
April 4, 2016 

Mr. Brian J. Knowles 
Counsel for the City of Hutto 
Sheets and Crossfield, P.C. 
309 East Main Street 
Round Rock, Texas 78664 

Dear Mr. Knowles: 

KEN PAXTON 

OR2016-07515 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 604343. 

The City of Hutto (the "city"), which you represent, received a request for all documents 
pertaining to specified negotiations for a specified time period. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.l 07 of the 
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, 
such as section 58.007 of the Family Code. Juvenile law enforcement records relating to 
delinquent conduct that occurred on or after September 1, 1997, are confidential under 
section 58.007. Fam. Code§ 58.007(c). The relevant language of section 58.007 reads as 
follows: 

( c) Except as provided by Subsection ( d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 
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( 1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

Fam. Code§ 58.007(c), (e). Section 58.007(c) is applicable to records of juvenile delinquent 
conduct or conduct indicating a need for supervision that occurred on or after 
September 1, 1997. See id. § 51.03 (defining "delinquent conduct" for purposes of 
section 58.007). For purposes of section 58.007(c), "child" means a person who is ten years 
of age or older and under seventeen years of age at the time of the reported conduct. See id. 
§ 51.02(2). Upon review, we find Exhibit C pertains to a juvenile suspect who was ten years 
of age or older and under seventeen years of age at the time of the incident that is the subject 
of the submitted report. Further, this report involves juvenile delinquent conduct that 
occurred after September 1, 1997. Therefore, we agree this information is confidential under 
section 58.007(c) of the Family Code. None of the exceptions in section 58.007 apply. 
Thus, the city must withhold Exhibit C under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
EVID. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evrn. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
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professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You assert the information you marked in Exhibit B consists of communications between the 
city attorney and employees of the city. You further state the communications were made 
for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the city, and the 
confidentiality of the communications has been maintained. Based on these representations 
and our review, we find the city may withhold the information you have marked in Exhibit 
B under section 552.107(1) of the Government Code. 

In summary, the city must withhold Exhibit C under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. The city may withhold the 
information you have marked under section 552.107 of the Government Code. The 
remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Mili Gosar 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MG/akg 
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Ref: ID# 604343 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


