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May 10, 1939 

Hon. Charles S. Mc‘lllillsn 
County Attorney 
San Augustine County 
San Augustine, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-723 
Re: Does the fact that the employer 
Is a-aity make city employee8 exempt 
from proaurlng a chauffeur*8 license 
and paying the proper fee thereior 
under artiale'0687a. Vernon*8 Amo- 
tated Civil Statutes? 

We are in reoeipt of your letter of April 27, 
'1939, In whiah you request sn opinion on the .folloting 
questions: 

"The aity of Se&Augustine has a City 
Mansger, and various employees to operate 
motor vehiales, Including riremen. All of 
these employees are at times going beyond 
the alty limits In carrying out the func- 
tions of' the aity~ government; the prinaipal 
funation is in aormeatlon tith the City 
Light and Water Department, *&ah includes 
reading meters, testing power lines, and 
varfous other fun&ions. 

n * * * QUESTIOIU: (1)‘ Does the fast 
that the employer is a aity make suah em- 
ployees exempt from proaurlng a chaurreur% 
lfO8nSS and paying the proper fee therefor, 
as required by law? 

(2) "If the aity employees are exempt 
does this exemption extend only to the oper- 
ation of motor vehicles within the city 
limits?" 

The word Rahauffeurw is defined in paragraph 
(g) of seotion 1 oi artiale 6687a, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, as follows: 
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*(g) Chauffeur. Any parson who oper- 
ates a motor vehicle for any purpose, whole 
or part time, as an employee, servant, 
agent, or independent aontractor, whether 
paid in salary or commission; and every 
person who oRerates a motor vehicle while 
such vehicle is in use for hire or lease." 

Section 2 of artiale 6687a requires that all 
nahauffeurss be llaensed in the following language: 

*On and after April 1, 1936, no person 
exoept those expressly exempt under this 
Aot, shall drive any motor vehicle upon a 
highway is this state unless such person 
upon application has been licensed as an oper- 
ator or ahauffeur by the department under the 
provisions of this Act.* 

Seotion 3 designates those persons who are ex- 
payment of ahaufreur's lioenses. 

The employees of a olty are not exempt from 
a ahauffeur's license by the provisions of sea- 
artiale 6687a. _ 
Auy person who operates a motor vehiale for any 

purpose, whole or in part time as an employee of a aity, 
whether paid in salary or oosm&sion, falls within the 
statutory definition of "chauffeur" after Raying a ohauf- 
reur's liaense. 

The statutory definition, in the absenoe of ex- 
aeption, applies to any.WemployeeW regardless of whether 
the employer is private or governmental. 

But in the case of governmental employer, the 
distinction between offioers and employees must be kept 
constantly in mind. 
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"There is a well recognized distinction 
between officers and employees of municipal 
corporations. And the relation of master and 
servant may exist between a city and its em- 
ployees who are engaged in.3 proprietary work 
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as distinguished from officers and employees 
engaged in public service in a governmental 
capacity. 

"Who are officers and who are employees 
is to be determined by the revisions of the 
charter and the statutes. i here the eleative 
and appointive officers are absolutely named 
and fixed by the charter, all others connect- 
ed with the city government must be 6%nployees, 
agents, or servants. Suoh a oharter alnsaifi- 
aation aaunot be ohhanged by the.aity aommiseion, 
as by inareasing the number of eleative or ap- 
pointive offioes, or by meking those designated 
as employees appintive officers, unless the 
oharter so provides. As used in some charters 
the term *sny offiaer' inoludes only'suah per- 
sons in the servioe of the oity who have to a0 
with the ereoution or administration of the laws, 
and does not.embraae aldermen. 

Wznnbers of the polioe foroe of a munioi- 
pat aorporatian are generally alaseed as officers, 
and ususll.y are state offioers; but under sorm 
ohsrters members 0r the.poliae ana fire aepart- 
ments are olasawied as employees. A superin- 
tendent of publlu utilities has been held to be 
en employee, and not en offiaer. Under some 
charters msmbers of the board of eduaatfon of 
the aity are oity, aab not aounty, offleers.* 

It is our opinion that the faat that the employer 
aity does*not exempt aity employees, otherwise aovered is a 

by the statutory definition of WohauffeurW~, from proaurlng 
a chauffeur's license and psying the proper fee therefor, 
as required by ertiole 6607a, Vernon's Annotated Civil Sta- 
tutes. 

Since it is our holding that city employees are 
not exempt, your seoond quest1on.M not material, 

We wish to,point out that we are not king in 
this opinion upon the question of whether or not the 
manager and firemen of San Augustine are employees. 

aiai$ 

must be determined fromthe special faats in each case, 
the provisions'of the city charter, and the statutes. 
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Your attention. is respectfully called to the 
following opinions on related questions rendered by this 
department: 

1. OFMION NO. O-03, January 5, 1939, 
holding that a county commissioner is a pub- 
lie officer and not an employee, servant, 
agent or independent contractor as these terms 
are used in the definition of a chauffeur in 
article 6687a and that a county oommisaioner 
while driving an automobile belonging to the 
oounty and on county busin8es is not a chauf- 
feur within the meaning of artiale 6607a, that 
he does not have to obtain a ohauffeur's license. 

2. OPINION NO, O-146, January 24, 1939, 
holding that a person who owns and operates a 
bottling plant, who owns his own truak rsgls- 
tered for.8,800 pounds under the registration 
law and who drives and operates his truak in 
making deliveries is not "6x1 eniplopee, servant, 
agent or independent contractor?, and there- 
fore does not come within the-first part of the 
definition applied to a "ahauffeurn in paragraph 
(g) of section 1 of artiale 66S7a, Revised Oi- 
vii Statutes,'and does not come within the last 
part of the definition beoause,no hiring or 
leasing is involved; therefore, the person is 
not required to obtain a ohauffeurls lioense. 

3.. OPINION No. O-470, April 13, 1939, 
holding that persons employed by A & M College 
whose duties.inolude operating college owned 
truaks should obtain chauffeur's license under 
article 6687a, Vernon's Annotated Civil Statutes. 

4. OPINION NO. O-580, April 14, 1939, 
holding that linesmen, troublemen, meter readers, 
meter testers, a collector, a looal manager, an 
en&neer, a meahanio, department head, and power 
salesmen, who are employees of a gas utility 
company, operating company-owned motor vehicles in 
the Course of the performance of their duties 
are "Chauffeur" within the scope of the defini- 
tion contained in article 6687a, section 1 (e), 
Vernon's Annotated Civil Statutes, as amended, 
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and that they are required under the law 
to obtain chauffeur*s license. 

!!kUStin&; that the abOv8 fully answers the 
inqUirie8 COntain8d in your letter, we are 

Yours very truly 


