
KEN PAXTON 
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June 17, 2016 

Mr. Oscar G. Trevino 
Counsel for the Huntsville Independent School District 
Walsh Gallegos Trevino Russo & Kyle, PC 
10375 Richmond Avenue, #750 
Houston, Texas 77042 

Dear Mr. Trevino: 

OR2016-13802 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 614820. 

The Huntsville Independent School District (the "district"), which you represent, received 
a request for 1) all student records for a named student, including any information during a 
specified time period containing identifying information of the child or 
parents; 2) information pertaining to specified software programs used by the district; 3) a 
specified printout from the district; and 4) "write-ups, memos, and reprimands" of a specified 
group of district employees during a specified time period. You state you have released 
some information to the requestor. We understand you have redacted information pursuant 
to the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 20 U.S.C. § 1232g(a). 1 You 
claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.107 of the 
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted 
information. 

1The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has 
informed this office FERP A does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental or an adult student's consent, unredacted, personally identifiable information contained in 
education records for the purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE 
has determined FERP A determinations must be made by the educational authority in possession of the 
educational records. Because our office is prohibited from reviewing information to determine the applicability 
ofFERPA, we will not address the applicability ofFERPA to any of the submitted records, other than to note 
parents have a right of access under FERPA to their own child's education records. See 20 U.S.C. 
§ 1232(g)(a)(l)(a); 24 C.F.R. § 99.3. The DOE also has informed our office, however, a parent's right of 
access under FERP A to information about the parent's child does not prevail over an educational institution's 
right to assert the attorney-client privilege. 
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Initially, we note the requestor states the present request is "continuing in nature" and 
requests any currently requested information that is created after the date of the request. It 
is implicit in several provisions of the Act that the Act applies only to information already 
in existence. See Gov't Code§§ 552.002, .021, .227, .351. The Act does not require a 
governmental body to prepare new information in response to a request. See Attorney 
General Opinion H-90 (1973); see also Open Records Decision Nos. 572 at 1 (1990), 555 
at 1-2 (199_0), 452 at 2-3 (1986), 87 (1975). Consequently, a governmental body is not 
required to comp,ly with a standing request to supply information prepared in the future.- See 
Attorney General OpinionJM-48 at2 (1983); see also Open Records Decision Nos. 476 at 1 
(1987), 465 at 1 (1987). Thus, the only information encompassed by the present request 
consists of information the district maintained or had a right of access to as of the date it 
received the request. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id at 7. Second, the communication must have been made 
"to facilitate the rendition of professional legal services" to the client governmental body. 
TEX. R. Evrn. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is 
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal 
services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch:, 990 
S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege 
does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental 
attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, such as 
administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. Evrn. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, 
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the 
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client 
privilege applies only to a confidential communication, id 503(b)(l), meaning it was "not 
intended to be disclosed to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made 
to further the rendition of professional legal services to the client; or (B) reasonably 
necessary to transmit the communication." Id 503(a)(5). Whether a communication meets 
this definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was 
communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, 
orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, 
a governmental body must explain the confidentiality of a communication has been 
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is 
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the 
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege 
extends to entire communication, including facts contained therein). 
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You state the submitted information consists of communications between an attorney for the 
district, a representative of the district's attorney, and district employees that were made for 
the purpose of providing legal services to the district. You indicate the communications were 
intended to be confidential and have remained confidential. Based on your representations 
and our review, we find the submitted information consists of privileged attorney-client 
communications the district may generally withhold under section 552.107(1) of the 
Government Code. We note, however, some of these otherwise privileged e-mail strings 
include e-mails received from or sent to non-privileged parties. Furthermore, ifthe e-mails 
received from or sent to non-privileged parties are removed from the otherwise privileged 
e-mail strings in which they appear and stand alone, they are responsive to the request for 
information. Therefore, if these non-privileged e-mails, which we have marked, are 
maintained by the district separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings in 
which they appear, then the district may not withhold these non-privileged e-mails under 
section 5 52.l 07 (1 ). In that event, as you raise no further exceptions to disclosure for the 
non-privileged e-mails, the district must release such communications. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~A~.~---
Meredith L. Coffma\J \ 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MLC/bw 

Ref: ID# 614820 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


