KEN PAXTON

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

August 4, 2015

Ms. Linda M. Champion
Assistant City Attorney
City of Victoria

Legal Department

P.O. Box 1758

Victoria, Texas 77902-1758

OR2015-15974
Dear Ms. Champion:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 574037.

The City of Victoria (the “city”) received a request for the employee photos of all city police
department employees. You state the city will release some information to the requestor.
You claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.119 of
the Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the
submitted information.

Section 552.119 of the Government Code provides the following:
(a) A photograph that depicts a peace officer as defined by Article 2.12, Code
of Criminal Procedure, the release of which would endanger the life or
physical safety of the officer, is excepted from [required public disclosure]

unless:

(1) the officer is under indictment or charged with an offense by
information;

(2) the officer is a party in a civil service hearing or a case in
arbitration; or

(3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding.
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(b) A photograph excepted from disclosure under Subsection (a) may be
made public only if the peace officer gives written consent to the disclosure.

Gov’t Code § 552.119. Under section 552.119, a governmental body must demonstrate, if
the documents do not demonstrate on their face, that release of the photograph would
endanger the life or physical safety of a peace officer.' Furthermore, a photograph of a peace
officer cannot be withheld under section 552.119 if (1) the officer is under indictment or
charged with an offense by information; (2) the officer is a party in a civil service hearing or
a case in arbitration; (3) the photograph is introduced as evidence in a judicial proceeding;
or (4) the officer gives written consent to the disclosure.

Yousstate the officers depicted in the submitted photographs “are assigned duties that, should
their identity be publicly known, could endanger their life or physical safety as the nature of
their duties require them to work either undercover or anonymously.” You state the officers
whose photographs are at issue are not under indictment. Further, we understand none of the
officers at issue are charged with an offense by information or are a party in a civil service
hearing or a case in arbitration. Finally, we understand the officers at issue have not
consented to the disclosure of their images. Based upon your representations and our review,
we conclude the city must withhold the submitted information under section 552.119 of the
Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.cov/open/
orl_ruling_info.shtml, or call the Office of the Attorney General’s Open Government
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney
General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Bt 30

Kristi L. Godden
Assistant Attorney General
Open Records Division

KLG/cz

"“Peace officer” is defined by article 2.12 of the Code of Criminal Procedure.
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Ref: ID# 574037
Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



