
December 16, 2015 

Mr. James Kopp 
Assistant City Attorney 
City of San Antonio 
P.O. Box 839966 

KEN PAXTON 
A'!''J'ORNEY GENERAL <)F 'J'EXAS 

San Antonio, Texas 78283-3966 

Dear Mr. Kopp: 

OR2015-26452 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public InfonnationAct (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 591722 (COSA No. W092693). 

The City of San Antonio (the "city") received a request for information pertaining to a 
specified address for a specified time period. You claim the submitted information is 
excepted from ·disclosure under section 552.101 of the Government Code. 1 We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code§ 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 261.201 of the Family Code provides, in part, as follows: 

(a) [T]l1e following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 

1We note the city failed to comply with section 552.301 of the Government Code in requesting a 
ruling; however, section 552.101 of the Government Code is a mandatory exception that constitutes a 
co1npelling reason to withhold information sufficient to overcome the presumption of openness caused by a 
failure to comply with section 552.301. See Gov't Code §§ 552.007, .301, .302, .352. Accordingly, we will 
consider the city's argument under section 552.101. 
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purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

Fam. Code § 261.201 (a). Upon review, we find some of the submitted information was used 
or developed in an investigation of alleged or suspected child abuse under chapter 261 of the 
Family Code. See id § 261.001(1) (defining "abuse" for purposes of chapter 261 of the 
Family Code); see also id. § 10 l .003(a) (defining "child" for purposes of cl1apter 261 of the 
Family Code as person under 18 years of age who is not and has not been married or who has 
not had the disabilities of minority removed for general purposes). Accordingly, we find this 
information is subject to chapter 261 of the Family Code. As you do not indicate the city has 
adopted a rule that governs the release of this type of information, we assume no such 
regulation exists. Given that assumption, we conclude the information we marked is 
confidential pursuant to section 261.201 of the Family Code and generally must be withheld 
under section 552.101 of the Government Code. See Open Records Decision No. 440 at 2 
(1986) (predecessor statute). 1-lowever, you have not established any of the remaining 
information consists of a report of child abuse or i1eglect nor does the information reveal the 
identity of an individual who made a report of suspected child abuse or neglect for purposes 
of section 261.201(a)(1) of the Family Code. Furtl1ermore, we find you have failed to 
demonstrate any portion of the remaining informatio11 was used or developed in an 
investigation of alleged or suspected child abuse or neglect under section 261.201(a)(2) of 
the Family Code. Therefore, the remaining information may not be withheld under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction wit11 section 261.201 of the Family 
Code. 

The submitted information indicates the requester is a representative of a child-placing 
agency that is licensed by the Texas Department of Family Protecti\1e Services ("DFPS") in 
accordance with chapter 42 of the Human Resources Code, and the information she 
requested pertains to the address of prospective foster parents. See generally 
Hum. Res. Code ch. 42. Section 261.201 of the Family Code provides i11formation 
encompassed by subsection (a) may be disclosed "for purposes consistent with [the Family 
Code] and applicable federal or state law." Fam. Code§ 261.201(a). Section 749.2447(7) 
of title 40 of the Texas Administrative Code constitutes such "applicable state law." 

A child-placing agency must complete a foster home screening prior to verifying a foster 
home. See 40 T.A.C. § 749.2445(a); see also Hum. Res. Code§ 42.042(a), (h)-(h-1) (DFPS 
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shall make rules to carry out provisions of chapter 42, including minimum standards for 
child-placing agencies). Further, child-placing agencies are required to evaluate a foster 
home for compliance \Vith licensing rules in certain instances. See 40 1'.A.(:. § 749.280 I. 
As part of the screening or evaluation, the agency must obtain certain information as set forth 
al seclion 749.2447. Id. §§ 749.2445(c)(l), .2471(1); ,( Ilum. Res. Code § 42.0561 
(providing, in part, that "[b]efore . . a child-placing agency ma)' issue a verification 
certificate for an agency foster home, the ... child-placing agcnC)' must obtain inforrnation 
relating to each family \'iolence report at the applicant's rcsidc11ce to vvhich a la\\I 

enforcement agency responded during the 12 months preceding the date of the application. 
The applicant shall provide the information on a form prescribed by the department."). 
Section 749.2447(7) provides a child-placi11g agency must obtain, document, and assess, in 
part, the follov.ring information about a prospective foster home: 

·rhc results of criminal history and central registry background checks 
conducted on the prospective foster parents[."] ... \\Tith respect to lav..r 
enforcement service call information, rthe child-placing agency] mu.~t do the 
.following: 

(A) Obtain service call information from the appropriate law 
enforcement agency.fhr the prospective.fhster parents' addresses./Or 
the past two years. Discuss with the prospective foster parents any 
service call infom1ation that [the child-placing agenc)1

] obtain[ s] frorn 
a lavv enforcement agency and the facts surrolll1ding the incident. 

(C) Assess and document information obtained from la\\-' en10rcement 
and any discussion \Vith the prospective f(Jster parents in the foster 
home screening. 

40 T.A.C § 749.2447(7)(A), (C) (emphasis added); see id. § 749.2445(a); see id. 
§§ 745.21(8) (defining "child-placing agency"), (32) (defining "permit"), (33) (defining 
"permit holder"), 749.41(1) (defining "you" as applicant or permit holder), .43 (words and 
terms in chapter 749 have meanings assigned under section 745.21). 'J"hus, 
section 749.2447(7) of title 40 of the 1'cxas Administrative Code requires a child-placing 
agency to obtain all service call information for a two year period for serv-ice calls to the 
addresses of prospecti\'e foster parents from appropriate laVv' enforcement agencies. See id. 
Accordingly, we find a child-placing agency licensed by D.Fl>S under chapter 42 of the 
Hun1an Resources Code has a right of access to this in(Ormation under section 749.244 7(7) 
\Vhen it is obtained for the purpose of verii)'ing a current or prospective foster 11ome pursuant 
to the requirements of section 749.2445 or section 749.2471. 
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In this instance, the requestor is seeking police reports that may pertain to the address of 
prospective foster parents for the previous two years. Because \Ve cmmc)t determine \vhether 
the requestor is seeking access pursuant to section 749.2447(7) of the ·rcxas Administrative 
Code, Vv"e must rule conditionally. Therefore, to the extent the requestor is seeking the 
submitted information as the representative of a child-placing agency and the inforn1ation 
pertains to the address of current or prospective foster parents, \Ve conclude the requestor has 
a right of access to the submitted information pursuant to section 749.244 7(7) of title 40 of 
the Texas Administrati·ve Code. l\1oreover, as noted above, section 261.201(a) states any 
release must be "for purposes consistent \Vi th the Family Code." ,)ee f"am. Code 
§ 261.201 (a). We find release of the information at issue to this requestor is for a purpose 
consistent with the .Family Code. Therefore, to the extent the requestor has a right of access, 
pursuant to section 749.2447(7) of title 40 of the Texas Administrati\'C Code, the city inay 
not withhold this information under section 552. l 01 of the (Jovernmcnt Code in conjunction 
\\.rith section 261.201 (a) of the Fatnily Code. Accordingly, in that instance, the city must 
release the submitted information to the rcquestor in its entirety. 

Hov,,·ever, to the extent the requestor does not ha\'e a right of access to the information, the 
department must \vi th hold the information vve marked under section 552.10 I of the 
Government Code in conjltnction \Vith section 261.20l(a) of the family c:ode. 'l'hc 
remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular iniOrmation at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruli11g must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

crhis ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. "For more information concerning those rigl1ts 
and responsibilities, please visit our website at http://wwv,,·.texasattorncvg~neral.gov/QQ~IJ/ 
orl ruling info.shtn1l_, or call the 011ice of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing pltblic information W1der the Act may be directed to the Office of the Attorney 
(leneral, toll free, at (888) 672-6787 . 

.Bluccrcly, ~ 
{1_). - ( __ , "· 

) 00/'. (JY[ fr7 
Paige 1'homiµcf~· / 
Assistant/(ttgrney General · 
Open Rcc'crrcfs Di\1ision 

PT/dis 
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Ref: JD# 591722 

Enc. Submitted docmnents 

c: Rcqucstor 
(w/o enclosures) 






