
KEN PAXTON 
AT'I'ORNEY GENERAL OF TEXAS 

June 15, 2016 

The Honorable Scott M. Felton 
County Judge 
McLennan County Judge's Office 
P.O. Box 1728 
Waco, Texas 76703-1728 

Dear Judge Felton: 

OR2016-13557 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 614624. 

The McLennan County Judge's Office (the "county judge's office") received a request for 
information pertaining to a named individual. 1 You state you will release some information 
to the requestor. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. 2 We have considered the exceptions 
you claim and reviewed the submitted representative sample of information.3 

1You state the county judge's office sought clarification of the request for information. See Gov't 
Code § 552.222(b) (stating governmental body may communicate with requestor for purpose of clarifying or 
narrowing request for information). 

2Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 552.107 of 
the Government Code and the attorney-client privilege found in rule 503 of the Texas Rules of Evidence, this 
office has concluded section 552.101 does not encompass other exceptions found in the Act, nor does it 
encompass discovery privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). 

3We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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Initially, the county judge's office asserts some of the submitted information is excepted 
from disclosure under the Family Education Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code. The United States Department of 
Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has informed this office that 
FERP A does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental or an adult student's consent, unredacted, personally identifiable 
information contained in education records for the purpose of our review in the open records 
ruling process under the Act.4 Consequently, education records that are responsive to a 
request for information under the Act should not be submitted to this office in unredacted 
form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is disclosed. See 34 
C.F .R. § 99 .3 (defining "personally identifiable information"). You have submitted 
unredacted education records for our review. We note the county judge's office is not an 
educational institution. See Open Records Decision No. 309 at 3 (1983) (City of Fort Worth 
not an "educational agency" within the meaning of FERP A). However, FERP A contains 
provisions that govern access to education records that an educational agency or institution 
transfers to a third party.You state the county judge's office obtained the information at issue 
directly from an educational institution. Because our office is prohibited from reviewing 
these education records to determine the applicability of FERP A, we will not address the 
applicability of FE RP A to any of the submitted records. Such determinations under FERP A 
must be made by the educational authorities from which education records were obtained. 
Thus, the county judge's office must contact the educational institution from which the 
information at issue in Exhibit D-3 was obtained, as well as the DOE, regarding the 
applicability of FERPA to the information at issue. To the extent that the information at 
issue is not governed-by FERP A, we will address your arguments against its disclosure. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.1O1. This section encompasses the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B 
of title 3 of the Occupations Code, which governs release of medical records. 
Section 159 .002 of the MP A provides, in relevant part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

4A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website: 
https://www.texasattorneygeneral.gov/files/og/20060725usdoe.pdf. 
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( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code§ 159.002(a)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id §§ 159.002, .004. This office 
has concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). Upon review, we find Exhibit D-2 
constitutes medical records. Accordingly, the county judge's office must withhold 
Exhibit D-2 under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA.5 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code§ 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. 
See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must 
demonstrate the information constitutes or documents a communication. Id at 7. Second, 
the communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). 
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer 
representatives, and a lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). Thus, a governmental 
body must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Finally, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional 
legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 

5 As our ruling is dispositive, we do not address the other arguments of the county judge's office to 
withhold this information. 
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See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by,,the attorney-client privilege. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

The county judge's office states Exhibit D-1 consists of communications involving attorneys 
for McLennan County (the "county") and county employees and officials. The county 
judge's office states the communications were made for the purpose of facilitating the 
rendition of professional legal services to the county and these communications have 
remained confidential. Upon review, we find the county judge's office has demonstrated the 
applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. Thus, the county 
judge's officemaywithholdExhibitD-1 under section 552.107(1) of the Government Code. 

Section 552.117(a)(2) of the Government Code excepts from public disclosure the home 
address, home telephone number, emergency contact information, and social security number. 
of a peace officer, as well as information that reveals whether the peace officer has family 
members, regardless of whether the peace officer complies with sections 552.024 
and 552.1175 of the Government Code.6 See Gov't Code § 552.117(a)(2). 
Section 552.117(a)(2) applies to peace officers as defined by article 2.12 of the Code of 
Criminal Procedure. Thus, the county judge's office must withhold the information we have 
marked under section 552.117(a)(2) of the Government Code. 

Section 552.l 17(a)(l) of the Government Code excepts from disclosure the home address 
and telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of a current or former employee or official of a governmental body who 
requests this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
Code. See id. § 552.117(a)(l ). Whether a particular item of information is protected by 
section 552.117(a)(l) must be determined at the time of the governmental body's receipt of 
the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, 
information may be withheld under section 552. ll 7(a)(l) only on behalf of a current or 
former employee or official who made a request for confidentiality under section 552.024 
prior to the date of the governmental body's receipt of the request for the information. 
Information may not be withheld under section 5 52 .11 7 (a)( 1) on behalf of a current or former 
employee or official who \lid not timely request under section 552.024 the information be 
kept confidential. To the extent the individual at issue timely requested confidentiality under 
section 552.024 of the Government Code, the county judge's office must withhold the 
information we have marked under section 552.117(a)(l) of the Government Code. 

6The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalf ofa governmental body 
but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987), 4 70 
(1987). 
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However, the county judge's office may not withhold the marked information under 
section 552.117(a)(l) ifthe employee did not make a timely election to keep the information 
confidential. 

In summary, the county judge's office must contact the educational institution from which 
the information in Exhibit D-3 was obtained, as well as the DOE, regarding the applicability 
ofFERP A to the information at issue. The county judge's office must withhold Exhibit D-2 
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. The county 
judge's office may withhold Exhibit D-1 under section 552.107(1) of the Government Code. 
The county judge's office must withhold the information we have marked under 
section 552.117(a)(2) of the Government Code. To the extent the individual at issue timely 
requested confidentiality under section 5 52.024 of the Government Code, the county judge's 
office must withhold the information we have marked under section 552.l 17(a)(l) of the 
Government Code. The county judge's office must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

s . ggeshall 
ista Attorney General 

pen Records Division 

JLC/dls 

Ref: ID# 614624 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


