
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

September 1, 2016 

Ms. Taylor Cooper 
Assistant County Attorney 
Harris County Attorney's Office 
2525 Holly Hall, Suite 190 
Houston, Texas 77054 

Dear Ms. Cooper: 

OR2016-19834 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 624841 (CA File No. 16HSP0412). 

The Harris County Hospital District d/b/a Harris Health System (the "system") received a 
request for all specified evidence, performance evaluations, and witness statements 
pertaining to the requestor. You state you have released some information to the requestor. 
You claim some of the submitted information is excepted from disclosure under 
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code § 552.101. You raise section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 ("HIP AA") for the 
submitted information. At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human 
Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for medical records, 
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy oflndividually Identifiable Health 
Information. See HIP AA, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); 
Standards for Privacy oflndividually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 
("Privacy Rule"); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards 
govern the releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. 
pts. 160, 164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected 
health information, excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal 
Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a). 

This office addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act in Open Records Decision 
No. 681 (2004). In that decision, we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
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Regulations provides a covered entity may use or disclose protected health information 
to the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies 
with and is Emited to the relevant requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(l). 
We further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental 
bodies to disclose information to the public." See ORD 681 at 8; see also Gov't Code 
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held the disclosures under the Act come within 
section 164.512( a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential 
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v Tex. Dep 't of 
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); 
ORD 681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, 
statutory confidentiality requires express language making information confidential). 
Because the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure 
under the Act, the system may not withhold any portion of the information at issue on that 
basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 161.032 of the Health 
and Safety Code. Section 161.032 addresses a broad category of medical committees and 
provides, in relevant part, the following: 

(a) The records and proceedings of a medical committee are confidential and 
are not subject to court subpoena. 

( c) Records, information, or reports of a medical committee, medical peer 
review committee, or compliance officer and records, information, or reports 
provided by a medical committee, medical peer review committee, or 
compliance officer to the governing body of a public hospital, hospital 
district, or hospital authority are not subject to disclosure under [the Act]. 

(f) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not 
apply to records made or maintained in the regular course of business by a 
hospital, health maintenance organization, medical organization, university 
medical center or health science center, hospital district, hospital authority, · 
or extended care facility. 

Health & Safety Code § 161.032(a), (c), (f). A "medical committee" is any committee, 
including a joint committee of a hospital, medical organization, university medical school 
or health science center, health maintenance organization, extended care facility, a hospital 
district, or a hospital authority. See id § 161.031 (a). The term also encompasses "a 
committee appointed ad hoc to conduct a specific investigation or established under state or 
federal law or rule or under the bylaws or rules of the organization or institution." Id. 
§ 161.03 l(b) (emphasis added). 



Ms. Taylor Cooper - Page 3 

The precise scope of the "medical committee" provision has been the subject of a number 
of judicial decisions. See, e.g., Mem'l Hosp.-The Woodlands v. McCown, 927 S.W.2d 1 
(Tex. I996);Barnesv. Whittington, 751 S.W.2d493 (Tex. I988);Jordanv. Fourth Supreme 
Judicial Dist., 701 S. W.2d 644 (Tex. 1986). These cases establish "documents generated by 
the committee in order to conduct open and thorough review" are confidential. Mem 'l 
Hosp., 927 S.W.2d at 10; Jordan, 701 S.W.2d at 647-48; Doctor's Hosp. v. West, 765 
S.W.2d 812, 814 (Tex. App.-Houston [1st Dist.] 1988, no writ). This protection extends 
"to documents that have been prepared by or at the direction of the committee for committee 
purposes." Jordan, 701 S.W.2d at 647-48. Protection does not extend to documents 
"gratuitously submitted to a committee" or "created without committee impetus and 
purpose." Id.; see also Open Records Decision No. 591 (1991) (construing statutory 
predecessor to Health & Safety Code § 161.032). Additionally, we note section 161.032 
does not make confidential "records made or maintained in the regular course of business by 
a hospital[.]" Health & Safety Code§ 161.032(f); see also Mem 'l Hosp., 927 S.W.2d at 10 
(stating reference to statutory predecessor to section 160.007 of the Occupations Code in 
section 161.032 is clear signal records should be accorded same treatment under both statutes 
in determining if they were made in ordinary course of business). The phrase "records made 
or maintained in the regular course of business" has been construed to mean records that are 
neither created nor obtained in connection with a medical committee's deliberative 
proceedings. See Mem 'l Hosp., 927 S.W.2d at 10 (discussing Barnes, 751S.W.2d493, and 
Jordan, 701 S.W.2d 644). 

·You inform us the system's Risk Management Program (the "program") conducts risk 
management investigations through the program's Patient Safety Program. You further state 
the program's activities are performed pursuant to the oversight of the Harris Health Quality 
Governance Council, which operates as a medical committee, for "the purpose of supporting 
and facilitating the continual improvement of quality health care." You state the submitted 
information contains records relating to and involved in a risk management investigation of 
the requestor. Based on your representations and our review, we agree the information we 
marked consists of confidential records of a medical peer review committee under 
section 161.032. Cf Texarkana Mem 'l Hosp., Inc. v. Jones, 551S.W.2d33, 35 (Tex. 1977) 
(defining records made or maintained in regular course ofbusiness ). Therefore, we conclude 
the system must withhold the information we marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 161.032 of the Health and Safety Code. 1 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information made confidential 
by the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, which 
governs release of medical records. See Occ. Code§§ 151.001-168.202. Section 159.002 of 
the MP A provides, in relevant part, the following: 

1 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure for this 
information. 
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(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in Section 
159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those records. See id. §§ 159.002, .004. This office has 
concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 at 3-4 (1988), 370 at 2 (1983), 343 at 1 (1982). Upon review, we find the 
information we marked is confidential under the MP A. Accordingly, the system must 
withhold the information we marked under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with the MP A.2 However, we find you have not demonstrated any of the 
remaining information is confidential under the MP A. Therefore, the system may not 
withhold any of the remaining information under section 552.101 of the Government Code 
on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 241.152 of the Health 
and Safety Code, which states, in relevant part: 

(a) Except as authorized by Section 241.153, a hospital or an agent or 
employee of a hospital may not disclose health care information about a 
patient to any person other than the patient or the patient's legally authorized 
representative without the written authorization of the patient or the patient's 
legally authorized representative. 

Health & Safety Code § 241.152( a). Section 241.151 (2) of the Health and Safety Code 
defines "health care information'.' as "information ... recorded in any form or medium that 
identifies a patient and relates to the history, diagnosis, treatment, or prognosis of a patient." 
Id. § 241.151 (2). You claim some of the remaining information consists of medical records 
maintained by the system related to the history, diagnosis, treatment, or prognosis of 

2 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure for this 
information. 
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identified patients. Upon review, we agree the information at issue consists of health care 
information that is confidential under section 241.152 of the Health and Safety Code. 
Accordingly, the system must withhold the information you marked under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with section 241.152 of the Health and Safety Code.3 

In summary, the system must withhold the information we marked under section 552.101 of 
the Government Code in conjunction with section 161.032 of the Health and Safety Code. 
The system must withhold the information we marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with the MP A. The system must also withhold the 
information you marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 241.152 of the Health and Safety Code. The system must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website athttp://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Ashley Crut 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

AC/dls 

Ref: ID# 624841 

Enc. Submitted documents -

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure for this 
information. 


