
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL Of TEXAS 

June 15, 2016 

Mr. Orlando Juarez, Jr. 
Counsel for United Independent School District 
J. Cruz & Associates, L.L.C. 
216 West Village Boulevard, Suite 202 
Laredo, Texas 78041 

Dear Mr. Juarez: 

OR2016-13555 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 614326. 

The United Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for information pertaining to the retirement of a specified former employee. You 
state the district has released some information. We understand the district will withhold the 
information you have marked and redacted pursuant to section 552.024( c )(2) of the 
Government Code. 1 You claim some of the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.101, 552.102, 552.107, and 552.116 of the Governme~t Code.2 

1Section 552.024 of the Government Code authorizes a governmental body to withhold information 
subject to section 552.117 of the Government Code without requesting a decision from this office if the current 
or former employee or official chooses not to allow public access to the information. See Gov't Code 
§§ 552.024(c), .117. 

2 Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 552.107 of 
the Government Code, this office has concluded section 552.101 does not encompass other exceptions found 
in the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Additionally, although you 
also raise rule 503 of the Texas Rules of Evidence, we note section 552.107 of the Government Code is the 
proper exception to raise when asserting the attorney-client privilege for information not subject to 
section 552.022 of the Government Code. See ORD 676 at 1-2. 
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We have considered your arguments and reviewed the submitted information, a portion of 
which is a representative sample.3 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 21.355 of the Education Code provides, in relevant part, "[a] document evaluating 
the performance of a teacher or administrator is confidential." Educ. Code § 21.3 5 5( a). This 
office has interpreted section 21.355 to apply to any document that evaluates, as that term 
is commonly understood, the performance of a teacher or administrator. See Open Records 
Decision No. 643 (1996). In Open Records Decision No. 643, we determined for purposes 
of section 21.355, the word "teacher" means a person who is required to and does in fact hold 
a teaching certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code and who is in 
the process of teaching, as that term is commonly defined, at the time of the evaluation. See 
id. at 4. The Third Court of Appeals has concluded a written reprimand constitutes an 
evaluation for purposes of section 21.355 because "it reflects the principal's judgment 
regarding [a teacher's] actions, gives corrective direction, and provides for furtherreview." 
Abbottv. North East Indep. Sch. Dist., 212 S.W.3d 364 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.). 

You contend the information in Exhibit A consists of confidential evaluations of a teacher 
by the district. You state the named former teacher held teaching certificates under 
chapter 21 of the Education Code and was acting as a teacher at the time the submitted 
evaluations were prepared. Based on your representations and our review, we find Exhibit 
A consists of evaluations for purposes of section 21.355. Accordingly, the district must 
withhold Exhibit A under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 21.355 of the Education Code. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by other 
statutes. Section 21.048 of the Education Code provides, in relevant part, the following: 

The results of an examination administered under this section are confidential 
and are not subject to disclosure under [the Act], unless the disclosure is 
regarding notification to a parent of the assignment of an uncertified teacher 
to a classroom as required by Section 21.057 

Educ. Code § 21.048( c-1 ). Upon review, we find the information you have marked in 
Exhibit B reflects the results of an examination administered under section 21.048 of the 
Education Code. We have no indication section 21.057 of the Education Code is applicable · 

3We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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in this instance. Accordingly, the district must withhold the information you have marked 
in Exhibit B under section 552.101 in conjunction with section 21.048(c-1) of the Education 
Code. 

Section 552.102(b) of the Government Code excepts from public disclosure "a transcript 
from an institution of higher education maintained in the personnel file of a professional 
public school employee[.]" Gov't Code § 552.102(b). This exception further provides, 
however, that "the degree obtained or the curriculum on a transcript in the personnel file of 
the employee" are not excepted from disclosure. Id.; see also Open Records Decision 
No. 526 (1989). Thus, with the exception of the employee's name, courses taken, and degree 
obtained, which must be released, the district must withhold the submitted college transcript 
in Exhibit C pursuant to section 552.102(b) of the Government Code. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. ORD 67 6 at 6-7. First, a governmental body 
must demonstrate that the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. 
Second, the communication must have been niade "to facilitate the rendition of professional 

I 

legal services" to the client governmental body. TEX. R. Evrn. 503(b )(1 ). The privilege does 
not apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney~client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers,· and lawyer representatives. TEX. R. 
Evrn. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503(b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a ·communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
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S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the information in Exhibit D consists of a communication between district 
attorneys and employees and representatives of the district. Additionally, you state this 
communication was made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal 
services, the confidentiality of the communication has been maintained, and the 
communication was not intended to be shared with any third parties. Based on these 
representations and our review, we find the district has demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the information at issue. Thus, the district may withhold 
Exhibit D under section 552.107(1) of the Government Code. 

Section 552.116 of the Government Code provides as follows: 

(a) An audit working paper of an audit of the state auditor or the auditor of 
a state agency, an institution of higher education as defined by 
Section 61.003, Education Code, a county, a municipality, a school district, 
a hospital district, or a joint board operating under Section 22.074, 
Transportation Code, including any audit relating to the criminal history 
background check of a public school employee, is excepted from the 
requirements of Section 552.021. If information in an audit working paper 
is also maintained in another record, that other record is not excepted from 
the requirements of Section 552.021 by this section. 

(b) In this section: 

(1) 'Audit' means an audit authorized or required by a statute of this 
state or the United States, the charter or an ordinance of a 
municipality, an order of the commissioners court of a county, the 
bylaws adopted by or other action of the governing board of a hospital 
district, a resolution or other action of a board of trustees of a school 
district, including an audit by the district relating to the criminal 
history background check of a public school employee, or a resolution 
or other action of a joint board described by Subsection (a) and 
includes an investigation. 

(2) 'Audit working paper' includes all information, documentary or 
otherwise, prepared or maintained in conducting an audit or preparing 
an audit report, including: 

(A) intra-agency and interagency communications; and 

(B) drafts of the audit report or portions of those drafts. 
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Gov't Code § 552.116. The district asserts the information in Exhibit E consists of audit 
working papers prepared or maintained in conducting an audit of a certain school's 
extracurricular activities. You state the district's internal auditor conducted the audit at issue 
as authorized by section 11.170 of the Education Code and the district's board of trustees. 
See Educ. Code§ 11.170 (district's board of trustees may select internal auditor who reports 
directly to board). Upon review, we agree the information in Exhibit E constitutes audit 
working papers that the district may withhold under section 552.116(a) of the Government 
Code. 

In summary, the district must withhold Exhibit A under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 21.355 of the Education Code. The district must withhold 
the information you have marked in Exhibit B under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 21.048( c-1) of the Education Code. With the exception of 
the employee's name, courses taken, and degree obtained, which must be released, the 
district must withhold the submitted college transcript in Exhibit C pursuant to 
section 552.102(b) of the Government Code. The district may withhold Exhibit D under 
section 552.107(1) of the Government Code. The district may withhold Exhibit E under 
section 552.116(a) of the Government Code. Th.e district must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~ 
Britni Ramirez ~ 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

BR/dls 
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Ref: ID# 614326 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


