
May 27, 2015 

Mr. Timothy E. Bray 
Deputy General Counsel 

KEN PAXTON 
ATTORN EY GENERAL OF TEXAS 

Texas Department of State Health Services 
P.O. Box 149347 
Austin, Texas 78714-9347 

Dear Mr. Bray: 

OR2015-10324 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 564961 (DSHS File No. 24159-2015). 

The Texas Department of State Health Services (the "department") received a request for all 
records related to a specified complaint. The department states it has provided or will 
provide information to the requestor. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552. l 01 and 552.115 of the Government Code. We understand you 
to also claim the release of the submitted information may affect the interests of the Texas 
Medical Board (the "board"). Accordingly, we understand you have notified the board of the 
instant request and of the board' s right to submit arguments to this office as to why the 
information at issue should not be released. See Gov' t Code§ 552.304 (interested party may 
submit comments stating why the information should or should not be released). We have 
received comments from the board. We have considered the submitted arguments and 
reviewed the submitted information. 

The department and the board assert some of the information at issue is confidential under 
section 164.007 of the Occupations Code. Section 552.101 of the Government Code excepts 
from disclosure "information considered to be confidential by law, either constitutional, 
statutory, or by judicial decision." Id. § 552.101. This exception encompasses information 
that is made confidential by other statutes, such as section 164.007(c) of the Occupations 
Code. Section 164.007( c) provides the following: 

Each complaint, adverse report, investigation file , other investigation report, 
and other investigative information in the possession of or received or 
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gathered by the board or its employees or agents relating to a license holder, 
an application for license, or a criminal investigation or proceeding is 
privileged and confidential and is not subject to discovery, subpoena, or other 
means of legal compulsion for release to anyone other than the board or its 
employees or agents involved in discipline of a license holder. For purposes 
of this subsection, investigative information includes information relating to 
the identity of, and a report made by, a physician performing or supervising 
compliance monitoring for the board. 

Occ. Code§ 164.007( c ). Section 164.007( c) is applicable to investigatory records compiled 
by the board during an investigation of a license holder. The board explains the information 
at issue is contained in the board's investigation file regarding a physician licensed by the 
board. The board further explains the investigation file consists of information gathered by 
the board as well as information submitted to the board by the licensed physician and her 
counsel during the course of the board' s investigation. We have no indication the disclosure 
provisions in section 164.007 apply to the requestor. Id. § 164.007( d), (t), (h). By its terms, 
section 164.007(c) makes information confidential when in the possession of the board, its 
employees, or agents. Thus, we conclude the information at issue is confidential under 
section 164.007(c) in the hands of the board. In this instance, the information at issue is in 
the hands of the department. However, the board asserts the information at issue remains 
confidential in the hands of the department because it was forwarded by the board to the 
department pursuant to section 774.002 of the Government Code. 

Section 774.002 of the Government Code provides a duty for health care regulatory agencies 
to exchange information in certain instances. Section 774.002 states, in relevant part: 

(a) A health care regulatory agency that, in the course of an audit, review, 
investigation, or examination of a complaint, obtains information pertaining 
to the complaint that it believes may be grounds for another health care 
regulatory agency to conduct an investigation of or institute a disciplinary 
proceeding against a health care provider shall forward the information and 
any subsequently obtained information or final determination regarding the 
health care provider to the other health care regulatory agency. 

(b) Information that may be grounds for investigative or disciplinary action 
by another health care regulatory agency includes information: 

( 1) that relates to a violation of a rule or statute enforced by the other 
health care regulatory agency; or 

(2) that, in good faith belief of the agency obtaining the information, 
is likely to lead to the discovery of a violation of a rule or statute 
enforced by the other health care regulatory agency. 
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( c) Information forwarded by a health care regulatory agency under this 
section that is privileged or confidential retains its privileged or confidential 
nature following the receipt by another health care regulatory agency. The 
privilege or confidentiality extends to any agency communication concerning 
the information forwarded, regardless of the form, manner, or content of the 
communication. 

Gov' t Code§ 774.002(a)-(c). The board states, and we agree, the board and the department 
are health care regulatory agencies as defined by section 774.001 of the Government Code. 
See id.§ 774.001(2) (defining "health care regulatory agency" for purposes of chapter 774 
of the Government Code); see also Occ. Code § 101.002 (listing entities which appoint 
members to Health Professions Council). As discussed above, the board explains it 
investigated a physician licensed by the board, who is a health care provider for the purposes 
of section 774.002. Gov' t Code§ 774.001(1) (defining "health care provider" as a person 
issued a license by a health care regulatory agency); see also Occ. Code §§ 151.002(13) 
(defining "practicing medicine"), 155.001 (requiring license to practice medicine), . 002 (the 
board issues license to practice medicine). The board states, and provides a Memorandum 
of Understanding between the board and the department showing, it forwarded the 
information at issue to the department "pursuant to the authority granted by, and in 
compliance with, the provisions of Chapter 774 of the Texas Government Code." The board 
explains it forwarded the information once the board obtained information it "in good faith 
determine[ d] may be grounds for [the department] to conduct an investigation ... which may 
lead to [the department's] discovery of a statute or rule violation made by a .. . Professional 
and/or Entity [regulated by the department]." The board explains, and the submitted 
information reflects, the information at issue relates to an investigation by the department of 
a licensed midwife. We find a licensed midwife is a health care provider for the purposes 
of section 774.002. See Gov' t Code § 774.001(1); see also Occ. Code §§ 203.002(4) 
(defining "department" for purposes of ch. 203), .251 (the department issues midwifery 
license under ch. 203). Based upon these representations and our review of the submitted 
information, we find the board forwarded the information at issue to the department pursuant 
to section 774.002(a). Thus, in accordance with section 774.002(c), the confidential 
information the board forwarded pursuant to section 774.002(a) retains its confidential nature 
upon receipt by the department. See Gov't Code§ 774.002(c). Accordingly, we conclude 
the department must withhold the information it received from the board pursuant to 
section 774.002 of the Government Code under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 164.007(c) of the Occupations Code.1 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by the 
Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, which 
provides in relevant part: 

1 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure of this 
information. 
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(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code§ 159.002(a)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical 
records and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; 
Open Records Decision No. 598 (1991). This office has concluded the protection afforded 
by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under 
the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 
(1983), 343 (1982). We have also found when a file is created as the result of a hospital stay, 
all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute physician-patient 
communications or "[ r ]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that are created or maintained by a physician." Open Records Decision 
No. 546 (1990). Section 159.001 of the MP A defines "patient" as a person who consults 
with or is seen by a physician to receive medical care. See id. § 159.001(3). Under this 
definition, a deceased person cannot be a patient under section 159 .002 of the MP A. See 
ORDs 487, 370, 343. Thus, the MPA is applicable only to records related to a person who 
was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment to which the records pertain. 
Upon review, we find the information we marked under the MPA consists of medical 
records. Accordingly, the department must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. Additionally, we 
have marked documents created at the direction of a licensed midwife. The department must 
only withhold these documents if they were created under the supervision of a physician. If 
the documents created at the direction the licensed midwife were not created under the 
supervision of a physician, the documents are not subject to the MP A and the department 
may not withhold them under section 552.101 on that basis. Furthermore, we find none of 
the remaining information at issue constitutes medical records subject to the MP A. 
Therefore, none of the remaining information at issue may be withheld under section 552.101 
on the basis of the MP A. 

Section 552.101 also encompasses laws that make criminal history record information 
("CHRI") confidential. CHRI generated by the National Crime Information Center or by the 
Texas Crime Information Center is confidential under federal and state law. Title 28, 
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part 20 of the Code of Federal Regulations governs the release of CHRI that states obtain 
from the federal government or other states. Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). 
The federal regulations allow each state to follow its individual law with respect to CHRI it 
generates. Id. at 10-12. Section 411.083 of the Government Code deems confidential CHRI 
the Department of Public Safety ("DPS") maintains, except DPS may disseminate this 
information as provided in chapter 411 , subchapter F of the Government Code. See Gov' t 
Code§ 411.083. 

Section 411.122 of the Government Code authorizes the department's professional licensing 
boards to obtain from DPS CHRI that relates to a person who is a holder of a license issued 
by the department. See id. § 411.122. However, the department may not release CHRI 
except as provided by chapter 411. See id. §§ 411.083 , .084(c) (agency may not confirm 
existence or nonexistence of CHRI to any person not eligible to receive the information). 
Thus, any CHRI generated by the federal government or another state may not be made 
available to the requestor except in accordance with federal regulations. See ORD 565. 
Furthermore, any CHRI obtained from DPS or any other criminal justice agency must be 
withheld under section 552.101 of the Government Code in conjunction with chapter 411 of 
the Government Code. You state the information you have marked consists of CHRI 
obtained from DPS regarding a licensee. Upon review, we agree the information you have 
marked consists of confidential CHRI obtained by the department from DPS regarding a 
licensee. Therefore, the department must withhold the information you have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with federal law and chapter 411 
of the Government Code. 

Section 552.101 ofthe Government Code also encompasses section 773.091 of the Health 
and Safety Code, which provides in relevant part: 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773 .091(b), (g). Except for the information specified in 
section 773.091(g), emergency medical service ("EMS") records are deemed confidential 
under section 773 .091. See id. §§ 773.003(8) (defining "emergency medical services" for 
the purposes of chapter 773 of the Health and Safety Code). Upon review, we find 
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section 773.091 is applicable to portions of the remaining information. Thus, with the 
exception of the information subject to section 773 .091 (g), the department must withhold the 
information we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 773.091 of the Health and Safety Code. However, we find you have failed to 
demonstrate the remaining information at issue is subject to section 773 .091 (b) of the Health 
and Safety Code. Thus, the department may not withhold any of the remaining information 
at issue under section 552.101 of the Government Code on that basis. 

Section 552.115 of the Government Code provides, in pertinent part, 

(a) A birth or death record maintained by the bureau of vital statistics of the 
Texas Department of Health or a local registration official is excepted from 
[required disclosure], except that: 

(2) a death record is public information and available to the public on 
and after the 25th anniversary of the date of death as shown on the 
record filed with the bureau of vital statistics or local registration 
official[.] 

Gov't Code § 552.115(a)(2). You have submitted a death certificate as responsive to the 
present request. We note the 25th anniversary of the date of death has not yet occurred. 
However, we are unable to determine if the submitted death certificate was maintained by 
the department's bureau of vital statistics.2 Accordingly, to the extent the death certificate 
was maintained by the department's bureau of vital statistics, the department must withhold 
the submitted death certificate under section 552.115 of the Government Code. To the extent 
the death certificate was not maintained by the department's bureau of vital statistics, the 
department may not withhold the submitted death certificate under section 552.115 of the 
Government Code. 

In summary, the department must withhold the information it has received from the board 
pursuant to section 77 4.002 of the Government Code under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 164.007(c) of the Occupations Code. The 
department must withhold the information we have marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with the MPA. To the extent the additional information 
we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the 
MP A was created under the supervision of a physician, the department must withhold the 
information on that basis. The department must withhold the information you have marked 
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with federal law and 
chapter 411 of the Government Code. With the exception of the information subject to 

2 Act of Sept. I, 2003, 78th Leg., R.S. , ch. 198, § 1.0 I, 2003 Tex. Gen. Laws 611 (providing, among 
other things, that the Texas Department of Health is part of the department). 
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section 773.091 (g) of the Health and Safety Code, the department must withhold the 
information we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 773.091 of the Health and Safety Code. To the extent the death certificate was 
maintained by the department' s bureau of vital statistics, the department must withhold the 
submitted death certificate under section 552.115 of the Government Code. The department 
must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info .shtml , or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Rustam Abedinzadeh 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

RA/dls 

Ref: ID# 564961 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

Mr. Robert Blech 
Assistant General Counsel 
Texas Medical Board 
P.O. Box 2018 
Austin, Texas 78768-2018 
(w/o enclosures) 


