
September 15, 2016 

Mr. Robert Davis 
Assistant City Attorney 
City of Austin 
P.O. Box 1088 
Austin, Texas 78767-8828 

Dear Mr. Davis: 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

OR2016-20882 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 626558 (ORR Nos. 27558 & 27926). 

The City of Austin (the "city") received two requests from different requesters seeking 
communications between the city and Utility Associates ("Utility") and communications 
within the city mentioning Utility. 1 The first requester additionally seeks such 
communications with or mentioning T ASER International, Inc. ("T ASER"). You state the 
city will release some of the requested information. You claim some of the submitted 
information is excepted from disclosure under section 552.107 of the Government Code. 
Additionally, you state release of the submitted information may implicate the proprietary 
interests of Utility and TASER.2 Accordingly, you state, and provide documentation 

1You state the city sought and received clarification of the information sought by the first requestor. 
See Gov't Code § 552.222 (providing if request for information is unclear, governmental body may ask 
requestor to clarify request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (holding that 
when a governmental entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad 
request for information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the 
request is clarified or narrowed). 

2You acknowledge the city did not comply with section 552.30 I of the Government Code in requesting 
a ruling from this office with respect to some of the submitted information. See Gov't Code§ 552.30l(b), (e). 
Nonetheless, because third-party interests can provide a compelling reason to overcome the presumption of 
openness, we will consider the submitted argument against release of the information at issue. See id 
§§ 552.007, .302, .352; see also Open Records Decision No. 586 at 3 (1991). 

Post Office Box 12548, 1\ustin, Texas 78711-2548 • (512) 463-2100 • www.texasattomeygeneral.gov 



Mr. Robert Davis - Page 2 

showing, you notified Utility and TASER of the request for information and of their right to 
submit arguments to this office as to why the submitted information should not be released. 
See Gov't Code§ 552.305(d); see also Open Records Decision No. 542 (1990) (statutory 
predecessor to section 552.305 permits governmental body to rely on interested third party 
to raise and explain applicability of exception in the Act in certain circumstances). We have 
reviewed the submitted information, a portion of which you state is a representative sample. 3 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code § 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. Evrn. 503(b )(1 ). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
Evrn. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503(b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

3We assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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You state some of the submitted information, which you have marked, consists of 
communications involving attorneys for the city and city employees and officials in their 
capacities as clients. You state these communications were made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the city. You state these communications were 
intended to be, and have remained, confidential. Based on your representations and our 
review, we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to 
the information at issue. Accordingly, the city may withhold the information you marked 
under section 552.107(1) of the Government Code. 

An interested third party is allowed ten business days after the date of its receipt of the 
governmental body's notice under section 552.305( d) to submit its reasons, if any, as to why 
information relating to that party should be withheld from public disclosure. See Gov't Code 
§ 552.305( d)(2)(B). As of the date of this letter, we have not received comments from Utility' 
or T ASER explaining why the submitted information should not be released. Therefore, we 
have no basis to conclude Utility or TASER has a protected proprietary interest in the 
submitted information. See id. § 552.11 O; Open Records Decision Nos. 661 at 5-6 (1999) 
(to prevent disclosure of commercial or financial information, party must show by specific 
factual evidence, not conclusory or generalized allegations, that release of requested 
information would cause that party substantial competitive harm), 552 at 5 (1990) (party 
must establishprimafacie case that information is trade secret), 542 at 3. Accordingly, the 
city may not withhold the submitted information on the basis of any proprietary interest 
Utility or T ASER may have in the information. 

Some of the remaining information may be subject to section 552.117 of the Government 
Code.4 Section 552.117(a)(l) excepts from disclosure the home address and telephone 
number, emergency contact information, social security number, and family member 
information of a current or former employee or official of a governmental body who requests 
this information be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. See 
Gov't Code§ 552.117(a)(l). We note section 552.117 is also applicable to personal cellular 
telephone numbers, provided the cellular telephone service is not paid for by a governmental 
body. See Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (section 552.117 not applicable to 
cellular telephone numbers paid for by governmental body and intended for official use). 
Whether a particular item of information is protected by section 552.117(a)(l) must be 
determined at the time of the governmental body's receipt of the request for the information. 
See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, information may be withheld under 
section 552.117(a)(l) only on behalf of a current or former employee or official who made 
a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the governmental 
body's receipt of the request for the information. Information may not be withheld under 
section 552.117(a)(l) on behalf of a current or former employee or official who did not 
timely request under section 552.024 the information be kept ·confidential. The remaining 

4The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalf ofagovemmental body, 
but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987), 4 70 
(1987). 
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information contains cellular telephone numbers of city employees. Therefore, to the extent 
the city employees whose cellular telephone numbers are at issue timely requested 
confidentiality under section 552.024 of the Government Code and a governmental body 
does not pay for the cellular telephone service, the city must withhold the city employees' 
cellular telephone numbers within the remaining information under section 552.117( a)(l) of 
the Government Code. Conversely, to the extent the city employees at issue did not timely 
request confidentiality under section 552.024 or a governmental body pays for the cellular 
telephone service, the city may not withhold the information at issue under 
section 552.1l7(a)(l). 

Section 552.136 of the Government Code provides, "Notwithstanding any other provision 
of [the Act], a credit card, debit card, charge card, or access device number that is collected, 
assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential." Gov't Code 
§ 552.136(b); see id.§ 552.136(a) (defining "access device"). This office has determined 
insurance policy numbers are access device numbers for purposes of section 552.136. 
Accordingly, the city must withhold the insurance policy numbers within the remaining 
documents under section 552.136 of the Government Code. 

We note some of the materials at issue may be protected by copyright. A custodian of public 
records must comply with the copyright law and is not required to furnish copies of records 
that are copyrighted. Open Records Decision No. 180 at 3(1977). A governmental body 
must allow inspection of copyrighted materials unless an exception applies to the 
information. Id; see Open Records Decision No. 109 (1975). If a member of the public 
wishes to make copies of copyrighted materials, the person must do so unassisted by the 
governmental body. In making copies, the member of the public assumes the duty of 
compliance with the copyright law and the risk of a copyright infringement suit. 

In summary, the city may withhold the information you marked under section 552.107(1) of 
the Government Code. To the extent the city employees whose cellular telephone numbers 
are at issue timely requested confidentiality under section 552.024 of the Government Code 
and a governmental body does not pay for the cellular telephone service, the city must 
withhold the city employees' cellular telephone numbers within the remaining information 
under section 552.117(a)(l) of the Government Code. The city must withhold the insurance 
policy numbers within the remaining documents under section 552.136 of the Government 
Code. The city must release the remaining information; however, any information that is 
subject to copyright may be released only in accordance with copyright law. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/open/ 
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orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

smn~YV(~~ 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/akg 

Ref: ID# 626558 

Enc. Submitted documents 

c: 2 Requestors 
(w/o enclosures) 

Third Party 
(w/o enclosures) 


