
May 18, 2016 

Ms. Rachel Saucier 
Legal Assistant 
City of Georgetown 
P.O. Box 409 

KEN PAXTON 
A'JTORN F Y GhNFRAI. 01' TEXAS 

Georgetown, Texas 78627-0409 

Dear Ms. Saucier: 

OR2016-l 1414 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 610940 (ORR G002176-022916). 

The City of Georgetown (the "city") received a request for ( 1) all correspondence pertaining 
to a specified proposed subdivision (the "subdivision"); (2) the approved preliminary plat for 
the subdivision; (3) the proposed or final plat for the subdivision; ( 4) any "TIA Traffic 
Impact Analysis" for the subdivision; and (5) any "TIA Traffic Impact Analysis" for another 
specified subdivision. You claim the submitted information is excepted from disclosure 
under section 552.107 of the Government Code. 1 We have considered the exception you 
claim and reviewed the submitted representative sample of information.2 

1 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded that section 552.10 I does not encompass discovery privileges. See 
Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 ( 1990). Further, although you raise Texas Rule of 
Evidence 503, we note the proper exception to raise when asserting the attorney-client privilege in this instance 
is section 552.107 of the Government Code. See ORD 676 at 1-2. 

2We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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Initially, we note you have only submitted correspondence pertaining to the subdivision. To 
the extent any additional information responsive to this request existed and was maintained 
by the city on the date the city received the request, we assume the city has released it. If the 
city has not released any such information, it must do so at this time. Gov't Code 
§§ 552.301(a), .302; see also Open Records Decision No. 664 (2000) (if governmental body 
concludes no exceptions apply to requested information, it must release information as soon 
as possible). 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
EVID. 503(b)(l ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. Jn re Tex. Farmers Ins. Exch. , 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.- Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.- Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You claim the submitted information is protected by section 552.107(1) of the Government 
Code. You state the submitted information consists of communications between city 
attorneys and city employees. You state the communications were made for the purpose of 
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facilitating the rendition of professional legal services to the city. You further state these 
communications were intended to be confidential and have remained confidential. Based on 
your representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the submitted information. Thus, the city may generally withhold 
the submitted information under section 552.107(1) of the Government Code. We note, 
however, some of these e-mail strings includes e-mails received from and sent to parties with 
whom you have not demonstrated the city shares a privileged relationship. Furthermore, if 
the e-mails received from and sent to non-privileged parties are removed from the e-mail 
strings and stand alone, they are responsive to the request for information. Therefore, if the 
non-privileged e-mails, which we have marked, are maintained by the city separate and apart 
from the otherwise privileged e-mail strings in which they appear, then the city may not 
withhold these non-privileged e-mails under section 552.107(1) of the Government Code. 

To the extent the non-privileged e-mails exist separate and apart from the otherwise 
privileged e-mail strings, we note they contain information subject to section 552.137 of the 
Government Code.3 Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an 
e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of communicating 
electronically with a governmental body" unless the member of the public consents to its 
release or the e-mail address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). See Gov' t 
Code § 552.137(a)-(c). The e-mail addresses at issue are not of a type excluded by 
subsection (c). Accordingly, the city must withhold the personal e-mail addresses we have 
marked under section 552.137 of the Government Code, unless the owners affirmatively 
consent to their public disclosure. 

In summary, the city may generally withhold the submitted information under 
section 552.107(1) of the Government Code. If the non-privileged e-mails, which we have 
marked, are maintained by the city separate and apart from the otherwise privileged e-mail 
strings in which they appear, then the city may not withhold these non-privileged e-mails 
under section 552.107(1) of the Government Code. In that instance, the city must withhold 
the personal e-mail addresses we have marked under section 552.137 of the Government 
Code, unless the owners affirmatively consent to their public disclosure, and must release the 
remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

3The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
( 1987), 4 70 ( 1987). 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

~___LJ 
Kenny Moreland 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KJM/som 

Ref: ID# 610940 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


