
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 8, 2016 

Ms. Catherine Brown Fryer 
Counsel for Bastrop County 
Bickerstaff Heath Delgado Acosta, LLP 
Building One, Suite 300 
3 711 South MoPac Expressway 
Austin, Texas 78746 

Dear Ms. Fryer: 

OR2016-02969 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 597587. 

Bastrop County (the "county"), which you represent, received three requests from two 
different requestors for information relating to the Hidden Pines Fire. The county states it 
has released some of the requested information. The county claims some of the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.107, 552.117, and 552.137 of the 
Government Code. We have considered the exceptions the county claims and reviewed the 
submitted information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code § 552.107. When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. 
Open Records Decision No. 67 6 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate 
that the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b )(1 ). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. 
In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
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than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. Evrn. 
503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the 
identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has been 
made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, 
id. 503(b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than those: 
(A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional legal services to the 
client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." Id. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

The county states the information it has marked consists of a communication involving an 
attorney for the county and a county employee. The county states the communication was 
made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the county 
and this communication has remained confidential. Upon review, we find the county has 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
Thus, the county may withhold the information it has marked under section 552.107(1) of 
the Government Code. 

Section 552.117(a)(2) of the Government Code excepts from disclosure the home address, 
home telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of a peace officer, regardless of whether the peace officer complies with 
section 552.024 or 552.1175 of the Government Code. 1 Gov't Code§ 552.117(a)(2). 
Section 552.117 also protects a peace officer's personal cellular telephone number if a 
governmental body does not pay for the cellular telephone service. See Open Records 
Decision No. 670 at 6 (2001) (section 552.117(a)(2) excepts from disclosure peace officer's 
cellular telephone or pager number if officer pays for cellular telephone or pager service). 
The county informs us the service for one of the cellular telephone numbers at issue is not 
paid for by a governmental body. Accordingly, the county must withhold this cellular 
telephone number, which we have marked, under section 552.117(a)(2) of the Government 
Code. However, the county states stipends are provided by the county for the service for the 
remaining cellular telephone numbers. Thus, the county may not withhold these cellular 
telephone numbers under section 552.l 17(a)(2). 

1Section 552. l l 7(a)(2) adopts the definition of peace officer found in article 2.12 of the Code of 
Criminal Procedure. 
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Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). See Gov't Code 
§ 552.137(a)-(c). Upon review, we find the county must withhold the e-mail addresses it has 
marked and we have marked under section 552.137 of the Government Code, unless the 
owners affirmatively consent to their public disclosure. 

In summary, the county may withhold the information it has marked under section 
552.107(1) of the Government Code. The county must withhold the cellular telephone 
number we have marked under section 552.117( a)(2) of the Government Code and the e-mail 
addresses it has marked and we have marked under section 552.13 7 of the Government 
Code, unless the owners affirmatively consent to their public disclosure. The county must 
release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

David L. Wheelus 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

DLW/bhf 

Ref: ID# 597587 

Enc. Submitted documents 

c: 2 Requestors 
(w/o enclosures) 


