
KEN PAXTON 
:\TTORNEY GENERA i. OF TFXAS 

May 3, 2016 

Ms. Lindsey Wolf 
General Counsel 
Office of the Secretary of State 
P.O. Box 12697 
Austin, Texas 78711-2697 

Dear Ms. Wolf: 

OR2016-09942 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 608879. 

The Office of the Secretary of State (the "secretary's office") received a request for e-mails 
sent or received by a named individual, e-mails mentioning the named individual in the 
subject or body of the message for a specified time period, communications received from 
the named individual for specified time periods, e-mails involving named individuals for a 
specified time period, e-mails sent to or received from a specified domain name during a 
specified time period, all requests for information received by the secretary's office that 
mention a named individual and their responses, and e-mails involving a specified e-mail 
address. You state you have released some information to the requestor. You claim some 
of the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101, 552.107, 552.136, and 552.137 of the Government Code. 1 We have 

1 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded section 552.10 I does not encompass discovery privileges. See Open 
Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 ( 1990). Further, although you raise Texas Rule of Evidence 
503 , we note the proper exception to raise when asserting the attorney-client privilege in this instance is section 
552.107 of the Government Code. See ORD 676 at 1-2. 
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considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample of 
information. 2 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses the doctrine of common-law privacy. Indus. 
Found. v. Tex. Indus. Accident Bd. , 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). Under the 
common-law right of privacy, an individual has a right to be free from the publicizing of 
private affairs in which the public has no legitimate concern. Id. at 682. In considering 
whether a public citizen's date of birth is private, the Third Court of Appeals looked to the 
supreme court's rationale in Texas Comptroller of Public Accounts v. Attorney General of 
Texas, 354 S.W.3d 336 (Tex. 2010). Paxton v. City of Dallas, No. 03-13-00546-CV, 2015 
WL 3394061, at *3 (Tex. App.-Austin May 22, 2015, pet. denied) (mem. op.). The 
supreme court concluded public employees' dates of birth are private under section 552.102 
of the Government Code because the employees' privacy interest substantially outweighed 
the negligible public interest in disclosure.3 Texas Comptroller, 354 S.W.3d at 347-48. 
Based on Texas Comptroller, the court of appeals concluded the privacy rights of public 
employees apply equally to public citizens, and thus, public citizens' dates of birth are also 
protected by common-law privacy pursuant to section 552.101. City of Dallas, 2015 
WL 3394061, at *3. Thus, the secretary's office must withhold all public citizens' dates of 
birth under section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law 
pnvacy. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. ORD 676 at 6-7. First, a governmental body 
must demonstrate that the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. 
Second, the communication must have been made "to facilitate the rendition of professional 
legal services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does 
not apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 

2We assume that the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative 
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open 
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records 
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this 
office. 

3Section 552.102(a) excepts from disclosure "information in a personnel file, the disclosure of which 
would constitute a clearly unwarranted invasion of personal privacy." Gov't Code § 552.102(a). 
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mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
Evm. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503(b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson , 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the information you have marked consists of communications involving attorneys, 
employees, and officials of the secretary' s office. The secretary's office states the 
communications were made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal 
services to the secretary's office and these communications have remained confidential. 
Upon review, we find the secretary's office has demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the information at issue. Thus, the secretary' s office may 
withhold the information you have marked under section 552.107(1) of the Government 
Code. 

Section 552.136 of the Government Code provides, "[ n ]otwithstanding any other provision 
of [the Act], a credit card, debit card, charge card, or access device number that is collected, 
assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential." Gov't Code 
§ 552.136(b); see id. § 552.136(a) (defining "access device"). Upon review, we find the 
secretary' s office must withhold the information you have marked under section 552.136 of 
the Government Code. 

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection (c). See id. § 552.137(a)-(c). 
Section 552.137 does not apply to an institutional e-mail address, the general e-mail address 
of a business, an e-mail address of a person who has a contractual relationship with a 
governmental body, an e-mail address of a vendor who seeks to contract with a governmental 
body, an e-mail address maintained by a governmental entity for one of its officials or 
employees, or an e-mail address provided to a governmental body on a letterhead. See id. 
§ 552.137(c). Upon review, we find the e-mail addresses we have marked are not of the 
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types specifically excluded by section 552.137(c). Accordingly, the secretary's office must 
withhold the e-mail addresses we have marked under section 552.137 of the Government 
Code, unless their owners affirmatively consent to their release. However, we find the 
remaining e-mail addresses you marked are e-mail addresses that are subject to 
section 552.137(c). Thus, the secretary's office may not withhold the remaining e-mail 
addresses under section 552.137. 

In summary, the secretary's office must withhold all public citizens' dates of birth under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy. The 
secretary's office may withhold the information you have marked under section 552.l 07(1) 
of the Government Code. The secretary's office must withhold the information you have 
marked under section 552.136 of the Government Code. The secretary's office must 
withhold the e-mail addresses we have marked under section 552.137 of the Government 
Code, unless their owners affirmatively consent to their release. The secretary's office must 
release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~:P 
Cristian Rosas-Grillet 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CRG/bw 

Ref: ID# 608879 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


