
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

April 2, 2015 

Ms. Susan K. Bohn 
Assistant Superintendent and General Counsel 
Lake Travis Independent School District 
3322 Ranch Road 620 South 
Austin, Texas 78738 

Dear Ms. Bohn: 

OR2015-06375 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 558582. 

The Lake Travis Independent School District (the "district") received a request for 
information pertaining to the requestor' s four children during a specified time pe~iod . 1 You 
state the district is providing some information to the requestor. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552. l 01 and 552. l 07 of the 
Government Code.2 We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted information. 

Initially, we understand you have redacted student-identifying information from the 
submitted documents pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act 

1You state the district sought and received clarification of the request. See Gov't Code§ 552.222(b) 
(providing that ifrequest for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify request); 
see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 380, 387 (Tex. 20 I 0) (holding that when governmental entity, 
acting in good faith, requests clarification or narrowing ofunclear or overbroad request for public information, 
ten-day period to request attorney general ruling is measured from date request is clarified or narrowed). 

2Although you also raise Texas Rule of Evidence 503 , we note the proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government Code 
is section 552.107 of the Government Code. See Open Records Decision No. 676 at 1-2 (2002). 
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("FERP A"), section 1232g of title 20 of the United States Code. The United States 
Department of Education Family Policy Compliance Office has informed this office FERP A 
does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, without 
parental or an adult student' s consent, unredacted, personally identifiable information 
contained in education records for the purpose of our review in the open records ruling 
process under the Act.3 Consequently, state and local educational authorities that receive a 
request for education records from a member of the public under the Act must not submit 
education records to this office in unredacted form, that is, in a form in which "personally 
identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable 
information"). You have submitted redacted education records for our review. Because our 
office is prohibited from reviewing these education records to determine whether appropriate 
redactions under FERP A have been made, we will not address the applicability of FERP A 
to any of the submitted records, except to note parents have a right of access under FERP A 
to their children' s education records. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(l)(A); 34 C.F.R. § 99.3 . The 
DOE has informed us, however, that a parent' s right of access under FERP A to information 
about the parent' s child does not prevail over an educational institution ' s right to assert the 
attorney-client privilege. Therefore, we will address the district's assertion of this privilege 
under section 552.107 of the Government Code. We will also consider the district ' s claimed 
exceptions to the extent the requestor does not have a right of access to the submitted 
information under FERP A. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure " information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov' t Code § 552.101. This exception encompasses information other statutes make 
confidential , such as section 261 .201 of the Family Code. Section 261.201 provides in part: 

(a) [T]he following information is confidential , is not subject to public 
release under [the Act] , and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

( 1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files , reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

3 A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General' s website at 
http://www.oag.state .tx.us/open/20060725usdoe.pdf.. 
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(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency ... on request, 
shall provide to the parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child who is the subject of reported abuse or neglect, or to 
the child if the child is at least 18 years of age, information concerning the 
reported abuse or neglect that would otherwise be confidential under this 
section. The investigating agency shall withhold information under this 
subsection if the parent, managing conservator, or other legal representative 
of the child requesting the information is alleged to have committed the abuse 
or neglect. 

Fam. Code§ 261.201 (a), (k); see id. §§ 101.003(a) (defining "child" for the purposes of this 
section as a person under 18 years of age who is not and has not been married or who has not 
had the disabilities of minority removed for general purposes), 261.001(1), (4) 
(defining "abuse" and "neglect" for purposes of chapter 261 of the Family Code). You state 
the submitted information consists of reports of alleged or suspected child abuse made to the 
Texas Department of Family and Protective Services ("DFPS") and information that was 
used or developed in an investigation conducted by DFPS under chapter 261 of the Family 
Code. Although the district is not an agency authorized to conduct an investigation under 
chapter 261, section 261.406 of the Family Code authorizes DFPS to conduct investigations 
involving public schools under chapter 261. See id. §§ 261.103 (listing agencies that may 
conduct investigations under Fam. Code ch. 261 ), .406 (investigations in schools). Based 
on your representations and our review of the information at issue, we find the information 
we have marked is confidential under section 261.201(a) of the Family Code. We note 
section 261.201 (k) permits the investigating agency to release information relating to an 
investigation under chapter 261 to a parent of the child who was the subject of the alleged 
or suspected abuse or neglect, unless the parent is alleged to have committed the abuse or 
neglect. See id. § 261.201 (k). However, although the requestor is a parent of the child 
concerned, section 261.201(k) is not applicable because the district is not the agency that 
conducted the investigation. We therefore conclude the district must withhold the 
information we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 261.201 of the Family Code. However, we find you have failed to demonstrate 
any of the remaining information was used or developed in an investigation of alleged or 
suspected child abuse, or consists of a report of alleged or suspected abuse or neglect under 
chapter 261 of the Family Code. Therefore, the remaining information is not confidential 
under section 261.201 of the Family Code, and the district may not withhold it under 
section 552.101 of the Government Code on that basis. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov' t Code § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. 
See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must 
demonstrate the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, 
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the communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. Ev10. 503(b)(l). 
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer 
representatives, and a lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). Thus, a governmental 
body must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third 
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of 
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of 
the communication." Id. 503( a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.- Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You state the information in Tab 1 consists of communications between the district's general 
counsel and district employees that were made for the purpose of providing legal services to 
the district. You inform us the communications were intended to be confidential and have 
remained confidential. Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
Thus, the district may withhold the information in Tab 1 under section 552.107(1) of the 
Government Code. 

In summary, the district must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family 
Code. The district may withhold the information in Tab 1 under section 552.107(1) of the 
Government Code. The remaining information must be released. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
or! ruling info .shtml , or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Britni Fabian 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

BF/bhf 

Ref: ID# 558582 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


