
Hon. Fred T. Porter 
Ctiunty Attorney 
Kaufman County 
Kaufman, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-413 
Re: 'Purchase of right-of-way out ~of getier- 

al funds - raising money for one pUr- 
pose and spending it on another. 

Your request for an,opFnion as to whether your Com- 
mlssioners' Court can raise money for purchase of right-of- 
way without a bond issue has been receive&by this Department. 

The answer to your question necessitates our cori- 
sideration of the authority, if any, of your Conimlssioners' 
Court to purchase right-of-way out of the general funds of 
the county, since your road and bridge fund IS already pledged. 
In passing on this question we can and will at the same time 
consider the authority of the Commlssloners' Court to levy .&, 
tax for permanent improvements and~pag for the right-of-way 
out of that fund. 

Section 9, Article 8of our Constitution reads, In 
part, as follows: 

. . ..and no county, city or town shall levy 
more than twenty-five cents for city or county pur- 
poses, and not exceeding fifteen cents for'roads 
and bridges, and not exceeding fifteen cents to pay 
jurors, on the one hundred dollars valuation, ex- 
cept for the payment of debts incurred prior to the 
adoption of the amendment September 25th, 1983; and 
for the erection of public buildings, streets, sew- 
ers, water works and other permanent improvements, 
not to exceed twenty-five cents on the one hundred 
dollars valuation, in any one year, and. except as 
Is in this Constitution otherwise provided; and the 
Legislature may also authorize an additional annual 
ad valorem tax to,be levied and collected for the 
further maintenance of the public roads: provided, 
that a majorFtg of the qualified property taxpaying 
voters of the countg,votlng at an election to be 
held for that purpose shall vote such tax, not to 
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exceed fifteen c,ents.pn:the one hundred dollars 
valuation of the prop$rtg subject to taxation in 
such county. . . . . . . . 

Thus, the Constitution makes a specific provision 
for raising funds for roads and bridges in the county, streets 
in the city and fixes a maximum rate of tax that may be levled 
for those purposes. It provides also that upon a vote of t.he 
people an addltional levy of fifteen cents per hundred dollars 
may be made for maintenance of the public roads. We think 
this excludes the use of county funds raised under a specific 
constftutional levy for any other purpose. We do not believe 
that a tax levIed for permanent improvements could. be applied 
to the purchase of right-of-wag. 

The authority of the Commissioners' Court to trans- 
fer funds from one designated fund to another is limited by 
the constitutional restriction. The Constitution contemplates 
that as' a matter of common honesty and fair dealing, tax 
money taken from the people ostensibly for one 'purpose shall 
be expended for that purpose alone. The provisions of Section 
9, Article 8 were designed not merely to limit the tax rate 
for certain designated purposes, but to require any and all 
money raised by taxation for any purpose to be applied, faith- 
fully, to that purpose as needed therefor and not to any other 
purpose or use whatsoever. 

The people have fixed the maximum rate of taxation 
for designated purposes and have limited the expenditure of 
those funds to that purpose. Thus, the whole matter has been 
placed beyond the power and authority of the Commissioners' 
Court and even of the legislature itself. The court has no 
more authority to purchase right-of-way out of the general 
funds than it has to levy a tax for one purpose and spend the 
money for some other purpose. The law seems well settled 
that the Commissioners' Colurt cannot levy a tax for one pur- 
pose and use the money for another and it has no power to 
transfer monies on hand, raised~ under constitutional levies 
from one fund to another. For authorities see Carroll v. 
Williams, 202 S.W. 504; Ault v. Hill County, 116 S.W. 359; 
Sanders v. Looney, 225 S. W. 280. 

Your letter recites that all of your road and 
bridge fund has been pledged. We do not know if that means 
your maximum constitutional levy of 159! for roads and bridges 
has been levied and exhausted. If your commissioners have 
not levied themaximum rate allowed by the Constitution and 
spent all of those fund~s, they may issue non-negotiable war- 
rants, payable over a period of years. For authority on this 
proposition see Lasater v. Lopes, 217 S.W. 373. 
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It is the opinion of this department that your 
Commisssoners' Court does not have authority to purchase 
right-of-way out of the general funds of the county or levy 
a public improvement tax, and use the money for that purpose. 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Morris Hodges 
Assistant 
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APPROVED: 
skGerald C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 


