
THEA~~~ORNEY GENEKAL 

OF%.-EXAS 

Honorable Geo. H. Sheppard 
Comptroller ofPublic Accounts 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-762 

Re: pCiFt$nc;s under A,,ticle 7047, 
. . . , where the State of 

Texas levies an annual occupation 
tax at a certain rate, due and 
payable in each and every county 
in which the occupation is 
pursued, in what amount and manner 
should the County.tax of such 
occupation be luvied and collected? 

In answering the above question embodied in your letter of May 
8, 1939, cave quote from said letter as follows: 

"Chapter 212, Acts of the Regular Session of the 42nd Legisla- 
ture, provides that all occupation taxes are payable in advance 
unless otherwise provided by law, and establishes an uniform 
expiration date as of December 31st of each year, thereby 
making it necessary to pro rate the'collection of such taxes 
from the time the occupation commences to the end of the 
calendar year. 

"In opinions written by Grady Chandler January 5, 1928, 
Clark C. Wren June 29, 1936, John McKay February 27, 1937, 
and a joint opinion by John McKay and ,J..H. Broadhurst 
March 23, 1937, it was held that Article 7047, R.C.S., must 
be read in connection with Article 7048, R.C.S., the last 
named Article providing that State occupation taxes cannot be 
collected for less than one quarter. These opinions conse- 
quently hold that the occupation tax must be collected from 
the beginning of the calendar quarter in which such business 
commences to th? end of the calendar yearand not from the day 
the occupation commences. 

"We have recently had severalirequests from County TsXAssessor 
Collectors for a ruling as to the proper procedure in collecting 
the counties' part of such occupation taxes. 
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"The Constitution of Texas provides that counties and cities 
may levy and collect one-half the anount of the occupation 
taxes levied by the State. The county commissioners of the 
various counties usually enact a blanket levy imposing a ccunty 
tax one-half of the State tax upon all occupations on which the 
State has ,imposed a tax. 

The first question, however, must pertain to the State tax. 
The Statutes provide that some of the State occupation taxes are 
due and payable in each county where the occupation is pursued. 
As an example the Occupation Tax on carnivals (Art. 7047, 
Subdivision 2sb) reads as follows: 

"(b) Carnivals -- From every carnival, an annual tax of One 
Hundred Dollars ($lOO.OO), which State tax shall be due and 
payable in each and every county in which such carnival shows or 
exhibits.' ,,, 

"A carnival rarely ever shows longer than a week ortwo weeks 
in any one county, yet if the tax is to be prorated (as 
provided in Subdivision 42, Art. 7C47), it must pay $100.00 
per county.in the counties it shows during January;* February 
and March, but in April, May and June, it would only be re- 
quired to pay $75.00 for each ccuntg in which it performs. 
In the next qarter the tax would be $50.00 per county and in the 
last quarter f25.00 per county. It appears that the Legislature 
merely intended to establish a uniform expiration date for 
occupation taxes but in a case ofthis kind, it has the effect 
of reducing the tax. 

"The first question therefore is as follows: 

Where the Statute fixes an annual tax and then provides it is 
due sandpayable in each and every county where the occupation is 
pursued, was it the intent pf the Legislature that the full 
amount of the State annual.tax be collected in each county, or 
was it intended that the tax be prorated from the quarter the 
occupation commences in each county to the end of the calendar 
year? 

"If you hold that the State tax on a carnival and other occu- 
pations payable in eachcounty separately is not subject to prora- 
tion, will the counties collect onehalf of the full levy, or 
will such cmilties b$.~com ell.ed ,to cof'fect fOF'Une~quart& only 
as provided in Article'70 E 8,::,R.C.S.? ._ . .. ,, 

> ~~* 

"Conversely, if you hold that the State tax on such carnival or 
other occupations which pay separately in each county may be 
prorated as other occupations taxe$#,will the counties collect 
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one-fourth of one-half of the amount lev'ied for a full year, 
or will such counties collect one-fourth of one-half of the prc- 
rated amount the Sttte collects. In other words, let us say ,I 
the occupation commences in July and the State collects $50.00 
the pro rata psrt of the last two quarters of the calendar 
year. v/ill the counties collect one-fourth of one-half of 
$>'O.OO or onerfourth of one-half of $lOO.OO?" 

;ie find no authorities to assist us in arriving at a correct 
interpretation of the tax measure involved in your inquiry, 
but from the opinions adverted to in your letter and the 
pertinent constitutional and statutory provisions, we are 
of the opinion that it was not the intent of the Legislature 
that the full amount of the State annual occupation tax be 
collected in eachcounty @here the oc~cupation is ~pursued, 
regardless of the time during the calendar year when~the 
occupation commenced, but, on the contrary, suchtax should be 
prorated from the quiirter the occupation actually~ commences in 
each county to the end of the calenda: year. This has been 
the consistent ruling of this Department in the opinions.cited 
by you where the occppation tax is levied by Article 7047, 
Revised Civil Statutes, annually, on a state-wide basis only, 
and we find nothing in this tax statute or any of the other 
pertinent statutes whichnould disallow the benefits of a pro- 
ration on the basis of the time the occupation was actually 
pursued during any calendar 
Article 7047, Revised Civil 

ye%;,:", those instances under 
, where a more burdensome 

occupation tax is levied by the State, due and payable in each 
and every county where such occupation isfollowed. 

Our answer to your first westion renders unnecessary an answer 
to your second, and we accordingly pass to a consideration of 
your third and last question, involving the amount and manner 
of the collection by counties of occupation taxes in those 
instances where the annual occuaption tax levied by Article 
7047, Revised Civil Statutes, is due and payable in each county 
on a pro rata basis from theb eginning of any quarter in which 
the occupation commences to the end of the c alendar year. 

In this connection, Section 1, Article 8, Constitution of Texas 
provides, in part, as follows: 

"And provided further that the occupationtax levied by 
any county, city or town for any year on persons or corporations 
pursuing any profession or business, shall not exceed one-half 
of the tax levied by the State for the same period on such pro- 
fession or business," 
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From the foregoing constitutional limitation upon the amount 
of occupation taxes which maybe levied by.the counties of this 
State, it is our conclusion that the .amount'of the annual OC- 
cupation tax levied by Article 7047, hevised Civil Statutes, 
rather than the amount actually collected by the State fromany 
given occupaticn, isde%erminative of the amount of occupation 
tax which maybe constituticnally levied upon such occupation 
by any county. 
Civil Statutes, 

Us!ng subdivison 2.5b, Article .7047, Revised 

of this point, 
mentioned in your letter, as an illustration 

we believe that the amount of county occupation 
tax fixed and allowed by the Constitution of Texas would be 
one-half of the annual tax rate cf $100.00 on carnivals, rather 
than one-half of such amount as might actually be collected 
from any givenc arnival in any certain year byreason of its 
exhibition in several counties of Texas. The latter figure 
would be variable withe ach year and each carnival, sndthe 
conwissionersl court, in levying the county occupation tax, 
would be unable ther~efrom to levy suchtax at the beginning 
of the calendar year in any definite sum. For these reasons 
we believe the basic annual tax fixed by the Legislature in the 
various subdivisions of Article 7047, Revised Civil btatutes, 
is controlling in calculating the allowable county' occupation 
tax rate cn any particular occupation. 

Inasmuch as, under the statutes governing the collection of 
county occupation taxes, and the opinions of t'nis Department 
constraing same, such taxes maybe paid quarterly basis, it 
would follow,fkom the loregoing, that counties would, on a 
quarterly basis, collect an occupation tax of one-fourth of 
one-half of the amount levied by the State for a full year'on 
any given occupation. Using the illustration given by you in 
your last question, and assuming that a certain occupation 
commences in July and the State of Texas collects $SO.CO, the 
pro rata part of annual tax of $100.00 for the last two quarters 
of the calendar year, it is our answer that the county 
occupation tax upon the same occupation for one quarter of the 
calendar year would be one-fourth of one-hal~f of $100.00 rather 
than one-fourth of one-half of $50.00. 

Trusting that the foregoing fully answers your inquiries, 
we are 

ATTORNEYGENF& OF TEXAS 
Yours ver truly 

~/!..pc&hI. Nef'f,~ Jr. 

PMN:N/cg 
BY 

Pat M. Neff, Jr. 
Assistant 

APPROVED JUNE 23, 1939 
S. Gerald~C. Mann 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS Approved Opinion Committee 

By BW, Chairman 


