
February 5, 2016 

Ms. Kristen N. Lee 
Assistant County Attorney 
Harris County 
1019 Congress, 15th Floor 
Houston, Texas 77002 

Dear Ms. Lee: 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

OR2016-02854 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 597191 (C.A. File No. 15PIA0463). 

The Harris County Institute of Forensic Sciences (the "institute") received a request for the 
entire autopsy file of a named individual. You state you have released some information to 
the requestor. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by statute, 
such as the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, 
which governs release of medical records. Section 15 9. 002 of the MP A provides, in relevant 
part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 
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( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code§ l 59.002(a)-( c ). Information subject to the MPA includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id.§§ 159.002, .004. This office 
has concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). Section 159.001 of the MPA defines 
"patient" as a person who consults with or is seen by a physician to receive medical care. See 
Occ. Code§ 159.001(3). Under this definition, a deceased person cannot be a patient under 
section 159.002 of the MPA. See ORDs 487, 370, 343. Thus, the MPA is applicable only 
to records related to a person who was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment 
to which the records pertain. Upon review, we find the information we have marked 
constitutes a record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a 
physician that was created or is maintained by someone under the supervision of a physician. 
Accordingly, the institute must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA.1 However, we find 
none of the remaining information constitutes medical records subject to section 159.002. 
Accordingly, the institute may not withhold any of the remaining information under 
section 552.101 of the Government Code on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 161.032 of the Health 
and Safety Code, which provides in part: 

( c) Records, information, or reports of a medical committee, medical peer 
review committee, or compliance officer and records, information, or reports 
provided by a medical committee, medical peer review committee, or 
compliance officer to the governing body of a public hospital, hospital 
district, or hospital authority are not subject to disclosure under Chapter 552, 
Government Code. 

(f) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not 
apply to records made or maintained in the regular course of business by a 
hospital, health maintenance organization, medical organization, university 
medical center or health science center, hospital district, hospital authority, 
or extended care facility. 

1 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure of this 
information. 
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Health & Safety Code § 161.032(c), (f). Upon review, we find you have failed to 
demonstrate the applicability of section 161.032 of the Health and Safety Code to any of the 
remaining information. See id § 161.031. Accordingly, the institute may not withhold any 
of the remaining information under section 552.101 of the Govertunent Code on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 241.152 of the Health 
and Safety Code. Section 241.152 of the Health and Safety Code states, in relevant part: 

(a) Except as authorized by Section 241.153, a hospital or an agent or 
employee of a hospital may not disclose health care information about a 
patient to any person other than the patient or the patient's legally authorized 
representative without the written authorization of the patient or the patient's 
legally authorized representative. 

Id § 241.152(a). Section 241.151(2) of the Health and Safety Code defines "health care 
information" as "information ... recorded in any form or medium that identifies a patient 
and relates to the history, diagnosis, treatment, or prognosis of a patient." Id § 241.151 (2). 
The term "patient" is not defined for the purposes of section 241.152 of the Health and 
Safety Code. When a word used in a statute is not defined and that word is "connected with 
and used with reference to a particular trade or subject matter or is used as a word of art, the 
word shall have the meaning given by experts in the particular trade, subject matter, or art." 
Gov't Code § 312.002; see also Liberty Mut. Ins. Co. v. Garrison Contractors, Inc., 966 
S.W.2d 482, 485 (Tex. 1998). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary defines "patient" as 
"one who is sick with, or being treated for, an illness or injury; [or] ... an individual 
receiving medical care." Taber's Cyclopedic Medical Dictionary 1446 (17th ed. 1989). We 
also note other statutes dealing with medically-related professions generally define "patient" 
as an individual who consults a health care professional. See Health & Safety Code 
§ 611.001 (mental health records), Occ. Code §§ 159.001 (physician records), 201.401 
(chiropractic records), 202.401 (podiatric records), 258.101 (dental records). Thus, because 
the generally accepted medical definition of patient indicates the term refers to a living 
individual, we find the term does not encompass information that concerns a deceased 
individual. Accordingly, we conclude section 241.152 of the Health and Safety Code is not 
applicable to any of the remaining information and the institute may not withhold any of the 
remaining information under section 552.101 on that basis. 

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection (c).2 Gov't Code§ 552.137(a)-(c). 
The e-mail address at issue is not a type specifically excluded by section 552.137(c) of the 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987), 470 (1987). 
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Government Code. Accordingly, the institute must withhold the e-mail address we have 
marked under section 552.137 of the Government Code, unless the owner of the e-mail 
address affirmatively consents to its disclosure. 

In summary, the institute must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. The institute must 
withhold the e-mail address we have marked under section 552.137 of the Government Code, 
unless the owner of the e-mail address affirmatively consents to its disclosure. The institute 
must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787 . 

Mere 1th L. 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MLC/dls 

Ref: ID# 597191 

Enc. Submitted documents 

c: · Requestor 
(w/o enclosures) 
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