/cbz 
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Ref: ID# 543044 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


