
January 8, 2016 

Mr. Kent A. Brown 
Assistant County Attorney 
Office of the County Attorney 
County of Nueces 
901 Leopard, Room 207 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

Corpus Christi, Texas 78401-3680 

Dear Mr. Brown: 

OR2016-00679 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 594710. 

The Nueces County Medical Examiner's Office (the "medical examiner's office") received 
a request for the medical examiner and coroner's file for a named individual. You state the 
medical examiner's office has released some responsive information. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government 
Code.1 We have considered the exception you claim and reviewed the submitted 
information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by the 
Medical Practice Act ("MPA"), subtitle B oftitle 3 of the Occupations Code, which governs 

1 We note the medical examiner's office failed to comply with its procedural obligations under the Act. 
See Gov't Code§ 552.30l(b), (e). However, because section 552.101 of the Government Code can provide 
a compelling reason to withhold information, we will address the <,tpplicability of this exception to the 
information at issue. Id § 552.302. 

Post Office Box 12548, Austin, Texas 78711-2548 • (512) 463-2100 • www.texasattomeygeneral.gov 



Mr. Kent A. Brown - Page 2 

release of medical records. See Occ. Code§§ 151.001-168.202. Section 159.002 of the 
MP A provides, in relevant part, the following: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those records. See id. §§ 159.002, .004. This office has 
concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 at 3-4 (1988), 370 at 2 (1983), 343 at 1 (1982). We have further found 
when a file is created as a result of a hospital stay, all the documents in the file referring to 
diagnosis and treatment constitute physician-patient communications or "[r]ecords of the 
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or 
maintained by a physician." Open Records Decision No. 546 at 1 (1990). Section 159.001 
of the MP A defines a "patient" as "a person who, to receive medical care, consults with or 
is seen by a physician." Occ. Code§ 159.001(3). Under this definition, a deceased person 
is not a patient under section 159.002. Thus, the MPA is applicable only to records related 
to a person who was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment to which the 
records pertain. Further, the administration of drug tests does not constitute medical care for 
purposes of section 159.002. 

Upon review, we find the information we have marked is confidential under the MP A. 
Accordingly, the medical examiner's office must withhold the information we have marked 
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MP A. However the 
remaining information either pertains to an individual who was deceased at the time of 
diagnosis, evaluation, or treatment, or consists of reports of the results of drug tests. Thus, 
we find you have not demonstrated any of the remaining information is confidential under 
the MPA. Therefore, the medical examiner's office may not withhold any of the remaining 
information under section 552.101 of the Government Code on that basis. As you raise no 
further exceptions to disclosure, the remaining information must be released. 
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This letter ruling is limited to the particular information at.issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 
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