
KEN PAXTON 
AT TORNEY G ENERAL OF TEXAS 

January 29, 2016 

Mr. Stephen Trautmann, Jr. 
Counsel for the Zapata Independent School District 
J. Cruz & Associates, LLC 
216 West Village Boulevard, Suite 202 
Laredo, Texas 78041 

Dear Mr. Trautmann: 

OR2016-02259 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 598964. 

The Zapata County Independent School District (the "district"), which you represent, 
received a request for specified categories of information pertaining to the requestor, 
including the requestor's personnel file. The district claims the requested information is 
excepted from disclosure under sections 552.101and552.107 of the Government Code. We 
have considered the claimed exceptions and reviewed the submitted information. 

Initially, we note the district did not submit the requested personnel file of the requestor and 
information responsive to other categories of requested documents. We assume, to the extent 
any additional responsive information existed when the district received the request for 
information, the district has released it to the requestor. If not, then the district must do so 
immediately. See Gov't Code §§ 552.006, .301 , .302; Open Records Decision No. 664 
(2000). 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov' t Code§ 552.101. This section encompasses section 551.104 of the Government Code. 
Section 552.104 provides, "[t]he certified agenda or tape of a closed meeting is available for 
public inspection and copying only under a court order issued under Subsection (b )(3 ). " Id. 
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§ 551.104(c). Thus, such information cannot be released in response to an open records 
request. See Attorney General Opinion JM-995 at 5-6 (1988) (public disclosure of certified 
agenda of closed meeting may be accomplished only under procedures provided in Open 
Meetings Act). However, other than certified agendas and tape recordings, records relating 
to closed meetings are not expressly made confidential by chapter 5 51 of the Government 
Code. See, e.g., Open Records Decision No. 485 at 6 (1987) (investigative report not 
excepted from disclosure under statutory predecessor to section 552.101 simply by virtue of 
its having been considered in executive session); see also Open Records Decision No. 658 
at 4 (1998) (statutory confidentiality provision must be express, and confidentiality 
requirement will not be implied from statutory structure), 649 at 3 ( 1996) (language of 
confidentiality provision controls scope of its protection), 4 78 at 2 ( 1987) (statutory 
confidentiality requires express language making certain information confidential or stating 
that information shall not be released to public). The district asserts the submitted 
information is confidential under section 5 51.104 because it was presented to the district's 
Board of Trustees in a closed session and incorporated into a certified agenda. However, the 
submitted information does not contain a certified agenda or tape. Therefore, the submitted 
information is not confidential pursuant to section 551.104 of the Government Code and the 
district may not withhold any of it under section 552.101 of the Government Code on that 
basis. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 
503(b)(l). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in 
some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act 
in capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, 
investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney 
for the government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
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on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain that the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

The district explains Exhibit A, which consists of e-mail strings and attachments, constitutes 
confidential communications between attorneys for and employees of the district that were 
made in furtherance of the rendition of professional legal services. The district also asserts 
the communications were intended to be confidential and their confidentiality has been 
maintained. Upon review, we find the district has demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to Exhibit A. Thus, the district may generally withhold this 
information under section 552.107(1) of the Government Code. However, we note some of 
the e-mail strings at issue include e-mails and attachments received from or sent to a 
non-privileged party. Furthermore, if these documents are removed from the e-mail strings 
at issue and stand alone, they are responsive to the request for information. Therefore, ifthe 
district maintains these non-privileged e-mails and attachments, which we have marked, 
separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings in which they appear, then 
it may not withhold these non-privileged e-mails and attachments under section 552.107( 1) 
of the Government Code. 

Section 5 52.13 7 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). 1 See Gov't Code 
§ 552.137(a)-(c). Section 552.137 does not apply to a government employee' s work e-mail 
address because such an address is not that of the employee as a "member of the public," but 
is instead the address of the individual as a government employee. The e-mail address at 
issue does not appear to be of a type specifically excluded by section 552.137(c), and the 
district does not inform us a member of the public has affirmatively consented to its release. 
Therefore, the district must withhold the e-mail address we have marked under 
section 552.137 of the Government Code. 

To conclude, the district may generally withhold Exhibit A under section 552.107(1) of the 
Government Code; however, the district must release the non-privileged e-mails and 
attachments we have marked if it maintains these documents separate and apart from the 
otherwise privileged e-mail strings in which they appear. The district must withhold the 

1The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body. See Open Records Decision Nos. 481 at 2 ( 1987), 480 at 5 ( 1987). 
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information we have marked under section 552.137 of the Government Code. The district 
must release the remaining information.2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http: //www.texasattomevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

e . Ao~ 
Ass· ant~:~a~eneral 
Op n Records Division 

JLC/bhf 

Ref: ID# 598964 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2Because the requestor has a special right of access to some of the information being released, the 
district must again seek a decision from this office if it receives another request for the same information from 
another requestor. 


