
February 13, 2015 

Mr. Adolfo Ruiz 
Counsel for the City of Hondo 
McKamie Krueger LLP 
941 Proton Road 
San Antonio, Texas 78258 

Dear Mr. Ruiz: 

OR2015-02938 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 553681. 

The City of Hondo (the "city"), which you represent, received a request for all information 
pertaining to a specified incident. You indicate the city has released some of the requested 
information, as this information had been previously released in response to an earlier 
information request. See Gov't Code § 552.007 (if governmental body voluntarily releases 
information to member of public, such information may not later be withheld from release 
to public unless it is confidential under law). You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.103 and 552.107 of the Government Code. 1 We 
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.103 of the Government Code provides in relevant part as follows: 

(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is 
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the 
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or 

1 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code, you have not provided any 
arguments to support this exception. Therefore, we assume you have withdrawn your claim this section applies 
to the submitted information. See Gov't Code §§ 552.30 I, .302. 
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employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the 
person's office or employment, is or may be a party. 

( c) Information relating to litigation involving a governmental body or an 
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure 
under Subsection (a) only ifthe litigation is pending or reasonably anticipated 
on the date that the requestor applies to the officer for public information for 
access to or duplication of the information. 

Id.§ 552.103(a), (c). The governmental body has the burden of providing relevant facts and 
documents to show the section 552.103(a) exception is applicable in a particular situation. 
The test for meeting this burden is a showing that ( 1) litigation is pending or reasonably 
anticipated on the date the governmental body received the request for information 
and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of Tex. Law Sch. v. Tex. 
Legal Found., 958 S.W.2d 479, 481 (Tex. App.-Austin 1997, orig. proceeding); Heard v. 
Houston Post Co., 684 S.W.2d 210, 212 (Tex. App.-Houston [1st Dist.] 1984, writ refd 
n:r.e.); Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). The governmental body must meet both 
prongs of this test for information to be excepted from disclosure under section 552.103(a). 

The question of whether litigation is reasonably anticipated must be determined on a 
case-by-case basis. See Open Records Decision No. 452 at 4 (1986). To establish litigation 
is reasonably anticipated, a governmental body must provide this office "concrete evidence 
showing that the claim that litigation may ensue is more than mere conjecture." Id. In Open 
Records Decision No. 638 (1996), this office stated a governmental body has met its burden 
of showing litigation is reasonably anticipated by representing it received a notice-of-claim 
letter that is in compliance with the Texas Tort Claims Act ("TTCA"), chapter 101 of the 
Civil Practices and Remedies Code. 

You argue the information submitted as Exhibit E is protected by section 552.103 of the 
Government Code. The city states prior to its receipt of the instant request for information, 
the city received a notice of claim that complies with the requirements of the TTCA. Thus, 
we find the city reasonably anticipated litigation when it received the request for information. 
We also find the city has established the information at issue is related to the anticipated 
litigation for purposes of section 552.103(a). Therefore, the city may withhold Exhibit E 
under section 552.103(a) of the Government Code. 

However, once the information has been obtained by all parties to the anticipated litigation, 
no section 552.103(a) interest exists with respect to that information. Open Records 
Decision No. 349 at 2 (1982). We also note the applicability of section 552.103(a) ends 
when the litigation has concluded or is no longer anticipated. Attorney General Opinion 
MW-575 at 2 (1982); Open Records Decision Nos. 350 at 3 (1982), 349 at 2. 



Mr. Adolfo Ruiz - Page 3 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 ). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S. W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the information submitted as Exhibit F consists of communications involving 
attorneys for the city and city employees and officials in their capacities as clients. You state 
these communications were made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the city. You state these communications were intended to be, and have 
remained, confidential. Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
Accordingly, the city may withhold Exhibit Funder section 552.107(1) of the Government 
Code. 
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In summary, the city may withhold Exhibit E under section 552.103(a) of the Government 
Code and may withhold Exhibit Funder section 552.107(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
or! ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sin~ wt~~ 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 553681 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


