
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

November 10, 2015 

Ms. Veronica L. Garcia 
Counsel for the Fort Bend Independent School District 
Walsh Gallegos Trevino Russo & Kyle P.C. 
10375 Richmond Avenue, Suite 750 
Houston, Texas 77042 

Dear Ms. Garcia: 

OR2015-23686 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 586803 (ORR# 2015-16-152). 

The Fort Bend Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for information pertaining to a specified complaint. You state the district has 
released some information to the requestor. You state you do not have information 
responsive to a portion of the request. 1 You further state the district has redacted some 
information pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code.2 You claim the submitted information 

1The Act does not require a governmental body to release information that did not exist when a request 
for information was received or to prepare new information in response to a request. See Econ. Opportunities 
Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266, 267-68 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); 
Open Records Decision Nos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983). 

2The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has 
informed this office FERP A does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental or student consent, unredacted, personally identifiable information contained in education 
records for the purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has 
determined FERP A determinations must be made by the educational authority in possession of the 
education records. A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website: 
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf. 
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is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. 
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information, a 
portion of which consists of a representative sample.3 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by 
other statutes, such as section 21.355 of the Education Code. Section 21.355 provides "[a] 
document evaluating the performance of a teacher or administrator is confidential." 
Educ. Code§ 21.355(a). This office has interpreted section21.355 to apply to any document 
that evaluates, as that term is commonly understood, the performance of a teacher or an 
administrator. See Open Records Decision No. 643 (1996). Additionally, a court has 
concluded that a written reprimand constitutes an evaluation for purposes of section 21.3 5 5, 
as it "reflects the principal's judgment regarding [a teacher's] actions, gives corrective 
direction, and provides for further review." Abbott v. North East Indep. Sch. Dist., 212 
S.W.3d 364 (Tex. App.-Austin 2006. no pet.). In Open Records Decision No. 643, this 
office also concluded that a teacher for purposes of section 21.355 is someone who is 
required to hold, and does hold, a certificate required under chapter 21 of the Education Code 
and is teaching at the time of his or her evaluation. Id. at 4. 

You contend the information submitted as Exhibit 4 consists of evaluative documentation 
of a teacher that is confidential under section 21.355 of the Education Code. You inform us, 
and provide documentation showing, the teacher at issue was certified as a teacher and was 
teaching at the times of the evaluations. Based on your representations and our review, we 
conclude the information submitted as Exhibit 4 constitutes documents evaluating the 
performance of a teacher as contemplated by section 21.355. Accordingly, the district must 
withhold Exhibit 4 under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 21.355 of the Education Code. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code§ 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. 
Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate 
that the information constitutes or documents a communication. Id at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 

3We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. 
In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between 
or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. 
TEX. R. Evrn. 503(b )(1 ). Thus, a governmental body must inform this office of the identities 
and capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. 
Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, 
id. 503 (b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional legal services 
to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." Id. 503(a)(5). 
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved 
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S. W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state Exhibit 3 consists of a communication between a district employee and an attorney 
for the district. You state the purpose of this communication was to facilitate the rendition 
oflegal advice to the district. You state this communication was not intended to be disclosed 
and has not been disclosed to non-privileged parties. Based on these representations and our 
review, we conclude the district has demonstrated the applicability of the attorney-client 
privilege to Exhibit 3. Accordingly, the district may withhold Exhibit 3 under 
section 552.107(1) of the Government Code. 

In summary, the district must withhold Exhibit 4 under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 21.355 of the Education Code. The district may withhold 
Exhibit 3 under section 552.107(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
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orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Ellen Webking 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

EW/akg 

Ref: ID# 586803 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


