
KEN PAXTON 
A'lTORNEY liENERAL OF TJ·:X:\S 

June 29, 2016 

Ms. Karla Schultz 
Counsel for the Pflugerville Independent School District 
Walsh, Anderson, Gallegos, Green & Trevino, PC 
P.O. Box 2156 
Austin, Texas 78768 

Dear Ms. Schultz: 

OR2016-14782 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 616305. 

Pflugerville Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for information pertaining to the interview committee for specified positions; 
information pertaining to individuals hired for the positions; salaries, years in education, and 
degree information for two specified area positions; attendance records and calendars for 
several specified individuals; a specified authorization form; the report presented to the 
district's board on a specified date; and lists of employees hired in specified time periods. 
The requestor additionally seeks her own district personnel file. You state the district has 
released some of the requested information. You argue some of the requested information 
does not consist of public information subject to the Act. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.102 of the 
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Government Code. We have considered the submitted arguments and reviewed the 
submitted representative sample of information. 1 

Initially, you argue some of the submitted information is not subject to the Act. The Act 
applies to "public information," which is defined in section 552.002(a) of the Government 
Code as 

information that is written, produced, collected, assembled, or maintained 
under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business: 

( 1) by a governmental body; or 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business ofthe governmental body. 

Gov't Code § 552.002(a). Information is "in connection with the transaction of official 
business" if it is "created by, transmitted to, received by, or maintained by an officer or 
employee of the governmental body in the officer's or employee's official capacity, or a 
person or entity performing official business or a government function on behalf of a 
governmental body, and pertains to official business of the governmental body." Jd. 
§ 552.002(a-l). Thus, virtually all of the information in a governmental body's physical 
possession constitutes public information and is subject to the Act. See Open Records 
Decision Nos. 549 at 4 (1990), 514 at 1-2 (1988). 

You inform us the information at issue consists of district employees' personal calendar 
entries that do not relate to the district's transaction of official business and do not relate to 

1We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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the employees' performance of official duties. You inform us the information is private in 
nature and relates to family and social appointments and activities that do not concern the 
business of the district. You argue this information was not written, produced, collected, or 
assembled and is not maintained pursuant to any law or ordinance or in connection with the 
transaction of the district's business. You state the district's policy allows for incidental use 
of technology resources by employees and officials. Based on your representations and our 
review of the information at issue, we agree some of the information at issue, which we have 
marked, does not constitute "information that is written, produced, collected, assembled, or 
maintained under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business" by or for the district. See Gov't Code § 552.002. Therefore, we conclude the 
marked calendar entries that are purely personal in nature do not constitute public 
information for purposes of section 552.002 of the Government Code. See Open Records 
Decision No. 635 at 7 (1995) (section 552.002 not applicable to personal information 
unrelated to official business and created or maintained by state employee involving de 
minimis use of state resources). Accordingly, the district is not required to release the 
information at issue in response to the request for information. However, upon review, we 
find the remaining information at issue relates to the transaction of the official business of 
the district. Thus, we find the remaining information is subject to the Act and the district 
must release it unless the information falls within an exception to public disclosure under the 
Act. See Gov' t Code§§ 552.006, .021, .301, .302. 

Next, we note the United States Department of Education Family Policy Compliance Office 
has informed this office the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental or an adult student's 
consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for 
the purpose of our review in the open records ruling process under the Act.2 Consequently, 
state and local educational authorities that receive a request for education records from a 
member of the public under the Act must not submit education records to this office in 
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is 
disclosed. See 34 C.F .R. § 99.3 (defining "personally identifiable information"). You assert 
FERP A applies to portions of the remaining documents. Because our office is prohibited 
from reviewing these records to determine whether appropriate redactions under FERP A 
have been made, we will not address the applicability of FERP A to any of the submitted 
records. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(l)(A). Such determinations under FERPAmust be made 
by the district. Likewise, we do not address your argument under section 5 52.114 of the 
Government Code. See Gov't Code §§ 552.026 (incorporating FERPA into the 
Act), 552.114 (excepting from disclosure "student records"); Open Records Decision 
No. 539 (1990) (determining the same analysis applies under section 552.114 of the 

2A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website at 
https: //www.texasattomeygeneral .gov/files/og/20060725usdoe.pdf. 
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Government Code and FERP A). However, we will consider your remaining arguments 
against disclosure of the remaining information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov ' t 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by statute, 
such as the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, 
which governs release of medical records. See Occ. Code §§ 151.001-168.202. 
Section 159.002 of the MP A provides, in relevant part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient' s behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

ld. § 159.002(a)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004. This office has 
concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). We have further found when a file is 
created as a result of a hospital stay, all the documents in the file referring to diagnosis and 
treatment constitute physician-patient communications or " (r]ecords of the identity, 
diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or maintained 
by a physician." Open Records Decision No. 546 (1990). Upon review, we find you have 
not demonstrated any portion of the submitted information consists of medical records for 
purposes of the MP A, and the district may not withhold any of the remaining information 
under section 552.101 on that basis. 

Section 552.102(a) of the Government Code excepts from disclosure "information in a 
personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly unwarranted invasion of 
personal privacy." Gov' t Code § 552.102(a). The Texas Supreme Court held 
section 552.1 02( a) excepts from disclosure the dates ofbirth of state employees in the payroll 
database of the Texas Comptroller of Public Accounts. Tex. Comptroller of Pub. Accounts 



Ms. Karla Schultz - Page 5 

v. Attorney Gen. ofT ex., 354 S.W.3d 336 (Tex. 201 0). The remaining information contains 
partial dates ofbirth. However, we are unable to determine the identities of the individuals 
whose partial dates of birth are at issue. Thus, we must rule conditionally. To the extent the 
dates of birth within the remaining information pertain to individuals who are current or 
former employees of the district, the district must withhold them under section 552.1 02(a) 
of the Government Code. However, to the extent the dates ofbirth belong to individuals who 
are not current or former district employees, they are not subject to section 552.1 02(a) of the 
Government Code and the district may not withhold them on that basis. 

Section 552.117(a)(1) ofthe Government Code excepts from disclosure the home address 
and telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of a current or former employee or official of a governmental body who 
requests this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
Code, except as provided by section 552.024(a-l). See Gov't Code§§ 552.117(a)(1), .024. 
Section 552.024(a-l) ofthe Government Code provides, "A school district may not require 
an employee or former employee of the district to choose whether to allow public access to 
the employee's or former emp~oyee's social security number." Id. § 552.024(a-1). Thus, the 
district may only withhold under section 552.117 the home address and telephone number, 
emergency contact information, and family member information of a current or former 
employee or official of the district who requests this information be kept confidential under 
section 552.024. Whether a particular item of information is protected by 
section 552.117(a)(l) must be determined at the time of the governmental body' s receipt of 
the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, 
information may only be withheld under section 552.117(a)( 1) on behalf of a current or 
former employee who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the 
date of the governmental body' s receipt of the request for the information. Therefore, to the 
extent the individuals whose information is at issue timely requested confidentiality under 
section 552.024 of the Government Code, the district must withhold the information we have 
marked under section 552.117(a)(l) of the Government Code. Conversely, to the extent the 
individuals at issue did not timely request confidentiality under section 552.024, the district 
may not withhold the information we have marked under section 552.117(a)(l). 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the doctrine of common-law 
privacy, which protects information that is (1) highly intimate or embarrassing, the 
publication of which would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) not of 
legitimate concern to the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd. , 540 
S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To demonstrate the applicability of common-law privacy, 
both prongs of this test must be satisfied. !d. at 681-82. Types of information considered 
intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court are delineated in Industrial 
Foundation. !d. at 683. Additionally, this office has concluded some kinds of medical 
information are generally highly intimate or embarrassing. See Open Records Decision 
No. 455 (1987). In considering whether a public citizen' s date of birth is private, the Third 
Court of Appeals look_ed to the supreme court' s rationale in Texas Comptroller of Public 
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Accounts v. Attorney General ofTexas, 354 S.W.3d 336 (Tex. 2010). Paxton v. City of 
Dallas, No. 03-13-00546-CV, 2015 WL 3394061, at *3 (Tex. App.-AustinMay 22,2015, 
pet. denied) (mem. op.). The supreme court concluded public employees' dates of birth are 
private under section 552.102 of the Government Code because the employees' privacy 
interest substantially outweighed the negligible public interest in disclosure.3 Texas 
Comptroller, 354 S.W.3d at 347-48. Based on Texas Comptroller, the court of appeals 
concluded the privacy rights of public employees apply equally to public citizens, and thus, 
public citizens' dates of birth are also protected by common-law privacy pursuant to 
section 552.101. City of Dallas, 2015 WL 3394061, at *3. 

Upon review, we find some of the remaining information, which we have marked, satisfies 
the standard articulated by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation. Therefore, 
the district must generally withhold the information we marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with common-law privacy. Further, the district must 
generally withhold the remaining dates ofbirth ofpublic citizens under section 552.101 of 
the Government Code in conjunction with common-law privacy. However, we note some 
of the information at issue pertains to individuals whose identities may be protected under 
section 552.117(a)(l) of the Government Code. In that instance, the information at issue 
relates to individuals who have been de-identified and whose privacy interests are thus 
protected, and the district may not withhold that information under section 552.101 in 
conjunction with common-law privacy. Further, we find you have not demonstrated any of 
the remaining information at issue is highly intimate or embarrassing and not of legitimate 
public concern. Thus, the district may not withhold any portion of the remaining information 
under section 552.101 in conjunction with common-law privacy. 

In summary, the information we marked does not consist of public information subject to the 
Act for purposes of section 552.002 of the Government Code, and the district is not required 
to release such information in response to this request. To the extent the dates ofbirth within 
the remaining information pertain to individuals who are current or former employees of the 
district, the district must withhold them under section 552.1 02(a) of the Government Code. 
To the extent the individuals whose information is at issue timely requested confidentiality 
under section 552.024 of the Government Code, the district must withhold the information 
we have marked under section 552.117(a)(1) of the Government Code. To the extent the 
information we marked and the remaining dates of birth pertain to individuals who have not 
been de-identified, the district must also withhold the information we marked and the 
remaining dates ofbirth under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
common-law privacy. The district must release the remaining responsive information. 

3Section 552.1 02(a) excepts from disclosure " information in a personnel file, the disclosure of which 
would constitute a clearly unwarranted invasion of personal privacy." Gov't Code§ 552.1 02(a). 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ru1ing triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

C}tw!LYV(~ 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 616305 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


