
December 4, 2015 

Mr. Jam es Kopp 
Assistant City Attorney 
City of San Antonio 
P.O. Box 839966 

KEN PAXTON 
ATTORNEY G ENERAL OF TEXAS 

San Antonio, Texas 78283-3966 

Dear Mr. Kopp: 

OR2015-25353 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 589258 (COSA File# W085724). 

The City of San Antonio (the "city") received a request for all police records pertaining to 
a specified address. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.101 of the Government Code. 1 We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted representative sample of information. 2 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information that other statutes make 
confidential, such as section 58.007 of the Family Code. Section 58.007 provides in 
pertinent part as follows: 

1We note the city did not comply with section 552.30 I of the Government Code in requesting this 
decision. See Gov't Code § 552.30 I (b ), (e). Nonetheless, because section 552.10 I of the Government Code 
can provide a compelling reason to overcome the presumption of openness, we will consider its applicability 
to the submitted information. See id. §§ 552.007, .302, .352. 

2We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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( c) Except as provided by Subsection ( d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

( 1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

Fam. Code § 5 8. 007 ( c). Juvenile law enforcement records relating to conduct that occurred 
on or after September 1, 1997, are confidential under section 58.007(c). For purposes of 
section 58.007(c), "child" means a person who is ten years of age or older and under 
seventeen years of age at the time of the reported conduct. See id. § 51.02(2). Upon review, 
we find portions of the submitted information involve an allegation of a child engaged in 
delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision that occurred after 
September 1, 1997. See id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent conduct" and "conduct 
indicating a need for supervisfon" for purposes of section 58.007). Thus, the information we 
marked is subject to section 58.007. It does not appear any of the exceptions in 
section 58.007 apply. Accordingly, the information we have marked must generally be 
withheld under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 58.007( c) of the Family Code. However, the city has failed to demonstrate how the 
remaining information is subject to 58.007(c). Therefore, the city may not withhold the 
remaining information on this basis. 

However, we note the requestor is a representative of a child placing agency that is licensed 
by the Texas Department of Family Protective Services ("DFPS") in accordance with 
chapter 42 of the Human Resources Code and may have a right of access to some of the 
submitted information. See generally Hum. Res. Code ch. 42. Pursuant to rules promulgated 
by DFPS under chapter 42 of the Human Resources Code, child-placing agencies are 
required to complete a foster home screening prior to verifying a foster home. See Hum. Res. 
Code§ 42.042(a), (e), (f)-(g) (DFPS shall make rules to carry out provisions of chapter 42, 
including minimum standards for child-placing agencies, child-care services, licensed 
child-care facilities, and registered family homes). As part of the screening, the agency must 
obtain certain information as set forth at section 749.2447 of title 40 of the Texas 
Administrative Code. 40 T.A.C. § § 749.2445(c)(l), .2471 (1). Section 749.2447(7) provides 
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a child-placing agency must obtain, document, and assess, in part, the following information 
about a prospective foster home: 

The results of criminal history and central registry background checks 
conducted on the prospective foster parents[.] ... With respect to law 
enforcement service call information, [the child-placing agency] must do the 
following: 

(A) Obtain service call information from the appropriate law 
enforcement agency for the prospective foster parents' 
addresses for the past two years. Discuss with the prospective 
foster parents any service call information that [the 
child-placing agency] obtain[ s] from a law enforcement 
agency and the facts surrounding the incident. 

(C) Assess and document information obtained from law 
enforcement and any discussion with the prospective foster 
parents in the foster home screening. 

Id. § 749.2447(7)(A), (C); see 40 T.A.C § 749.2445(a); see id. §§ 745.21(8) (defining 
"child-placing agency"), (32) (defining "permit"), (33) (defining "permit holder"), 749.41 (1) 
(defining "you" as applicant or permit holder), .43 (words and terms in chapter 749 have 
meanings assigned under section 745.21). Thus, section 749.2447(7) of title 40 of the Texas 
Administrative Code requires a child-placing agency to obtain all service call information 
for a two year period for service calls to the addresses of prospective foster parents from 
appropriate law enforcement agencies. See id. 

Accordingly, we find a child-placing agency licensed by DFPS under chapter 42 of the 
Human Resources Code has a right of access to this information under section 7 49 .244 7 (7) 
when it is obtained for the purpose of verifying a prospective foster home pursuant to the 
requirements of section 749.2445. 

Although it appears the requestor is completing a foster home screening prior to verifying 
a foster home, we cannot determine whether the requestor intends to use the information at 
issue for such a purpose. If the city determines the requestor does not intend to use the 
information at issue to complete a foster home screening, then the requestor does not have 
a right of access to the information pursuant to chapter 42 of the Human Resources Code. 
In that instance, the city must withhold the information we marked under section 552.101 of 
the Government Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. 
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However, if the city determines the requestor intends to use the information at issue to 
complete a foster home screening, we conclude the requestor has a right of access to the 
police call history for the previous two years pursuant to section 749.2447(7) of title 40 of 
the Texas Administrative Code. See Open Records Decision No. 451 (1986) (specific 
statutory right of access provisions overcome general exceptions to disclosure under the Act). 
Therefore, we must address the potential conflict between the access provided under 
section 749.2447 and the confidentiality provided under section 58.007(c) of the Family 
Code. Where information falls within both a general and a specific statutory provision, the 
specific provision prevails over the general statute. See Gov't Code § 311.026 (where 
general statutory provision conflicts with specific provision, specific provision prevails as 
exception to general provision unless general provision is later enactment and manifest intent 
is that general provision prevails); Cuellar v. State, 521 S.W.2d 277 (Tex. Crim. App. 1975) 
(under well-established rule of statutory construction, specific statutory provisions prevail 
over general ones). While section 58.007(c) generally makes juvenile law enforcement 
records confidential with respect to the general public, section 7 49 .244 7 (7) requires release 
of information for a specified address and time period to a specified type of requestor in a 
certain circumstance - a child-placing agency verifying a foster home at that address. See 
Fam. Code§ 58.007(c): 40 T.A.C. § 749.2447(7). Thus, the statutory right of access granted 
to the requestor by section 749.2447(7) oftitle 40 of the Texas Administrative Code prevails 
over the more general confidentiality provision of section 58.007( c) of the Family. Code. 
Consequently, the city may not withhold service call information for the prospective foster 
parents' addresses for the past two years under section 552.101 in conjunction with 
section 58.007(c) of the Family Code. Accordingly, in that instance, the city must release 
the call history for the previous two years to the requestor pursuant to section 749.2447(7), 
but must withhold the remaining information we have marked under section 552.101 in 
conjunction with section 58.007(c) of the Family Code because this information pertains to 
conduct that occurred prior to the two year period prescribed by section 749.2447(7). 

In summary, the city must withhold the information we marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code ifthe requestor 
is not seeking the submitted information to complete a foster home screening prior to 
verifying a foster home. If the requestor is seeking the submitted information for such a 
purpose, the city must release the call history for the previous two years to the requestor 
pursuant to section 749.2447(7), but must withhold the remaining information we have 
marked under section 552.101 in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code 
because this information pertains to conduct that occurred prior to the two year period 
prescribed by section 749.2447(7). In either case, the city must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/opcn/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~ 
Ashley Crutchfield 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

AC/dls 

Ref: ID# 589258 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


