
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL 01:' TEXAS 

May 14, 2015 

Ms. Veronica L. Garcia 
Counsel for the Vidor Independent School District 
Walsh, Anderson, Gallegos, Green & Trevino, P.C. 
10375 Richmond Avenue, Suite 750 
Houston, Texas 77042-4196 

Dear Ms. Garcia: 

OR2015-09396 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 563612 (District File No. 29300-050). 

The Vidor Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for information pertaining to the requestors' child. You state the district has released 
some information to the requestors. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.103 and 552.107 of the Government Code. We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

We note the United States Department of Education Family Policy Compliance Office has 
informed this office the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental or an adult student's 
consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for 
the purpose of our review in the open records ruling process under the Act. 1 Consequently, 
state and local educational authorities that receive a request for education records from a 
member of the public under the Act must not submit education records to this office in 
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is 

1A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website at 
http ://www.oag. state. tx. us/open/-, 0060 7-, 5 usdoe . pdf. 
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disclosed. See 34 C.F .R. § 99 .3 (defining "personally identifiable information"). You have 
submitted unredacted education records for our review. We note the requestors are parents 
of the student to whom some of the submitted information pertains. Because our office is 
prohibited from reviewing these education records to determine the applicability of FERP A, 
we will not address the applicability of FERP A to any of the submitted records, other than 
to note that parents have a right of access under FERP A to their own child ' s education 
records and their right of access prevails over claims under section 552.103 of the 
Governrnent Code. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(l)(A); 34 C.F.R. § 99.3 ; Open Records 
Decision No. 431 (1985) (information subject to right of access under FERP A may not be 
withheld pursuant to statutory predecessor to Gov' t Code § 552.103); see also Equal 
Employment Opportunity Comm 'n v. City of Orange, Tex., 905 F. Supp. 381 , 382 
(E.D. Tex. 1995) (holding FERP A prevails over inconsistent provision of state law). Such 
determinations under FERP A must be made by the educational authority in possession of the 
education records. The DOE also has informed our office, however, a parent's right of 
access under FERP A to information about the parent' s child does not prevail over an 
educational institution' s right to assert the attorney-client privilege. Therefore, we will 
address your assertion of the attorney-client privilege under section 552.107 of the 
Governrnent Code for the submitted information. We will also consider the district's 
claimed exceptions to the extent the requestor does not have a right of access to the 
submitted information under FERP A. 

Section 552.107(1) of the Governrnent Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governrnental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governrnental body. TEX. R. 
EVID. 503(b)(l). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governrnental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch. , 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel , such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
governrnent does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Ev ID. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governrnental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b )( 1 ), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
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communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You claim the information at issue is protected by section 552.107( 1) of the Government 
Code. You state the information at issue consists of e-mail communications between a 
district representative and an attorney for the district. You state the communications were 
made in confidence for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services 
to the district and these communications have remained confidential. Based on your 
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the information at issue. Thus, the district may withhold the 
information at issue under section 552.107(1) of the Government Code.2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requester. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www. texasattorneygeneral. gov/open/ 
or! ruling info .shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General , toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Lee Seidlits 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CLS/som 

2As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against di sclosure. 
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Ref: ID# 563612 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


