
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAi. OF TEX AS 

July 22, 2015 

Ms. Heather Silver 
Assistant City Attorney 
City of Dallas 
1500 Marilla Street, Room 7DN 
Dallas, Texas 75201 

Dear Ms. Silver: 

OR2015-14867 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 572463. 

The City of Dallas (the "city") received three requests from the same requestor for e-mails 
sent to or from three named city employees regarding a named city council member for a 
specified time period. The city states it will release some information upon the requestor' s 
response to a cost estimate. You claim some of the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.107, 552.111, and 552.137 of the Government Code. 1 We 
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample 
of information. 2 

Initially, we note the requestor seeks e-mails from "April 13 until the date [these requests 
are] processed." It is implicit in several provisions of the Act that the Act applies only to 

1 Although you also raise Texas Rule of Evidence 503, we note the proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government Code 
is section 552.107 of the Government Code. See Open Records Decision No. 676 at 1-2 (2002). 

2We assume the representative sample ofrecords submitted to this office is truly representative of the 
requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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information already in existence. See Gov' t Code§§ 552.002, .021, .227, .351. The Act 
does not require a governmental body to prepare new information in response to a request. 
See Attorney General Opinion H-90 (1973); see also Open Records Decision Nos. 572 at I 
(1990), 555 at 1-2 (1990), 452 at 2-3 (1986), 87 (1975). Consequently, a governmental body 
is not required to comply with a standing request to supply information prepared in the 
future. See Attorney General Opinion JM-48 at 2 (1983); see also Open Records Decision 
Nos. 4 76 at 1 ( 1987), 465 at 1 (1987). Thus, the only information encompassed by the 
present requests consists of information the city maintained or had a right of access to as of 
the date it received the requests. 

Next, we note portions of the requested information may have been the subject of previous 
requests for information, in response to which this office issued Open Records Letter 
Nos. 2015-14478 (2015) and 2015-14609 (2015). In Open Records Letter No. 2015-14478, 
we concluded, with the exception of the basic information, the city may withhold certain 
information under section 552.108(a)(l) of the Government Code. In Open Records Letter 
No. 2015-14609, we concluded the city may withhold certain information under 
section 552.108(a)(l) of the Government Code. There is no indication the law, facts , and 
circumstances on which the prior rulings were based have changed. Accordingly, for the 
requested information that is identical to the information previously requested and ruled upon 
by this office, we conclude the city may continue to rely on Open Records Letter 
Nos. 2015-144 78 and 2015-14609 as previous determinations and withhold or release the 
identical information in accordance with those rulings. See Open Records Decision No. 673 
(2001) (so long as law, facts , and circumstances on which prior ruling was based have not 
changed, first type of previous determination exists where requested information is precisely 
same information as was addressed in prior attorney general ruling, ruling is addressed to 
same governmental body, and ruling concludes information is or is not excepted from 
disclosure). Next, we address your arguments against the disclosure of the submitted 
information that is not subject to these prior rulings. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
EVID. 503(b )( 1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.- Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
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government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b )( 1 ), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson , 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You claim Exhibit Bis protected by section 552.107(1) of the Government Code. You state 
the information at issue consists of communications between attorneys for the city and city 
employees. You state the communications were made in confidence for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the city and these communications 
have remained confidential. Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to Exhibit B. Thus, the city 
may withhold Exhibit B under section 552.107(1) ofthe Government Code.3 

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code 
§ 552. l 37(a)-(c). The e-mail addresses at issue is not excluded by subsection (c). Therefore, 
the city must withhold the personal e-mail address you marked under section 552.13 7 of the 
Government Code, unless the owner affirmatively consents to its public disclosure. 

In summary, for the requested information that is identical to the information previously 
requested and ruled upon by this office, we conclude the city may continue to rely on Open 
Records Letter Nos. 2015-144 78 and 2015-14609 as previous determinations and withhold 
or release the identical information in accordance with those rulings. The city may withhold 
Exhibit B under section 552.107( 1) of the Government Code. The city must withhold the 
personal e-mail address you marked under section 552.137 of the Government Code, unless 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of this 
information. 
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the owner affirmatively consents to its public disclosure. The city must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

PT/dis 

Ref: ID# 572463 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


