KEN PAXTON

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

June 22, 2016

Mr. Renatto Garcia
Assistant Attorney General
City of Corpus Christi

P.O. Box 9277

Corpus Christi, Texas 78469

OR2016-14202
Dear Mr. Garcia:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 615355 (CCPD File No. YChapl). '

The City of Corpus Christi (the “city”) received a request for all complaints, investigations,
and reports filed against a named individual during a specified time period. You claim the
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107, 552.111,
and 552.116 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. See Gov’t Code § 552.107(1). When asserting the attorney-client
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that
the information constitutes or documents a communication. Id at 7. Second, the
communication must have been made “to facilitate the rendition of professional legal
services” to the client governmental body. TEX.R.EVID. 503(b)(1). The privilege does not
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of
. providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig.
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other

Post Office Box 12548, Austin, Texas 78711-2548 « (512) 463-2100 * www.texasattorneygeneral.gov



Mr. Renatto Garcia - Page 2

than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R.
EvID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed to third persons
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication.”
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts
contained therein).

You state Exhibit D consists of communications involving outside legal counsel and city
staff in their capacities as clients. You state these communications were made in furtherance
of the rendition of professional legal services to the city. Further, you state these
communications were intended to be, and have remained, confidential. Based on your
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the
attorney-client privilege to Exhibit D. Accordingly, the city may withhold Exhibit D under
section 552.107(1) of the Government Code.'

Section 552.111 of the Government Code excepts from disclosure “[a]n interagency or
intraagency memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation
with the agency[.]” Gov’t Code § 552.111. This exception encompasses the deliberative
process privilege. See Open Records Decision No. 615 at 2 (1993). The purpose of
section 552.111 is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process
and to encourage open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City
of San Antonio, 630 S.W.2d 391, 394 (Tex. App.—San Antonio 1982, writ ref’d n.r.e.);
Open Records Decision No. 538 at 1-2 (1990).

In Open Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to
section 552.111 in light of the decision in Texas Department of Public Safety v.

'As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure of this
information.
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Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.—Austin 1992, no writ). We determined
section 552.111 excepts from disclosure only those internal communications that consist of
advice, recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes
of the governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body’s policymaking
functions do not encompass routine internal administrative or personnel matters, and
disclosure of information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues
among agency personnel. Id.; see also City of Garland v. Dallas Morning News, 22
S.W.3d 351 (Tex. 2000) (section 552.111 not applicable to personnel-related
communications that did not involve policymaking). A governmental body’s policymaking
functions do include administrative and personnel matters of broad scope that affect the
governmental body’s policy mission. See Open Records Decision No. 631 at 3 (1995).
Further, section 552.111 does not protect facts and written observations of facts and events
that are severable from advice, opinions, and recommendations. Arlington Indep. Sch. Dist.
v. Tex. Attorney Gen., 37 S.W.3d 152 (Tex. App.—Austin 2001, no pet.); see ORD 615 at 5.
But if factual information is so inextricably intertwined with material involving advice,
opinion, or recommendation as to make severance of the factual data impractical, the factual
information also may be withheld under section 552.111. See Open Records Decision
No. 313 at 3 (1982).

Section 552.111 can also encompass communications between a governmental body and a
third-party, including a consultant or other party with a privity of interest. See Open Records
Decision No. 561 at 9 (1990) (section 552.111 encompasses communications with party with
which governmental body has privity of interest or common deliberative process). For
section 552.111 to apply, the governmental body must identify the third party and explain
the nature of its relationship with the governmental body. Section 552.111 is not applicable
to a communication between the governmental body and a third party unless the
governmental body establishes it has a privity of interest or common deliberative process
- with the third party. See ORD 561 at 9.

You state Exhibit E consists of relevant documentation provided by the city to a specified
outside advisor for the purposes of conducting an investigation and developing an opinion.
You explain this information “relates to a decision more expansive and comprehensive than
mere routine internal administrative or personnel matters.” Additionally, you state Exhibit
E “represents the give-and-take of opinion, advice, and recommendations” between city
employees and a city consultant concerning city policymaking. Upon review, however, we
find the information at issue consists of general administrative information that does not
relate to policymaking or information that is purely factual in nature. Thus, we find you have
failed to demonstrate the information at issue consists of advice, opinions, or
recommendations on the policymaking matters of the city. Accordingly, Exhibit E may not
be withheld under section 552.111 of the Government Code.

You also seek to withhold Exhibit E under section 552.116 of the Government Code, which
provides the following:
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(a) An audit working paper of an audit of the state auditor or the auditor of
a state agency, an institution of higher education as defined by
Section 61.003, Education Code, a county, a municipality, a school district,
a hospital district, or a joint board operating under Section 22.074,
Transportation Code, including any audit relating to the criminal history
background check of a public school employee, is excepted from the
requirements of Section 552.021. If information in an audit working paper
is also maintained in another record, that other record is not excepted from
the requirements of Section 552.021 by this section.

(b) In this section:

(1) “Audit” means an audit authorized or required by a statute of this
state or the United States, the charter or an ordinance of a
municipality, an order of the commissioners court of a county, the
bylaws adopted by or other action of the governing board of a
hospital district, a resolution or other action of a board of trustees of
a school district, including an audit by the district relating to the
criminal history background check of a public school employee, or a
resolution or other action of a joint board described by Subsection (a)
and includes an investigation.

(2) “Audit working paper” includes all information, documentary or
otherwise, prepared or maintained in conducting an audit or preparing
an audit report, including:

(A) intra-agency and interagency communications; and
(B) drafts of the audit report or portions of those drafts.

Gov’t Code § 552.116. You state Exhibit E consists of “information furnished for the
purpose of conducting [an] audit.” You inform us, and provide documentation
demonstrating, the city manager may at any time provide for an internal audit of the accounts
of any office or department of the city government. However, in this case, the requestor
specifically seeks certain complaints, investigations, and reports filed against a named
individual, and does not specifically ask for this information from the city’s auditors. Upon
review, we find the information at issue is maintained independently of the audit working
papers. Section 552.116 does not apply to records that exist independently of the audit
working papers. See id. § 552.116(a) (if information in an audit working paper is also
maintained in another record, that other record is not excepted from public disclosure by
section 552.116). Accordingly, the city may not withhold Exhibit E under section 552.116
of the Government Code.
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In summary, the city may withhold Exhibit D under section 552.107 of the Government
Code. The city must release the remaining information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/
orl ruling_info.shtml, or call the Office of the Attorney General’s Open Government
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney
General, toll free, at(888) 672-6787.

Sincerely,

A =

Ian Lancaster
Assistant Attorney General
Open Records Division

IML/akg
Ref: ID# 615355
Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



