THE ATTORNEY GENERAL
O TEXAS

G AURTIN 22, TEXAS

ATTOHNKY CGSENIERAL

April 19, 1939

Honorable Lewis M. Willliams
District Attorney

50th Judicial District

Ben jamin, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-601
Re: Whether the oommissionerst
court can legelly transfer
money from the Jury fund into
- the general fund

Your request as contalned in the flrst paragraph of
your letter of March 31, to which the above opinion number has
been assigned, has received the attentlon of this Department.
Your request reads as follows:

"Tf g County has $9,320.49 in the Jury fund, and
are badly in need of cash ln thelr general fund, would
it be legal for them to transfer a2 part of the jury fund
to the general fund, provided they did not transfer
enough to impair the jury fund for twelve months."

. Article 8, Section 9 of the Constitution of @exas,
and its relevant provislons, reads as follows:

~  "The State tax on property, exclugive of the tax
nesesaary to pay the publlc debt, and of the taxes pro-
vided for the benefit of the publlie free schools, shall
never exceed thirty-flve cents on the one hundred dollars
valuation; and no county, cilty or town shall levy more
than twenty-five cents for c¢lty or county purposss, and
not exceeding fifteen cents for roed and bridges, and
not exceeding fifteen cents to pay jurors, on the onse
hundred dollars valuation, % # #%."

Article 1630, Revised Civil étatutea, 1925, reads
as follows:

"The commissioners' court by an order to that effect
may transfer the money in hand from one fund to another,
as 1t may deem necessary and propsér, except that the
funds which belong to class first shall never be divertfed
from the payment of the clelm reglstered In class filrst,
unless there is an excess of such funds.™
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The above quoted provision of the Constitution is a
limitation upon the taxing powers of respective countles of the
State (Articles 2352-7048, Revised Civil Statutes, 1925). A
Maximum of fifteen cents to pay Jurors, on the one hundred
dollara valuation 1ls prescribed and the power to transfer
moneys sco ralsed by taxation from this fund to another 1ls not
alded or controlled by having an excess in such fund or by the
fact that a rate less than the maximum rate permitted by the
Constitution was used in makling the levy.

In the case of Carroll v. Willlams, County Treasurer,

202 S. W. 504, the Supreme Court of Texas definitely held that
the jury fund and other constitutional funds therein designated
composed of funds raised by taxatlion could not be legally
transferred from one to another, and that Article 1630, supra,
has application to speclal funds created by statute and was not
applicable to constlitutional funds. The Court{ went further and
held in the Carroll case that the above section of the Constli-
tution not only placed a limltation on the amount of taxes
which might be levied by any county for the purpocses therein
enumerated, but also designated and placed a limitation on the
amount %o be expended, in that taxes ralised for one purpose
therein defined could not be expended for any other purpose.

We respectfully refer you to the opinion in the
Carroll case, supra, a portion of which opinion you will recall,
jg set forth in the case of Henderson County v. Burke, 262 S.W.
94, to which you refer in your letter.

It is, therefore, the .oplnion of this Department that
a transfer of funds raised by taxatlon from the jury fund %o
the general fund, is Inhiblted by Article 8, S8ection 9 of the
Constitution of Texas, both belng constitutional funds, Article
1630, Revised Clvil Statubes, 1925, is not applicable.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

s/ William J. R. King
By |
APPROVED: Williem J. R. King

s/ Gerald C. Mann .Assistant
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