
March 30, 2015 

Mr. Douglas E. Manning 
Assistant County Attorney 
Orange County 
801 Division 
Orange, Texas 77630 

Dear Mr. Manning: 

"' ""'"""""_, _____________________ _ 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

OR2015-06003 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 557725. 

The Orange County Sheriff's Office (the "sheriff's office") received two requests for 
information pertaining to the arrest of a named individual. You state you have released some 
information. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.119 of the Government Code .. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.119 of the Government Code provides the following: 

(a) A photograph that depicts a peace officer as defined by Article 2.12, Code 
of Criminal Procedure, the release of which would endanger the life or 
physical safety of the officer, is excepted from [required public disclosure] 
unless: 

(1) the officer is under indictment or charged with an offense by 
information; 

(2) the officer is a party in a civil service hearing or a case in 
arbitration; or 
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(3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding. 

(b) A photograph excepted from disclosure under Subsection (a) may be 
made public only if the peace officer gives written consent to the disclosure. 

Gov't Code § 552.119. Under section 552.119, a governmental body must demonstrate, if 
the documents do not demonstrate on their face, that release of the photograph would 
endanger the life or physical safety of a peace officer. 1 Furthermore, a photograph of a peace 
officer cannot be withheld under section 552.119 if (1) the officer is under indictment or 
charged with an offense by information; (2) the officer is a party in a civil service hearing or 
a case in arbitration; (3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding; 
or (4) the officer gives written consent to the disclosure. 

You state the officer depicted in the submitted photograph works as an undercover narcotics 
officer. You contend disclosure of the submitted photograph would endanger the physical 
safety of the officer. You state the officer whose photograph is at issue is not under 
indictment or charged with an offense by information or a party in a civil service hearing or 
a case in arbitration. You also state the officer has not consented to the disclosure of his 
image. Based upon your representations and our review, we conclude the sheriffs office 
must withhold the submitted information under section 552.119 of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~~ 
Paige Lay 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

PL/bhf 

1"Peace officer" is defined by article 2.12 of the Code of Criminal Procedure. 
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Ref: ID# 557725 

Enc. Submitted documents 

c: Requestors 
(w/o enclosures) 


