
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERA i. OF TEXAS 

May 29, 2015 

Mr. Robert J. Davis 
Counsel for the County of Collin 
Matthews, Shiels, Pearce, Knott, Eden & Davis, L.L.P. 
8131 LBJ Freeway, Suite 700 
Dallas, Texas 75251 

Dear Mr. Davis: 

OR2015-10499 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 565302 (file no. 7770-66456). 

The Collin County Sheriffs Office (the "sheriff's office"), which you represent, received a 
request for the requestor' s medical records. The sheriff's office claims the requested 
information is excepted from disclosure under section 552.103 of the Government Code. We 
have considered the claimed exception and reviewed the submitted representative sample of 
information. 1 

Section 552. l 03 of the Government Code provides in part as follows: 

(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is 
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the 
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or 

'We assume the " representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the 
person ' s office or employment, is or may be a party. 

( c) Information relating to litigation involving a governmental body or an 
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure 
under Subsection (a) only if the litigation is pending or reasonably anticipated 
on the date that the requestor applies to the officer for public information for 
access to or duplication of the information. 

Gov't Code§ 552.103(a), (c). The governmental body has the burden of providing relevant 
facts and documents to show the section 552.103(a) exception is applicable in a particular 
situation. The test for meeting this burden is a showing that ( l) litigation is pending or 
reasonably anticipated on the date the governmental body received the request for 
information and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of Tex. Law 
Sch. v. Tex. Legal Found. , 958 S.W.2d479, 481 (Tex. App.-Austin 1997, orig. proceeding); 
Heard v. Houston Post Co. , 684 S.W.2d 210, 212 (Tex. App.-Houston [1st Dist.] 1984, 
writ ref d n.r.e.); Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). The governmental body must 
meet both prongs of this test for information to be excepted from disclosure under 
section 552.103(a). 

The question of whether litigation is reasonably anticipated must be determined on a 
case-by-case basis. See Open Records Decision No. 452 at 4 (1986). To demonstrate 
litigation is reasonably anticipated, the governmental body must furnish concrete evidence 
that litigation involving a specific matter is realistically contemplated and is more than mere 
conjecture. Id. Concrete evidence to support a claim that litigation is reasonably anticipated 
may include, for example, an attorney for a potential opposing party making a demand for 
payment and asserting an intent to sue if such payments are not made. Open Records 
Decision Nos. 555 at 3 ( 1990), 346 ( 1982). In addition, this office has concluded litigation 
was reasonably anticipated when the potential opposing party threatened to sue on several 
occasions and hired an attorney. See Open Records Decision No. 288 at 2 (1981 ). However, 
an individual publicly threatening to bring suit against a governmental body, but who does 
not actually take objective steps toward filing suit, is not concrete evidence that litigation is 
reasonably anticipated. See Open Records Decision No. 331at1-2 (1982). We also note, 
in Open Records Decision No. 638 (1996), this office stated a governmental body has met 
its burden of showing litigation is reasonably anticipated by representing it received a notice­
of-claim letter that is in compliance with the Texas Tort Claims Act ("TTCA"), chapter 101 
of the Civil Practices and Remedies Code. 

You assert the sheriffs office reasonably anticipated litigation because the requestor "has 
threatened to sue on several occasion[ s] and may have a lawyer involved." (emphasis added). 
You further state the sheriffs office previously received a complaint from the requestor and, 
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" [a]lthough not perfect, [it] could reasonably [be] perceived to be a Notice of Claim to the 
[ s ]heriff[' s office] , and thereby initiating the formal notice procedure[,] which is a mandatory 
precursor to any later State court lawsuit against [Collin County]." However, you do not 
represent the complaint at issue constitutes a notice-of-claim letter that complies with the 
requirements of the TTCA. We also find you have not otherwise furnished concrete 
evidence that litigation against the sheriffs office was realistically contemplated and more 
than mere conjecture when it received the request for information. Therefore, the sheriffs 
office may not withhold the submitted information under section 552.l 03. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure " information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision."2 Gov't 
Code§ 552.101. This section encompasses the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle 
B oftitle 3 of the Occupations Code. See Occ. Code§§ 151.001-168.202. Section 159.002 
of the MP A provides in relevant part the following: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those records. See id. §§ 159.002, .004. This office has 
concluded the protection afforded by section 159 .002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 at 3-4 (1988), 370 at 2 (1983), 343 at 1 (1982). We have further found 
when a file is created as a result of a hospital stay, all the documents in the file referring to 
diagnosis and treatment constitute physician-patient communications or " [r]ecords of the 
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or 
maintained by a physician." Open Records Decision No. 546 at 1 (1990). We note the 
submitted information consists of a consultation report written by a physician, nurse records, 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body. See Open Records Decision Nos. 481 at 2 ( 1987), 480 at 5 (I 987). 
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and laboratory reports. The consultation report, which we have marked, constitutes a record 
of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient that was created or is 
maintained by a physician. Accordingly, the sheriffs office must withhold the information 
we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the 
MP A. However, we are unable to determine whether the nurse records and laboratory 
reports were also created under the supervision of a physician. Thus, we must rule 
conditionally. If the nurse records and laboratory reports were created under the supervision 
of a physician, then they are subject to the MP A and the sheriffs office must withhold them 
under section 552.101 on that basis. If the nurse records and laboratory reports were not 
created under the supervision of a physician, then the sheriffs office may not withhold them 
under section 552.101 in conjunction with the MPA. 

We note some of the laboratory reports may be protected by copyright. A custodian of public 
records must comply with the copyright law and is not required to furnish copies of records 
that are copyrighted. Open Records Decision No. 180 at 3 ( 1977). A governmental body 
must allow inspection of copyrighted materials unless an exception applies to the 
information. Id. ; see Open Records Decision No. 109 (1975). If a member of the public 
wishes to make copies of copyrighted materials, the person must do so unassisted by the 
governmental body. In making copies, the member of the public assumes the duty of 
compliance with the copyright law and the risk of a copyright infringement suit 

To conclude, the sheriffs office must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. If the nurse records 
and laboratory reports were created under the supervision of a physician, then the sheriffs 
office must withhold them on that same basis. If the nurse records and laboratory reports 
were not created under the supervision of a physician, then the sheriffs office must release 
them to the requester, but may only release any copyrighted information in accordance with 
copyright law.3 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http: //www.texasattorneygeneral.gov/open/ 

3This ruling does not affect an individual 's right of access to a patient's medical records from the 
physician who provided treatment under the Medical Practice Act (the " MPA"), subtitle B of title 3 of the 
Occupations Code. See Occ. Code§§ 159.004-.006 ; cf Abbott v. Tex. Stale Bd. of Pharmacy, 391 S.W.3d 253 
(Tex. App.- Austin 2012, no pet.) (MPA does not provide patient general right of access to his or her medical 
records from governmental body responding to request for information under the Act). 
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orl ruling info.shtml , or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Ja-'.~all 
A~kfs~ant Attorney General 
Open Records Division 

JLC/cbz 

Ref: ID# 565302 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


