
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

May 1, 2015 

Mr. Gary B. Lawson 
Counsel for the Greater Irving Las Colinas Chamber of Commerce 
Strasburger & Price, LLP 
901 Main Street, Suite 4400 
Dallas, Texas 75202-3794 

Dear Mr. Lawson: 

OR2015-08520 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 564294. 

The Greater Irving Las Colinas Chamber of Commerce (the "chamber of commerce"), which 
you represent, received a request for the minutes and official written recording of all 
meetings of the Signature Program Committee [the "committee"] for a specified period of 
time, all appointments and calendars for a named individual that have been stored in 
Microsoft Outlook for a specified period of time, and documents listing people who made 
use of a Cowboy Stadium suite for a specified period of time. 1 We understand the chamber 
of commerce has released some of the requested information. The chamber of commerce 
claims the submitted information is either not subject to the Act or excepted from disclosure 
under sections 552.104 and 552.110 of the Government Code. We have considered the 
submitted arguments and reviewed the submitted information. 

1The chamber of commerce sought and received clarification of the information requested. See Gov't 
Code§ 552.222 (ifrequest for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify request) ; 
see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W .3d 380, 387 (Tex. 20 I 0) (if governmental entity, acting in good 
faith, requests clarification of unclear or over-broad request, ten-day period to request attorney general ruling 
is measured from date request is clarified). 
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The Act applies to "governmental bodies" as that term is defined in section 552.003( l )(A) 
of the Government Code. Under the Act, the term "governmental body" includes several 
enumerated kinds of entities and "the part, section, or portion of an organization, corporation, 
commission, committee, institution, or agency that spends or that is supported in whole or 
in part by public funds[ .]" Gov't Code§ 552.003(1)(A)(xii). The term "public funds" means 
funds of the state or of a governmental subdivision of the state. Id. § 552.003(5). 

Both the courts and this office have previously considered the scope of the definition of 
"governmental body" under the Act and its statutory predecessor. In Kneeland v. National 
Collegiate Athletic Association, 850 F.2d 224 (5th Cir. 1988), the United States Court of 
Appeals for the Fifth Circuit recognized opinions of this office do not declare private persons 
or businesses to be "governmental bodies" that are subject to the Act "simply because [the 
persons or businesses] provide specific goods or services under a contract with a government 
body." Kneeland, 850 F.2d at 228; see Open Records Decision No. 1 (1973). Rather, the 
Kneeland court noted in interpreting the predecessor to section 552.003 of the Government 
Code, this office's opinions generally examine the facts of the relationship between the 
private entity and the governmental body and apply three distinct patterns of analysis: 

The opinions advise that an entity receiving public funds becomes a 
governmental body under the Act, unless its relationship with the government 
imposes "a specific and definite obligation ... to provide a measurable 
amount of service in exchange for a certain amount of money as would be 
expected in a typical arms-length contract for services between a vendor and 
purchaser." Tex. Att' y Gen. No. HM-821 (1987), quoting ORD-228 (1979). 
That same opinion informs that "a contract or relationship that involves 
public funds and that indicates a common purpose or objective or that creates 
an agency-type relationship between a private entity and a public entity will 
bring the private entity within the .. . definition of a ' governmental body."' 
Finally, that opinion, citing others, advises that some entities, such as 
volunteer fire departments, will be considered governmental bodies if they 
provide "services traditionally provided by governmental bodies." 

Kneeland, 850 F.2d at 228. The Kneeland court ultimately concluded the National 
Collegiate Athletic Association (the "NCAA") and the Southwest Conference (the "SWC"), 
both of which received public funds, were not "governmental bodies" for purposes of the Act 
because both provided specific, measurable services in return for those funds. See id. 
at 230-31. Both the NCAA and the SWC received dues and other revenues from their 
member institutions. Id. at 226-28. In return for those funds, the NCAA and the SWC 
provided specific services to their members, such as supporting various NCAA and SWC 
committees; producing publications, television messages, and statistics; and investigating 
complaints of violations of NCAA and SWC rules and regulations. Id. at 229-231. The 
Kneeland court concluded, although the NCAA and SWC received public funds from some 
of their members, neither entity was a "governmental body" for purposes of the Act because 
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the NCAA and the SWC did not receive the funds for their general support. Rather, the 
NCAA and the SWC provided "specific and gaugeable services" in return for the funds they 
received from their member public institutions. See id. at 231; see also A.H Belo Corp. v. 
S. Methodist Univ., 734 S.W.2d 720 (Tex. App.- Dallas 1987, writ denied) (athletic 
departments of private-school members of SWC did not receive or spend public funds and 
thus were not governmental bodies for purposes of Act). 

In exploring the scope of the definition of"govemmental body" under the Act, this office has 
distinguished between private entities that receive public funds in return for specific, 
measurable services and those entities that receive public funds as general support. In Open 
Records Decision No. 228 (1979), we considered whether the North Texas Commission (the 
"commission"), a private, nonprofit corporation chartered for the purpose of promoting the 
interests of the Dallas-Fort Worth metropolitan area, was a governmental body. See 
ORD 228 at 1. The commission' s contract with the City of Fort Worth obligated the city to 
pay the commission $80,000 per year for three years. Id. The contract obligated the 
commission, among other things, to " [ c ]ontinue its current successful programs and 
implement such new and innovative programs as will further its corporate objectives and 
common City' s interests and activities." Id. at 2. Noting this provision, this office stated 
" [e]ven if all other parts of the contract were found to represent a strictly arms-length 
transaction, we believe that this provision places the various governmental bodies which 
entered into the contract in the position of ' supporting' the operation of the Commission with 
public funds within the meaning of [the predecessor to section 552.003]." Id. Accordingly, 
the commission was a governmental body for purposes of the Act. Id. 

In Open Records Decision No. 602 (1992), we addressed the status of the Dallas Museum 
of Art (the "DMA") under the Act. The DMA was a private, nonprofit corporation that had 
contracted with the City of Dallas to care for and preserve an art collection owned by the city, 
and to maintain, operate, and manage an art museum. See ORD 602 at 1-2. The contract 
required the city to support the DMA by maintaining the museum building, paying for utility 
service, and providing funds for other costs of operating the museum. Id. at 2. We noted an 
entity that receives public funds is a governmental body under the Act, unless the entity' s 
relationship with the governmental body from which it receives funds imposes "a specific 
and definite obligation . . . to provide a measurable amount of service in exchange for a 
certain amount of money as would be expected in a typical arms-length contract for services 
between a vendor and a purchaser." Id. at 4. We found "the [City of Dallas] is receiving 
valuable services in exchange for its obligations, but, in our opinion, the very nature of the 
services the DMA provides to the [City of Dallas] cannot be known, specific, or 
measurable." Id. at 5. Thus, we concluded the City of Dallas provided general support to 
the OMA facilities and operation, making the DMA a governmental body to the extent it 
received the city' s financial support. Id. Therefore, the DMA' s records that related to 
programs supported by public funds were subject to the Act. Id. However, those areas for 
which the city had not provided support were not subject to the Act. Id. 
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We note the precise manner of public funding is not the sole dispositive issue in determining 
whether a particular entity is subject to the Act. See Attorney General Opinion JM-821 at 3 
( 1987). Other aspects of a contract or relationship that involves the transfer of public funds 
between a private and a public entity must be considered in determining whether the private 
entity is a "governmental body" under the Act. Id. at 4. For example, a contract or 
relationship that involves public funds, and that indicates a common purpose or objective or 
that creates an agency-type relationship between a private entity and a public entity, will 
bring the private entity within the definition of a "governmental body" under 
section 552.003(1)(A)(xii) of the Government Code. The overall nature of the relationship 
created by the contact is relevant in determining whether the private entity is so closely 
associated with the governmental body that the private entity falls within the Act. Id. 

You state the chamber of commerce receives public funding from the City of Irving (the 
"city"). See Gov' t Code§ 552.003(5) (defining public funds). You also inform us " [t]he 
[chamber of commerce] was formed for the express purpose to create and promote an 
environment for business opportunities that advances growth for its members and the 
Irving-Las Colinas community." Accordingly, based upon our review of the submitted 
information, we conclude the city and the chamber of commerce share a common purpose 
and objective such that an agency-type relationship is created. See Open Records Decision 
No. 621 (1993) at 9. Therefore, we conclude the chamber of commerce falls within the 
definition of a "governmental body" under section 552.003(1 )(A)(xii) of the Government 
Code to the extent it is supported by city funds. 

However, we further note an organization is not necessarily a "governmental body" in its 
entirety. "[T]he part, section, or portion of an organization, corporation, commission, 
committee, institution, or agency that spends or that is supported in whole or in part by 
public funds" is a governmental body. Gov' t Code § 552.003(l)(A)(xii); see also ORD 602 
(only records of those portions of OMA that were directly supported by public funds are 
subject to Act). Therefore, only those records relating to those parts of the chamber of 
commerce' s operations that are directly supported by public funds are subject to the 
disclosure requirements of the Act. 

You inform us the public funds the chamber of commerce receives from the city are kept in 
a separate bank account, and the chamber of commerce can specifically account for how and 
when those funds are expended. You state that in this instance, the responsive information 
pertains to a committee of the chamber of commerce that is funded wholly by non-public 
funds. You explain 

The [committee] is comprised of volunteers[.] . . . No member of the 
committee is compensated (much less compensated from public funds) nor 
are any public funds expended in support of these meetings. Further, the 
[committee] does not make any decisions regarding the use of public funds. 
Rather, the [committee] and the signatures program that the [chamber of 
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commerce] puts on are 100% funded by private funds and do not expend 
funds received from a governmental entity." 

Based on these assertions, we conclude, because the information at issue pertains to 
programs or activities of the committee that you inform us are not supported in whole or in 
part by public funds, the submitted information, which consists of the minutes of committee 
meetings, is not subject to release under the Act. See id.§ 552.003(1 )(A)(xii). Accordingly, 
the chamber of commerce is not required to release the submitted information to the 
requestor. 2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http: //www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
or! ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

JaJ::.~ A~~~ Attorney General 
Open Records Division 

JLC/cbz 

Ref: ID# 564294 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2 As our ruling is dispositive, we do not address the chamber of commerce 's arguments to withhold this 
infonnation under the Act. 


