
March 26, 2015 

Mr. Renatto Garcia 
Assistant City Attorney 
City of Corpus Christi 
P.O. Box 9277 

KEN PAX'fON 
ATTORNEY GENERAL OJ:' TEXAS 

Corpus Christi, Texas 78469-9277 

Dear Mr. Garcia: 

OR2015-05718 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 558142 (CCPD# JRey6). 

The Corpus Christi Police Department (the "department") received a request for information 
pertaining to a specified incident. You state the department will release some information. 
You claim the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101 
and 552.1085 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as 
section 14 3. 090 of the Local Government Code. You state the City of Corpus Christi is a 
civil service city under chapter 143 of the Local Government Code. Section 143.090 
provides as follows: 

A department, [the Fire Fighters' and Police Officers' Civil Service 
Commission], or municipality may not release a photograph that depicts a 
police officer unless: 
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( 1) the officer has been charged with an offense by indictment or by 
information; 

(2) the officer is a party in a civil service hearing or a case before a 
hearing examiner or in arbitration; 

(3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding; 
or 

( 4) the officer gives written consent to the release of the photograph. 

Local Gov't Code§ 143.090. You state the submitted information consists of photographs 
of police officers. You inform us the officers at issue have not provided the department with 
written consent regarding the release of the photographs. You further inform us none of the 
exceptions under section 143 .090 are applicable to the submitted information. Based on your 
representations and our review, we conclude the department must withhold the photographs 
we marked under section 552.101 in conjunction with section 143.090. However, some of 
the photographs at issue only depict a deceased officer. The legislative history for 
section 143.090 indicates section 143.090 was enacted to protect the life and safety of peace 
officers, and therefore, the protection extinguishes upon the officer's death. See House 
Research Org., Bill Analysis, H.B. 2006, 82nd Leg., R.S. (2011); see also Open Records 
Decision Nos. 536 (1989) (provision which protects police officer's photograph ceases to 
apply after death of officer). Accordingly, we conclude the department may not withhold the 
pictures that only depict a deceased officer under section 552.101 in conjunction with 
section 143.090 of the Local Government Code. 

Section 552.1085 of the Government Code provides, in pertinent part, the following: 

( c) A sensitive crime scene image in the custody of a governmental body is 
confidential and excepted from the requirements of Section 552.021 and a 
governmental body may not permit a person to view or copy the image except 
as provided by this section. This section applies to any sensitive crime scene 
image regardless of the date that the image was taken or recorded. 

Gov't Code§ 552.1085(c). For purposes of section 552.1085, "sensitive crime scene image" 
means "a photograph or video recording taken at a crime scene, contained in or part of a 
closed criminal case, that depicts a deceased person in a state of dismemberment, 
decapitation, or similar mutilation or that depicts the deceased person's genitalia." See id. 
§ 552.1085(a)(6). Upon review, we find the information at issue does not consist of sensitive 
crime scene images for purposes of section 552.1085 of the Government Code, and none of 
it may be withheld on that basis. 
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In summary, the department must withhold the photographs we marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 143.090 of the Local 
Government Code. The department must release the remaining information. 1 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Paige Th _ son 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

PT/dls 

Ref: ID# 558142 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

1 We note the requestor has a special right of access to the information being released in this instance. 
See Gov't Code§ 552.023(a) (governmental body may not deny access to person to whom information relates, 
or that party's representative, solely on grounds that information is considered confidential by privacy 
principles). 


