
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

July 30, 2015 

Ms. Kimberly R. Jessett 
Counsel for Cypress Creek EMS 
Litchfield Cavo, LLP 
One Riverway, Suite 1000 
Houston, Texas 77056 

Dear Ms. Jessett: 

OR2015-15568 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 573502. 

Cypress Creek Emergency Medical Services ("CCEMS"), which you represent, received a 
request for specified categories of information, including information pertaining to medical 
billing services and Koronis Billing Solutions. CCEMS states it has provided some of the 
requested information to the requestor, but claims the submitted information is either not 
subject to the Act or excepted from disclosure under section 552.103 of the Government 
Code. We have considered the submitted arguments. 1 We have also considered comments 
submitted by the requestor. See Gov' t Code § 552.304 (interested party may submit 
comments stating why information should or should not be released). 

CCEMS asserts it is not a governmental body and, therefore, is not subject to the Act. The 
Act defines "governmental body" in pertinent part as 

1We note we asked CCEMS to provide additional information pursuant to section 552.303 of the 
Government Code. See Gov't Code § 552 .303(c)-(d) (if attorney general determines that information in 
addition to that required by section 552 .30 I is necessary to render decision, written notice of that fact shall be 
given to governmental body and requestor, and governmental body shall submit necessary additional 
information to attorney general not later than seventh calendar day after date of receipt of notice). We have 
received and considered the correspondence sent by CCEMS pursuant to that request. 
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the part, section, or portion of an organization, corporation, commission, 
committee, institution, or agency that spends or that is supported in whole or 
in part by public funds[.] 

Id. § 552.003(1 )(A)(xii). "Public funds" means "funds of the state or of a governmental 
subdivision of the state." Id. § 552.003(5). The Texas Supreme Court has defined 
"' supported in whole or part by public funds ' to include only those private entities or their 
sub-parts sustained, at least in part, by public funds, meaning they could not perform the 
same or similar services without the public funds ." Greater Houston P 'ship v. ?axion, 
No. 13-0745, 2015 WL 3978138, at *9 (Tex. June 26, 2015). Thus, 
section 552.003(l)(A)(xii) encompasses only those private entities that are dependent on 
public funds to operate as a going concern, see id. at *7, and only those entities acting as the 
functional equivalent of the government, see id. at *8. 

CCEMS informs us it is a nonprofit corporation that provides emergency medical services 
and educational programs to local communities. CCEMS explains it has a contract with 
Emergency Services District No. 11 (the "district") to provide emergency medical services. 
CCEMS states the following: it received $10,665,365.00 in public funds in 2014 under the 
contract with the district; its total support and revenue in 2014 was $20,259,762.00; its total 
assets as of December 31 , 2014, were $15,950,934; and those total assets "are privately 
owned." However, CCEMS does not explicitly inform us whether it is dependent on public 
funds to operate as an ongoing concern. Id. at *7. Accordingly, given CCEMS's 
representation that only roughly half of its total support and revenue was received from 
public funds, we understand CCEMS to represent it is not dependent on public funds to 
operate as a going concern. Id. Therefore, on the basis of CCEMS's representations, we 
conclude CCEMS is not sustained by public funds . See id. at *9. Consequently, CCEMS 
does not fall within the definition ofa "governmental body" under section 552.003( I )(A)(xii) 
of the Government Code and is not subject to the Act. Thus, CCEMS is not required to 
respond to the request for information.2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http: //www.texasatto rneygeneral. gov/open/ 
orl ruling info .shtml , or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 

2 As our ruling is dispositive, we do not address CCEMS's argument to withhold this information under 
the Act. 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jmnest. t::: 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JLC/cbz 

Ref: ID# 573502 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


