
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

May 11, 2015 

Mr. Darin Darby 
Counsel for Edgewood Independent School District 
Escamilla & Poneck, L.L.P. 
700 North St. Mary's Street, Suite 850 
San Antonio, Texas 78205 

Dear Mr. Darby: 

OR2015-09164 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 563507. 

The Edgewood Independent School District (the "district"), which you represent, received 
a request for information pertaining to two specified incidents. You state the district does 
not have some of the requested information. 1 You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.l 01, 552.102, 552.l 03, 552.l 08, 552.114, and 
552.135 of the Government Code.2 We have considered the exceptions you claim and 
reviewed the submitted information. 

Initially, we note the United States Department of Education Family Policy Compliance 
Office has informed this office the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 

1The Act does not require a governmental body that receives a request for information to create 
information that did not exist when the request was received. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v. 
Bustamante, 562 S. W.2d 266 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism 'd); Open Records Decision Nos. 
605 at 2 (1992), 563 at 8 ( 1990), 555 at 1-2 (1990), 452 at 3 ( 1986), 362 at 2 (1983). 

2Although you raise section 552.026 of the Government Code, we note section 552.026 is not an 
exception to disclosure. Rather, section 552.026 provides the Act does not require the release of information 
contained in education records except in conformity with the Family Educational Rights and Privacy Act of 
1974. Gov ' t Code § 552.026. 
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section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental consent, unredacted, 
personally identifiable information contained in education records for the purpose of our 
review in the open records ruling process under the Act.3 Consequently, state and local 
educational authorities that receive a request for education records from a member of the 
public under the Act must not submit education records to this office in unredacted form, that 
is, in a form in which "personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. 
§ 99.3 (defining "personally identifiable information"); see also Open Records Decision 
No. 224 (1979) (student's handwritten comments protected under FERPA because they 
would make identity of student easily traceable through handwriting, style of expression, or 
particular incidents related in the comments). You state you will edit the submitted 
information in accordance with FERP A. However, in this instance, the submitted 
information was obtained or created by the district's police department (the "department"), 
and you indicate the information at issue is maintained by the department for a law 
enforcement purpose. FERP A is not applicable to records that were created by a law 
enforcement unit of an educational agency or institution for a law enforcement purpose and 
that are maintained by the law enforcement unit. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(B)(ii); 34 
C.F.R. §§ 99.3, .8. Thus, to the extent the information at issue is maintained by the 
department, the information is not encompassed by FERP A. You indicate, however, that the 
submitted information is not maintained exclusively by the department. Records created by 
a law enforcement unit for a law enforcement purpose that are maintained by a component 
of an educational agency or institution other than the law enforcement unit are not records 
of the law enforcement unit. See 34 C.F.R. § 99.8(b)(2). Therefore, to the extent the 
information at issue is maintained by a component of the district other than the department, 
such records are subject to FERP A. In that instance, because our office is prohibited from 
reviewing education records to determine whether appropriate redactions under FERP A have 
been made, we will not address the applicability ofFERP A to the information at issue. Such 
determinations under FERP A must be made by the educational authority in possession of the 
education record. Likewise, we do not address your argument under section 552.114 of the 
Government Code. See Gov't Code§§ 552.026 (incorporating FERPA into the Act), .114 
(excepting from disclosure "student records"); Open Records Decision No. 539 (1990) 
(determining the same analysis applies under section 552.114 and FERP A). However, to the 
extent the submitted information is not governed by FERP A, we will consider your 
remaining arguments against disclosure of the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information protected by other 
statutes, such as section 261.201 of the Family Code, which provides, in pertinent part: 

3 A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General 's website at 
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf. 
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(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

( 1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

Fam. Code§ 261.201 (a), (k). We note the district is not an agency authorized to conduct an 
investigation under chapter 261 of the Family Code. See id. § 261.103 (listing agencies that 
may conduct child abuse investigations). However, upon review, we find the submitted 
information was used or developed by the department in an investigation of alleged or 
suspected child abuse under chapter 261 of the Family Code. See id.§§ 101.003(a) (defining 
"child" for purposes of section 261.201 ), 261. 001 ( 1) (defining "abuse" for purposes of 
section 261.201 ). Accordingly, we conclude this information is within the scope of section 
261.201(a). Although the requestor is a parent of the child victim, the requestor is the 
individual alleged to have committed the alleged or suspected abuse. Thus, the requestor 
does not have a right of access to the submitted information under section 261.201 (k). See 
id. § 261.201(k). Therefore, we conclude the district must withhold the submitted 
information in its entirety under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 261.201(a) of the Family Code.4 

4As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Alley Latham 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

AKL/eb 

Ref: ID# 563507 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


