
January 5, 2015 

Mr. Steven A. Wood 
Director of Legal Services 
City of Mansfield 
1200 East Broad Street 
Mansfield, Texas 76063 

Dear Mr. Wood: 

OR2015-00099 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 554413 (ORR# 14-1126). 

The City of Mansfield (the "city") received a request for ten categories of information 
regarding the use of stun guns by the city's police department and the decision to discontinue 
the use of stun guns. You state the city is releasing some information to the requestor. You 
claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.107 of the 
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted 
information. We have also received and considered comments submitted by the requestor. 
See Gov't Code§ 552.304 (interested third party may submit written comments stating why 
information should or should not be released). 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. See id. § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client privilege, 
a governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the 
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records 
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the 
information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b )(I). 
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
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other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities 
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or 
managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the government 
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications 
between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer representatives, and a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning a matter of common 
interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b)(I). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Finally, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. See 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

The city states the submitted information consists of privileged attorney-client 
communications. We note the submitted communications involve city attorneys and city 
employees and officials. We understand the communications were made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the city and we have no indication 
the city has waived the attorney-client privilege with regard to these communications. Upon 
review, we find the city has demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to 
the submitted information. Thus, the city may withhold the submitted information under 
section 552.107(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Kristi L. Godden 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KLG/cz 

Ref: ID# 5 54413 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 
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