
November 4, 2015 

Ms. Danielle R. Folsom 
Assistant City Attorney 
Legal Department 
City of Houston 
P.O. Box 368 
Houston, Texas 77001-0368 

Dear Ms. Folsom: 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENE RAL OF TEXAS 

OR2015-23168 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 586013 (GC No. 22611). 

The City of Houston (the "city") received a request for documents detailing funds spent by 
the city for legal services, including payments made to named individuals, in all cases 
pertaining to a specified ordinance. You state you have released some information. You 
claim portions of the submitted information are privileged under Texas Rule of Civil 
Procedure 192.3 and Texas Rule of Evidence 503 . We have considered your arguments and 
reviewed the submitted information. 

We note, and you acknowledge, the submitted information is subject to section 552.022 of 
the Government Code. Section 552.022(a) provides, in relevant part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 
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(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental 
body[.] 

Gov't Code§ 552.022(a)(3). The submitted information consists of invoices relating to the 
expenditure of public funds that must be released unless made confidential under the Act or 
other law. See id. You seek to withhold this information under rule 503 of the Texas Rules 
of Evidence and rule 192.3 of the Texas Rules of Civil Procedure. The Texas Supreme Court 
has held the Texas Rules of Evidence and Texas Rules of Civil Procedure are "other law" 
within the meaning of section 552.022. See In re City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 
(Tex. 2001 ). Accordingly, we will address your assertion of the attorney-client privilege 
under rule 503 of the Texas Rules of Evidence and rule 192.3 of the Texas Rules of Civil 
Procedure for the submitted information. 

The consulting expert privilege is found in rule 192.3 of the Texas Rules of Civil Procedure. 
A party to litigation is not required to disclose the identity, mental impressions, and opinions 
of consulting experts whose mental impressions or opinions have not been reviewed by a 
testifying expert. See TEX. R. CIV. P. 192.3(e). A "consulting expert" is defined as "an 
expert who has been consulted, retained, or specially employed by a party in anticipation of 
litigation or in preparation for trial, but who is not a testifying expert." 
TEX. R. C1v. P. 192. 7. You inform us the city contracted with a consulting expert for 
services in anticipation of and preparation for litigation styled Jared Wood.fill vs. Annise D. 
Parker, Cause No. 2014-44974. Furthermore, you state this expert was retained solely for 
consultation and did not testify at trial. Further, you state no testifying expert reviewed the 
consulting expert's work. Based on your representations, we conclude the city may withhold 
Exhibit 2 under Texas Rule of Civil Procedure 192.3( e ). 

Texas Rule of Evidence 503(b)(l) provides as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

( C) by the client or a representative of the client, or the client's lawyer 
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 
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(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication. Id. 503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: ( 1) show the document is a communication transmitted 
between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
of the rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, no writ). 

You state the information you have marked in the remaining information consists of 
privileged attorney-client communications between city attorneys and attorney 
representatives. You state the communications at issue were made for the purpose of the 
rendition of legal services to the city. You also state the communications at issue have not 
been, and were not intended to be, disclosed to third parties. Based on your representations 
and our review of the information at issue, we find the city has established the information 
we have marked constitutes attorney-client communications under rule 503. Thus, the city 
may withhold the information we have marked pursuant to rule 503 of the Texas Rules of 
Evidence. However, you have failed to demonstrate some of the remaining individuals are 
privileged parties or the information does not document a communication. Therefore, we 
conclude the city has not established the remaining information at issue consists of privileged 
attorney-client communications. Accordingly, no portion of the remaining information at 
issue may be withheld under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. 

In summary, the city may withhold the information we have marked pursuant to Texas Rule 
of Civil Procedure 192.3(e). The city may withhold the information we have marked 
pursuant to rule 503 of the Texas Rules of Evidence. The city must release the remaining 
information. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~ 
Cole Hutchison 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CH/bhf 

Ref: ID# 586013 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


