
November 10, 2014 

Ms. Maria Gonzalez 
City Secretary 
City of Missouri City 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

1522 Texas Parkway 
Missouri City, Texas 77489 

Dear Ms. Gonzalez: 

OR2014-20400 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 542816. 

The City of Missouri City (the "city") received a request for information pertaining to a 
specified incident. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code§ 552.101. Section 552.101 of the Government Code encompasses information 
other statutes make confidential. You raise section 552.101 in conjunction with the federal 
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 ("HIPAA"), 42 U.S.C. 
§§ 1320d-1320d-8. At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human 
Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for medical records, 
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable 
Health Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 
U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of 
Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. pts. 160, 164 ("Privacy Rule"); 
see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the 
releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. 
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Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health information, 
except as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. See id. 
§ 164.502(a). 

This office addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act in Open Records Decision 
No. 681 (2004). In that decision, we noted section 164.512 of title 45 ofthe Code ofFederal 
Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected health information 
to the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies 
with, and is limited to, the relevant requirements of such law. See id. § 164.512(a)(l). We 
further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental 
bodies to disclose information to the public." See ORD 681 at 8; see also Gov't Code 
§§ 552.002, .003, .021. We, therefore, held the disclosures under the Act come within 
section 164.512( a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential 
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep 't of 
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); 
ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory 
confidentiality requires express language making information confidential). Thus, because 
the Privacy Rule does not make information that is subject to disclosure under the Act 
confidential, the city may not withhold any portion of the information at issue on this basis. 

Section 552.101 ofthe Government Code encompasses section 773.091 ofthe Health and 
Safety Code, which provides in part: 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773.091 (b), (g). Except for the information specified in 
section 773.091(g), emergency medical services ("EMS") records are deemed confidential 
under section 773.091. See id. The submitted information consists of records created and 
maintained by EMS personnel. Upon review, we find section 773.091 is applicable to 
the information at issue. Thus, with the exception of the information subject to 
section 773.091(g), which is not confidential and must be released, the city must withhold 
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the submitted information under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction 
with section 773.091(b) ofthe Health and Safety Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Kenny Moreland 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KJM/som 

Ref: ID# 542816 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


