
February 13, 2015 

Ms. Holly Lytle 
Assistant County Attorney 
County of El Paso 
500 East San Antonio, Room 503 
E1Paso,Texas79901 

Dear Ms. Lytle: 

OR2015-02962 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 553544 (File No. CA-OP-14-608). 

The El Paso County Medical Examiner's Office (the "medical examiner's office") received 
a request for five categories of information regarding a specified incident. You state the 
medical examiner's office has released some information. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We 
have considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, including 
section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure, which provides as follows: 

(a) The medical examiner shall keep full and complete records properly 
indexed, giving the name if known of every person whose death is 
investigated, the place where the body was found, the date, the cause and 
manner of death, and shall issue a death certificate. . . . The records may not 
be withheld, subject to a discretionary exception under [the Act], except that 
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a photograph or x-ray of a body taken during an autopsy is excepted from 
required public disclosure in accordance with [the Act], but is subject to 
disclosure: 

( 1) under a subpoena or authority of other law; or 

(2) if the photograph or x-ray is of the body of a person who died 
while in the custody of law enforcement. 

Crim. Proc. Code art. 49.25, § 1 l(a). You inform us some of the submitted photographs of 
the decedent's body were taken during an autopsy. Upon review, we find the autopsy 
photographs we have indicated constitute autopsy photographs. You state neither of the 
statutory exceptions to confidentiality is applicable in this instance. Accordingly, we find 
the medical examiner's office must withhold the photographs we have indicated under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 11 of article 49.25 of 
the Code of Criminal Procedure. However, we find no portion of the remaining information 
at issue constitutes autopsy photographs, and the medical examiner's office may not withhold 
any of the remaining information at issue under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by the 
Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, which 
provides in relevant part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code§ 159.002(a)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical 
records and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; 
Open Records Decision No. 598 (1991 ). This office has concluded the protection afforded 
by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under 
the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 
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(1983), 343 (1982). We have also found when a file is created as the result ofa hospital stay, 
all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute physician-patient 
communications or"[ r ]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that are created or maintained by a physician." Open Records Decision 
No. 546 (1990). Additionally, information taken directly from medical records and 
contained in other documents can be withheld in accordance with the MP A. See Occ. Code 
§§ 159.002, .004. Section 159.001 of the MPA defines "patient" as a person who consults 
with or is seen by a physician to receive medical care. See id. § 159.001(3). Under this 
definition, a deceased person cannot be a patient under section 159.002 of the MP A. See 
ORDs 487, 370, 343. Thus, the MPA is applicable only to records related to a person who 
was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment to which the records pertain. 
Upon review, we find some of the submitted information constitutes medical records subject 
to the MP A. Accordingly, the medical examiner's office must withhold the information we 
have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. 
However, we find none of the remaining information at issue constitutes medical records 
subject to the MPA. Therefore, none of the remaining information may be withheld under 
section 552.101 on the basis of the MPA. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 181.006 of the Health 
and Safety Code. Section 181.006 states that: 

For a covered entity that is a governmental unit, an individual's protected 
health information: 

(1) includes any information that reflects that an individual received 
health care from the covered entity; and 

(2) is not public information and is not subject to disclosure under 
[the Act]. 

Health & Safety Code § 181.006. Section 181.001 (b )(2) defines"[ c ]overed entity," in part, 
as "any person who: 

(A) for commercial, financial, or professional gain, monetary fees, or dues, 
or on a cooperative, nonprofit, or pro bono basis, engages, in whole or in part, 
and with real or constructive knowledge, in the practice of assembling, 
collecting, analyzing, using, evaluating, storing, or transmitting protected 
health information. The term includes a business associate, health care payer, 
governmental unit, information or computer management entity, school, 
health researcher, health care facility, clinic, health care provider, or person 
who maintains an Internet site[.] 

Id.§ 181.00l(b)(2)(A). You do not inform us the medical examiner's office is a covered 
entity for purposes of section 181.006 of the Health and Safety Code. Thus, we find you 
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have failed to demonstrate any of the remaining information is subject to section 181.006 of 
the Health and Safety Code. Accordingly, none of the remaining information may be 
withheld under section 552.101 of the Government Code on the basis of section 181.006 of 
the Health and Safety Code. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by 
section 773.091 of the Health and Safety Code, which provides in part: 

(a) A communication between certified emergency medical services 
personnel or a physician providing medical supervision and a patient that is 
made in the course of providing emergency medical services to the patient is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Id. § 773 .091 (a)-(b ), (g). The remaining information contains records made and maintained 
by emergency medical services personnel. Upon review, we find section 773.091 is 
applicable to the information we have marked. Thus, with the exception of the information 
subject to section 773.09l(g), which is not confidential, the medical examiner's office must 
withhold the marked EMS records under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 773.09l(b) of the Health and Safety Code. 

Section 552.130 of the Government Code provides information relating to a motor vehicle 
operator's license, driver's license, motor vehicle title or registration, or personal 
identification document issued by an agency of this state or another state or country is 
excepted from public release. 1 See Gov't Code § 552.130. Accordingly, the medical 

1The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 ( 1987), 480 
(1987), 4 70 (1987). 
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examiner's office must withhold the information we have marked under section 552.130 of 
the Government Code. 

In summary, the medical examiner's office must withhold the autopsy photographs we have 
indicated under section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 11 of 
article 49.25 of the Code of Criminal Procedure. The medical examiner's office must 
withhold the information we have marked under section 552.101 of the Government Code 
in conjunction with the MPA. The medical examiner's office must withhold the marked 
EMS records under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 773.09l(b) of the Health and Safety Code. The medical examiner's office must 
withhold the information we have marked under section 552.130 of the Government Code. 
The medical examiner's office must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
or! ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~JJ---
Kristi L. Godden 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KLG/cz 

Ref: ID# 553544 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


