
May 15, 2015 

Ms. Lisa D. Mares 
Counsel for City of Keene 
Brown & Hofmeister L.L.P. 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENER.AL O F TEXAS 

740 East Campbell Road, Suite 800 
Richardson, Texas 75801 

Dear Ms. Mares: 

OR2015-09533 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 563809. 

The City of Keene (the "city"), which you represent, received a request for any documents 
and communications mentioning two named individuals and a specified entity since a 
specified date and any correspondence sent by a named individual to the city since a 
specified date. 1 You state you have provided the requestor with some of the requested 
information. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. We have considered the exceptions 
you claim and reviewed the submitted information. We have also received and considered 

1We note the city sought and received clarifications of this request from the requestor. See Gov' t Code 
§ 552 .222 (if request for information is unclear, governmental body may ask requester to clarify request); see 
also City of Dallas v. Abbolt, 304 S. W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (if governmental entity, acting in good faith , 
requests clarification of unclear or over-broad request, ten-day period to request attorney general ruling is 
measured from date request is clarified). We also note the city sent the requestor an estimate of charges 
pursuant to section 552 .2615 of the Government Code. See Gov' t Code§ 552.2615 . The estimate of charges 
required the requestor to provide a deposit for payment of anticipated costs under section 552.263 of the 
Government Code. See id. § 552.263(a). You inform us the city received the required deposit on 
February 24, 2015 . See id. § 552.263( e) (if governmental body requires deposit or bond for anticipated costs 
pursuant to section 552.263, request for information is considered to have been received on date governmental 
body receives bond or deposit). 
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comments from the requestor. See Gov' t Code§ 552.304 (providing an interested party may 
submit documents stating why information should or should not be released). 

We note portions of the submitted information are subject to section 552.022 of the 
Government Code. Section 552.022(a) provides, in relevant part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental 
body[.] 

Id. § 552.022(a)(3). The submitted information contains a contract that is subject to 
subsection 552.022(a)(3). The city must release the contract subject to 
subsection 552.022(a)(3) unless it is made confidential under the Act or other law. See id. 
§ 552.022(a)(3). You seek to withhold the information subject to subsection 552.022(a)(3) 
under section 552.107 of the Government Code. However, this is a discretionary exception 
and does not make information confidential under the Act. See Open Records Decision 
Nos. 676 at 10-11 (2002) (attorney-client privilege under Gov ' t Code § 552.107( 1) may be 
waived), 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions generally), 663 at 5 (1999) (waiver 
of discretionary exceptions). Thus, the information subject to section 552.022 may not be 
withheld under section 552.107 of the Government Code. However, we note the Texas 
Supreme Court has held the Texas Rules of Evidence are "other law" within the meaning of 
section 552.022. See Jn re City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). We will 
therefore consider your assertion of the attorney-client privilege under rule 503 of the Texas 
Rules of Evidence for the information subject to subsection 552.022(a)(3). We will also 
consider your arguments against disclosure of the information not subject to section 552.022. 

Texas Rule of Evidence 503 enacts the attorney-client privilege. Rule 503(b )(I) provides: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made to facilitate the rendition 
of professional legal services to the client: 

(A) between the client or the client's representative and the client' s 
lawyer or the lawyer's representative; 

(B) between the client ' s lawyer and the lawyer' s representative; 
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(C) by the client, the client's representative, the client' s lawyer, or the 
lawyer' s representative to a lawyer representing another party in a 
pending action or that lawyer's representative, if the comm uni cations 
concern a matter of common interest in the pending action; 

(D) between the client's representatives or between the client and the 
client's representative; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

Tex. R. Evid. 503(b )( 1 ). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made to further the 
rendition of professional legal services to the client or reasonably necessary to transmit the 
communication. Id. 503(a)(5). 

Accordingly, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure 
under rule 503, a governmental body must (1) show that the document is a communication 
transmitted between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify 
the parties involved in the communication; and (3) show that the communication is 
confidential by explaining that it was not intended to be disclosed to third persons and that 
it was made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client. See 
ORD 676. Upon a demonstration of all three factors , the entire communication is 
confidential under rule 503 provided the client has not waived the privilege or the 
communication does not fall within the purview of the exceptions to the privilege 
enumerated in rule 503(d). Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege 
extends to entire communication, including facts contained therein); Jn re Valero Energy 
Corp., 973 S.W.2d 453 , 457 (Tex. App.- Houston [141

h Dist.] 1998, orig. proceeding) 
(privilege attaches to complete communication, including factual information). 

You indicate the contract subject to subsection 552.022(a)(3) consists of an attachment to a 
privileged attorney-client communication between attorneys for the city and city staff and 
officials that was made for the purpose of providing legal services to the city. We note, 
however, the contract is an executed agreement between the city and an individual who is not 
a privileged party. If the contract is removed from the e-mail string and stands alone, it is 
responsive to the request for information. Furthermore, we find the contract is maintained 
by the city separate and apart from the communication to which it is attached. Thus, we 
conclude the city may not withhold the contract we have marked under rule 503. 

We now address your arguments for the remaining information in Exhibit B-2 not subject 
to section 552.022. Section 552.107(1) of the Government Code protects information 
coming within the attorney-client privilege. The elements of the privilege under 
section 552.107 are the same as those discussed above for rule 503. When asserting the 
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attorney-client privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary 
facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at 
issue. ORD 676 at 6-7. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that 
is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by 
the governmental body. See Huie , 922 S.W.2d at 923. 

You assert the remaining information in Exhibit B-2 consists of communications between 
attorneys for the city, city staff and officials, and consultants hired by the city. You further 
state the communications were made for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services to the city, and the confidentiality of the communications has been 
maintained. However, we understand the requestor to assert the communications were 
shared with two individuals who, the requestor claims, were not privileged parties. Here, the 
city explains the outside consultants hired by the city are privileged for the purposes of the 
communications at issue. Based on these representations and our review, we find the city 
may generally withhold the information we have marked under section 552.107( I) of the 
Government Code in Exhibit B-2. We note, however, some of these otherwise privileged 
e-mail strings include e-mails and attachments received from or sent to non-privileged 
parties. Furthermore, ifthe e-mails and attachments received from or sent to non-privileged 
parties are removed from the e-mail strings and stand alone, they are responsive to the 
request for information. Therefore, if these non-privileged e-mails and attachments are 
maintained by the city separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings in 
which they appear or to which they are attached, then the city may not withhold these 
non-privileged e-mails and attachments under section 552.107( 1) of the Government Code. 
We find the remaining e-mails were sent to or from individuals you have not demonstrated 
are privileged parties. Thus, the city may not withhold the remaining e-mails under 
section 552.107(1). 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure " information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov ' t 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses the doctrine of common-law privacy, which 
protects information that is (I) highly intimate or embarrassing, the publication of which 
would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) not of legitimate concern to 
the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd. , 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To 
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be 
satisfied. Id. at 681-82. Types of information considered intimate or embarrassing by the 
Texas Supreme Court are delineated in Industrial Foundation. Id. at 683 . Additionally, this 
office has concluded some kinds of medical information are generally highly intimate or 
embarrassing. See Open Records Decision No. 455 (1987). You contend Exhibit B-1 
contains highly intimate or embarrassing information that is of no legitimate public interest 
because it is personal information. Upon review, we find you have failed to demonstrate the 
information at issue is highly intimate or embarrassing. Therefore, the city may not withhold 
the information in Exhibit B-1 under section 552.l 01 of the Government Code in 
conjunction with common-law privacy. 
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Section 552.117(a)(l) of the Government Code excepts from disclosure the home address 
and telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of current or former employees or officials of a governmental body who 
request this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
Code.2 See Gov' t Code § 552. l l 7(a)(l ). Whether a particular item of information is 
protected by section 552.l 17(a)(l) must be determined at the time of the governmental 
body' s receipt of the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 
(1989). Thus, information may be withheld under section 552.117(a)(l) only on behalf of 
a current or former employee or official who made a request for confidentiality under 
section 552.024 prior to the date of the governmental body' s receipt of the request for the 
information. Information may not be withheld under section 552. l l 7(a)(I) on behalf of a 
current or former employee or official who did not timely request under section 552.024 the 
information be kept confidential. Therefore, to the extent the individual whose information 
is at issue timely requested confidentiality under section 552.024 of the Government Code, 
the city must withhold the information we marked under section 552. l l 7(a)(l) of the 
Government Code. Conversely, to the extent the individual at issue did not timely request 
confidentiality under section 552.024, the city may not withhold the information at issue 
under section 552. l l 7(a)(l ). 

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). See Gov' t Code 
§ 552.137(a)-(c). Section 552.137 does not apply to an institutional e-mail address, the 
general e-mail address of a business, an e-mail address of a person who has a contractual 
relationship with a governmental body, an e-mail address of a vendor who seeks to contract 
with a governmental body, an e-mail address maintained by a governmental entity for one 
of its officials or employees, or an e-mail address provided to a governmental body on a 
letterhead. See id. § 552.137(c). The e-mail addresses we have marked are not of the types 
specifically excluded by subsection ( c ). Thus, we find the city must withhold the personal 
e-mail addresses we marked under section 552.137 of the Government Code, unless the 
owners affirmatively consent to their public disclosure. 

In summary, the city may withhold the information we have marked in Exhibit B-2 under 
section 552.107(1) of the Government Code. However, if the non-privileged e-mails and 
attachments we have marked are maintained by the city and exist separate and apart from the 
otherwise privileged e-mail string in which they appear or to which they are attached, then, 
the city must release the non-privileged e-mails and attachments. To the extent the 
individual whose information is at issue timely requested confidentiality under 
section 552.024 of the Government Code, the city must withhold the information we marked 

2The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalfofa governmental body. 
See Open Records Decision Nos. 481 ( 1987), 480 ( 1987), 470 ( 1987). 
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under section 552.l l 7(a)(l) of the Government Code. The city must withhold the 
information we have marked under section 552.137 of the Government Code unless the 
owners affirmatively consent to disclosure. The remaining information must be released.3 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygenera l. gov/open/ 
or! ruling info.s html, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Mili Gosar 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MG/som 

Ref: ID# 563809 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

3We note the requestor has a right of access to his own personal e-mail address in the information that 
is being released. See Gov' t Code§ 552. I 37{b) (personal email address of member of public may be disclosed 
if owner of address affirmatively consents to its disclosure). 


