
May 18, 2016 

Mr. Adolfo Ruiz 
Counsel for the City of Forney 
McKamie Krueger, LLP 
941 Proton Road 
San Antonio, Texas 78258 

Dear Mr. Ruiz: 

KEN PAXTON 
AT J'OH. ,'\! l·:Y Gl·:N FH.AI . OF T FXAS 

OR2016-11412 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 610734. 

The City of Forney (the "city"), which you represent, received a request for all 
communications retrieved from the cellular telephone of a named former city official.' You 
argue some of the requested information is not public information subject to the Act. You 
claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 , 552.107, and 552.117 of the Government Code. We have considered the 
submitted arguments and reviewed the submitted representative sample of information.2 

1You state the city sought and received clarification of the information requested. See Gov' t Code 
§ 552.222 (providing if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify 
request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 20 I O)(holding that when a governmental 
entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request for 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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Initially, you argue some of the submitted information is not subject to the Act. The Act 
applies to "public information," which is defined in section 552.002(a) of the Government 
Code as 

information that is written, produced, collected, assembled, or maintained 
under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business: 

(1) by a governmental body; or 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business of the governmental body. 

Gov' t Code § 552.002(a). Information is "in connection with the transaction of official 
business" if it is "created by, transmitted to, received by, or maintained by an officer or 
employee of the governmental body in the officer's or employee' s official capacity, or a 
person or entity performing official business or a government function on behalf of a 
governmental body, and pertains to official business of the governmental body." Id. 
§ 552.002(a-l). Thus, virtually all of the information in a governmental body's physical 
possession constitutes public information and is subject to the Act. See Open Records 
Decision Nos. 549 at 4 (1990), 514 at 1-2 (1988). 

You inform us the information at issue, which you have marked, consists of messages 
between the named former city official and other individuals. You inform us the information 
is purely personal in nature and does not concern the official business of the city. You argue 
this information was not written, produced, collected, or assembled and is not maintained 
pursuant to any law or ordinance or in connection with the transaction of the city's business. 
Based on your representations and our review of the information at issue, we find this 
information does not constitute "information that is written, produced, collected, assembled, 
or maintained under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business" by or for the city. See Gov't Code § 552.002. Therefore, we conclude the 
information at issue does not constitute public information for purposes of section 552.002 
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of the Government Code. See Open Records Decision No. 635 at 7 (1995) (section 552.002 
not applicable to personal information unrelated to official business and created or 
maintained by state employee involving de minimis use of state resources). Accordingly, the 
city is not required to release the information you marked in response to the request for 
information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(l). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch. , 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson , 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the remaining information consists of communications involving the named former 
city official in his capacity as a client and the city' s outside counsel. You state these 
communications were made in furtherance of the rendition of professional legal services to 
the city. You state these communications were intended to be, and have remained, 
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confidential. Based on your representations and our review, we find you have demonstrated 
the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. Accordingly, the 
city may withhold the remaining information under section 552.107(1) of the Government 
Code. 

In summary, the information you marked does not consist of public information subject to 
the Act and the city is not required to release that information in response to the instant 
request. The city may withhold the remaining information under section 552.107(1) of the 
Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
or! ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sinz;~~"-
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 610734 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


