
February 11,2015 

Ms. Cary Grace 
Assistant City Attorney 
Law Department 
City of Austin 
P.O. Box 1088 
Austin, Texas 78767-8828 

Dear Ms. Grace: 

OR2015-02682 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 553529 (PIR# 23613). 

The City of Austin (the "city") received a request for several categories of information, 
including all communications over a specified time period that related to a specified training 
completed by the requestor, all communications that occurred on a specified date that related 
to a specified leave request, all communications sent to or received by any of seventeen 
named individuals and that discuss the requestor, and the job description of a specified 
individual. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.107 of the Government Code. 1 We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted representative sample of information. 2 We have also received and 

1We note that, although your markings indicate you raise section 552.103 of the Government Code for 
a portion of the information, you make no arguments to support this exception. Therefore, we presume you no 
longer assert section 552.103. See Gov't Code§§ 552.301, .302. 

2We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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considered comments from the requestor. See Gov't Code§ 552.304 (interested party may 
submit comments stating why information should or should not be released). 

Initially, you state some of the requested information was the subject of a previous request 
for a ruling, as a result of which this office issued Open Records Letter No. 2014-19124 
(2014 ). In that ruling, we determined the city may withhold certain information under 
section 552.107(1) of the Government Code. You state the law, facts, or circumstances on 
which the prior ruling was based have not changed. Thus, the city may continue to rely on 
Open Records Letter No. 2014-19124 as a previous determination and withhold the 
information that is identical to the information at issue in the prior ruling in accordance with 
that ruling. See Open Records Decision No. 673 (2001) (so long as law, facts, and 
circumstances on which prior ruling was based have not changed, first type of previous 
determination exists where requested information is precisely same information as was 
addressed in a prior attorney general ruling, ruling is addressed to same governmental body, 
and ruling concludes that information is or is not excepted from disclosure). 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 
at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(l). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
Evm. 503(b)(l). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S. W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
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the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You claim the information you marked is protected by section 552.107(1) of the Government 
Code. You state the information at issue consists of communications between attorneys for 
the city, city employees, and employees of the Austin Police Department. You state the 
communications were made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal 
services to the city. You further state these communications were intended to be confidential 
and have remained confidential. However, we understand the requestor to assert that the 
communications were shared with an individual who, the requestor claims, was not a 
privileged party. Whether the individual at issue is a privileged party for purposes of the 
attorney-client privilege is a question of fact. This office cannot resolve disputes of fact in 
its decisional process. See Open Records Decision Nos. 592 at 2 (1991), 552 at 4 
(1990), 435 at 4 (1986). Where a fact issue cannot be resolved as a matter of law, we must 
rely on the facts alleged to us by the governmental body requesting our opinion, or upon 
those facts that are discernible from the documents submitted for our inspection. Id. 
Accordingly, based on your representations and our review, we find you have demonstrated 
the applicability of the attorney-client privilege to the information you have marked. Thus, 
the city may withhold the information you have marked under section 552.107(1) of the 
Government Code. 

We note some of the remaining information may be subject to section 552.117(a)(2) of the 
Government Code.3 Section 552.117(a)(2) excepts from public disclosure the home 
addresses, home telephone numbers, emergency contact information, and social security 
number of a peace officer, as well as information that reveals whether the peace officer has 
family members, regardless of whether the peace officer complies with section 552.024 of 
the Government Code or section 552.1175 of the Government Code.4 Gov't Code 
§ 552.1l7(a)(2). We note section 552.117 also encompasses a personal pager number, unless 
the pager service is paid for by a governmental body. See Open Records Decision No. 506 
at 5-7 (1988) (statutory predecessor to section 552.117 not applicable to cellular telephone 
numbers provided and paid for by governmental body and intended for official use). 
Accordingly, the city must withhold the pager number we marked under 
section 552.1l7(a)(2) of the Government Code if the service is not paid for by a 
governmental body. 

3The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalf ofa governmental body, 
but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987), 470 
(1987). 

4"Peace officer" is defined by Article 2.12 ofthe Texas Code of Criminal Procedure. 
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Section 552.137 of the Government Code provides, "an e-mail address of a member of the 
public that is provided for the purpose of communicating electronically with a governmental 
body is confidential and not subject to disclosure under [the Act]," unless the owner of the 
e-mail address has affirmatively consented to its release or the e-mail address is specifically 
excluded by subsection (c). Gov't Code § 552.137(a)-(c). Accordingly, the city must 
withhold the e-mail addresses we have marked under section 552.137 of the Government 
Code, unless the owners of the e-mail addresses have affirmatively consented to their release. 

In summary, the city may withhold the information you have marked under 
section 552.107(1) of the Government Code. The city must withhold the pager number we 
marked under section 552.117(a)(2) of the Government Code ifthe service is not paid for by 
a governmental body. The city must withhold the e-mail addresses we have marked under 
section 552.137 of the Government Code, unless the owners of the e-mail addresses have 
affirmatively consented to their release. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

...-----; 

Josckhn 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/som 

Ref: ID# 553529 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


