
May 16, 2016 

Mr. Katherine R. Fite 
Assistant General Cousnel 

KEN PAXTON 
ATTORNE Y GEN ERAL O F TEXAS 

Texas Department of Information Resources 
P.O. Box 13564 
Austin, Texas 78711-3564 

Dear Ms. Fite: 

OR2016-l 1230 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 610684. 

The Texas Department oflnformation Resources (the "department") received two requests 
for e-mails involving a specified entity or containing specified terms for a specified time 
period. 1 You state you have released some information to the requestor. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.111 of 
the Government Code. Additionally, the department states release of the submitted 
information may implicate the proprietary interests of COPsync. Accordingly, the 
department states it notified COP sync of the request for information and ofits right to submit 
arguments to this office as to why the submitted information should not be released. See 
Gov't Code § 552.305(d); see also Open Records Decision No. 542 (1990) (statutory 
predecessor to section 552.305 permits governmental body to rely on interested third party 
to raise and explain applicability of exception in the Act in certain circumstances). We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

1You note the department sought and received clarification of the request. See Gov't Code 
§ 552.222(b) (providing that if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to 
clarify the request) ; see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 380, 387 (Tex. 20 I 0) (holding that when a 
governmental entity, acting in good faith , requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request 
for public information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the 
request is clarified or narrowed). 
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An interested third party is allowed ten business days after the date of its receipt of the 
governmental body' s notice under section 552.305(d) to submit its reasons, if any, as to why 
information relating to that party should be withheld from public disclosure. See Gov't Code 
§ 552.305(d)(2)(B). As of the date of this letter, we have not received comments from 
COPsync explaining why the submitted information should not be released. Therefore, we 
have no basis to conclude COPsync has a protected proprietary interest in the submitted 
information. See id. § 552.11 O; Open Records Decision Nos. 661 at 5-6 (1999) (to prevent 
disclosure of commercial or financial information, party must show by specific factual 
evidence, not conclusory or generalized allegations, release ofrequested information would 
cause that party substantial competitive harm), 552 at 5 (1990) (party must establish prima 
facie case information is trade secret), 542 at 3. Accordingly, the department may not 
withhold the submitted information on the basis of any proprietary interest COPsync may 
have in the information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b )(I). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b )(I). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id. , meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson , 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
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DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state Exhibit B consists of attorney-client privileged communications. You assert these 
communications regarding contract negotiations were made in the furtherance of obtaining 
legal advice. Upon review, we find the communications are with parties whom you have not 
identified as privileged. Additionally, the communications are between the department and 
a selected company during contract negotiations when your interests were adverse. 
Accordingly, we find the department has failed to demonstrate any of the information at 
issue consists of privileged attorney-client communications, and none of the information at 
issue may be withheld under section 552.107(1) of the Government Code. 

Section 552.111 of the Government Code excepts from disclosure "[a ]n interagency or 
intraagency memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation 
with the agency[.]" Gov't Code § 552.111. This exception encompasses the deliberative 
process privilege. See Open Records Decision No. 615 at 2 (1993). The purpose of 
section 552.111 is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process 
and to encourage open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City 
of San Antonio, 630 S.W.2d 391, 394 (Tex. App.- San Antonio 1982, writ ref'd n.r.e.); 
Open Records Decision No. 538 at 1-2 (1990). 

In Open Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to 
section 552.111 in light of the decision in Texas Department of Public Safety v. 
Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.- Austin 1992, no writ). We determined 
section 552.111 excepts from disclosure only those internal communications that consist of 
advice, recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes 
of the governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body's policymaking 
functions do not encompass routine internal administrative or personnel matters, and 
disclosure of information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues 
among agency personnel. Id. ; see also City of Garland, 22 S.W.3d 351(section552.111 not 
applicable to personnel-related communications that did not involve policymaking). A 
governmental body's policymaking functions do include administrative and personnel 
matters of broad scope that affect the governmental body' s policy mission. See Open 
Records Decision No. 631 at 3 (1995). 

Further, section 552.111 does not protect facts and written observations of facts and events 
severable from advice, opinions, and recommendations. Arlington Jndep. Sch. Dist. v. Tex. 
Attorney Gen., 37 S.W.3d 152 (Tex. App.- Austin 2001, no pet.); see ORD 615 at 5. But 
if factual information is so inextricably intertwined with material involving advice, opinion, 
or recommendation as to make severance of the factual data impractical, the factual 
information also may be withheld under section 552.111. See Open Records Decision 
No. 313 at 3 (1982). 
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Section 552.111 can also encompass communications between a governmental body and a 
third party, including a consultant or other party with a privity of interest. See Open Records 
Decision Nos. 631 at 2 (section 552.111 encompasses information created for governmental 
body by outside consultant acting at governmental body's request and performing task that 
is within governmental body' s authority), 561 at 9 (1990) (section 552.111 encompasses 
communications with party with which governmental body has privity ofinterest or common 
deliberative process), 462 at 14 (1987) (section 552.111 applies to memoranda prepared by 
governmental body' s consultants). For section 552.111 to apply, the governmental body 
must identify the third party and explain the nature of its relationship with the governmental 
body. Section 552.111 is not applicable to a communication between the governmental body 
and a third party unless the governmental body establishes it has a privity of interest or 
common deliberative process with the third party. See ORD 561 at 9. We note a 
governmental body does not share a privity of interest with a third party when the 
governmental body and the third party are involved in contract negotiations, as the parties ' 
interests are adverse. 

You contend the remaining information consists of advice, opinions, and recommendations 
regarding the department's policymaking matters. However, we find the information at issue 
consists of communications with individuals you have failed to demonstrate share a privity 
ofinterest or common deliberative process with the department. Thus, we find you have not 
demonstrated the deliberative process privilege applies to this information. Accordingly, the 
department may not withhold any portion of the information under section 552.111 of the 
Government Code. 

We note some of the submitted information may be protected by copyright. A custodian of 
public records must comply with the copyright law and is not required to furnish copies of 
records that are copyrighted. Open Records Decision No. 180 at 3 (1977). A governmental 
body must allow inspection of copyrighted materials unless an exception applies to the 
information. Id.; see Open Records Decision No. 109 (1975). If a member of the public 
wishes to make copies of copyrighted materials, the person must do so unassisted by the 
governmental body. In making copies, the member of the public assumes the duty of 
compliance with the copyright law and the risk of a copyright infringement suit. As you raise 
no other exceptions to disclosure, the department must release the submitted information; 
however, any information subject to copyright may be released only in accordance with 
copyright law. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
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orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Cristian Rosas-Grillet 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CRG/bw 

Ref: ID# 610684 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

Third Party 
(w/o enclosures) 


