
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

March 27, 2015 

Ms. Cynthia Trevino 
Counsel for the City of Plano 
Denton, Navarro, Rocha, Bernal, Hyde & Zech, P.C 
2517 North Main Avenue 
San Antonio, Texas 78212-4685 

Dear Ms. Trevino: 

OR2015-05908 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 559569. 

The City of Plano (the "city") received a request for information showing city "staff has 
thoroughly vetted" a specified proposed ordinance during a specified time period. You state 
the city has released some of the requested information. You claim some of the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.106, 552.107, and 552.111 of the 
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted information. We have also received and considered comments from the requestor. 
See Gov't Code § 552.304 (interested party may submit comments stating why information 
should or should not be released). 

Initially, we address the requestor' s assertion that the city did not meet its procedural 
obligations under section 552.301 of the Government Code with respect to his 
December 11, 2014, request. Section 552.301 prescribes the procedures a governmental 
body must follow in asking this office to determine whether information is excepted from 
public disclosure under the Act. See id. § 552.301(a). Pursuantto section 552.301(b), within 
ten business days of receipt of the request, the governmental body must ask for a decision 
from this office and state which exceptions apply to the requested information. Id. 
§ 552.30l(b). The requestor asserts that the city did not comply with the requirement that 
a governmental body must request a decision from this office within ten business days from 
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receipt of a request. You state, and we agree, the city received the present request for 
information on December 8, 2014. We note the city sought clarification of this request on 
December 22, 2014, and received clarification from the requestor on January 20, 2015. See 
id. § 552.222 (ifrequest for information is unclear, governmental body may ask requestor 
to clarify request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 3 80, 387 (Tex. 2010) (if 
governmental entity, acting in good faith, requests clarification of unclear or over-broad 
request, ten-day period to request attorney general ruling is measured from date request is 
clarified). Therefore, the tenth business day after the receipt of the clarified request was 
February 3, 2015. The envelope in which the city submitted its request for a ruling is 
post-marked February 2, 2015. Therefore, we conclude the city complied with the 
requirement to seek a decision from this office to withhold the requested information within 
ten business days after receipt of the requestor' s clarification. However, the requestor asserts 
the city must release the information responsive to the December 8, 2014, request because 
the city failed to respond to a second request, dated December 11, 2014. On 
December 11, 2014, the requestor sought the same information responsive to the 
December 8, 2014, request. Thus, because the second request is for the same information 
as the information the requestor sought in his first request and the city complied with 
section 552.301 when it sought a decision for the first request, the Act does not require the 
city to submit another request for a decision to withhold the information responsive to the 
second request. Consequently, the Act does not require the city to release the information 
due to any procedural violation of the Act. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information subject to the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b)(l). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b)(l). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
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those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 5 52.107 (1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state the information you have marked constitutes communications between city 
attorneys and city employees that were made for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services to the city. The requestor contends the city has waived the 
attorney-client privilege because employees of the city communicated the content of portions 
of the submitted information to non-privileged parties. Whether the city waived the 
attorney-client privilege is a question of fact. This office is unable to resolve disputes of fact 
in the open records ruling process. See Open Records Decision Nos. 592 at 2 (1991), 552 
at 4 (1990), 435 at 4 (1986). Accordingly, we must rely upon the facts alleged to us by the 
governmental body requesting our opinion. See ORD 552 at 4. You state the 
communications you have marked were intended to be confidential and have remained 
confidential. Based on your representations and our review, we find the city may withhold 
the information you have marked under section 552.107(1) of the Government Code.1 

We note some of the remaining information consists of personal e-mail addresses subject to 
section 552.137 of the Government Code.2 Section 552.137 excepts from disclosure "an 
e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of communicating 
electronically with a governmental body," unless the member of the public consents to its 
release or the e-mail address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). See Gov't 
Code§ 552.137(a)-(c). The e-mail addresses at issue are not a type specifically excluded by 
section 552.137(c). Accordingly, the city must withhold the e-mail addresses we have 
marked under section 552.137 of the Government Code, unless the owners of the e-mail 
addresses affirmatively consent to their disclosure. 

In summary, the city may withhold the information you have marked under 
section 552.107(1) of the Government Code. The city must withhold the e-mail addresses 

1 As our ruling on this information is dispositive, we need not address your remaining arguments against 
its disclosure. 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body. Open Records Decision Nos. 481(1987),480 (1987), 470 (1987). 
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we have marked under section 552.137 of the Government Code, unless the owners of the 
e-mail addresses affirmatively consent to their disclosure. The remaining information must 
be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

1 I , / , / .,.-firu /l ll,vvl.Ll(~ 
~nnifer L uttrall 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JL/akg 

Ref: ID# 559569 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


