
January 21, 2015 

Ms. Leticia Brysch 
City Clerk/PIO 
City of Baytown 
P.O. Box 424 
Baytown, Texas 77522-0424 

Dear Ms. Brysch: 

OR2015-01135 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 550830 (City PIR #3559). 

The City of Baytown (the "city") received a request for a specified contract to hire outside 
legal counsel. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.107 of the Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. We have also received and considered comments from 
the requestor. See Gov't Code § 552.304 (permitting interested third party to submit to 
attorney general reasons why requested information should or should not be released). 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. Id. § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client privilege, a 
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the 
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records 
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the 
information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(l). 
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
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other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer 
representatives, and a lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). Thus, a governmental 
body must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id, meaning it was "not intended to be disclosed to third 
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of 
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of 
the communication." Id 503( a)( 5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You state the submitted information consists of communications between the city and an 
outside attorney. However, we find the submitted information consists of a proposal by an 
outside law firm to represent the city. You state the proposal is being used in the ongoing 
process of drafting a formal agreement between the city and the outside law firm. We find 
you have not demonstrated the submitted proposal constitutes a communication between 
privileged parties. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 )(A)-(E). Accordingly, the city may not 
withhold the submitted information under section 552.107(1) of the Government Code. As 
you raise no further exceptions to disclosure, the city must release the submitted information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~ 
Tim Neal 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

TN/bhf 

Ref: ID# 550830 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


