OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GERALD C. MANN June 2, 1939

ATTORNAY SERERAL

Bonorable T, M. Trimdle
First Assistant 8tate Superintendent
Austin, Texas

Dear 8ir: Opinion No.
Re: 7Transfer o lastibs

We are in receipt of your letter of May 25, 1939, in
which you request the opinion of this départment upon‘$hy’ follow-
ing question:

May children who he b 2] ed in one school d4is-
triet and o move into ancther\pohdo) distriet ba transferred to

suoh distriot bBefore August 17

sed Civil Statutes,
iren\for high school pur-

1925, provide for the 'tr
. he district of their

posas whers thelir g

residence. ;

Art L Statutes, 1925, provides
that, “the - he 1lst day of Neroh and the
1st 4 - aiment shall take a census of all
the ehil aver 4deven and under eighteen years of
sge on 31towing September, and who are residents
of the \sohéol éis sald frirst day of April.*

'viscd Civil Statutes, 1925, prorvides as

dependent triot, may by order of the ocounty superin-
tendent, de transferrsd to the enrollment of any other
distriot or imdependent district in the same ocounty upon

a written applicstion of the parent or guardian or person
having lawful eontrol of such child, riled with the

county superintendent; provided that any distriot or
independent distriest being dissatisfied with any transfer
made by the county superintendent may eppeal from such seotlion
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to the county doard of trustees of said eoumty who shall
have the right to snnul end ¢ancel the trsnsfer allowed
by the eounty superintendesnt.

"The applicant shall state in said applieatioa that
it 1s b3is bona fide intention to send ssid ohild to the
s0hool to which the transfer is asked,

"Upor the osrtificstion of the transfer of any
ohild, from one éistriet to another distriet, by the
county superintendent of the county in whieh the ehild
Tesides at the time of the transfer, the ltate Departuent
of :ducation shall authorize the Stats Treasurer to pay
over direotly the per capita spportionment, in independent
distriets of five hundred (500? or more scholsstiec popula-
tion, to the disiriet to which suoh ¢bild is transferred;
and in all other distriets, to county superintendents,
t0 be paid by him to the respective distriots to whieh
such children are transferred; provided, no transfer shall
be made after August lat,.”

Article R697, hevised Civil vtatutes, 1920, reads as fol-

lovws:

“Acy ohild epecified in the preceding article, end its
portion of the scho:1 fund, ray be transferred to an ad-
Joining distriet in another esounty, in the manner provided
in said article., It xust de shown to the county superin-
tendent ttat the school in the distriet in whieh such ehild
resides, on aceount of distance or some unoontrolladle and
dancerocus obstaels, is inaccessidle to suesh shild,”

Article 2699, lLgvised Civil Statutes, 1925, eontains the
following provision:

. . ®"Except as herein provided, no part of the sebool
fund apportioned to uny district or eounty shall be
transferrsd to any other distriet or eocunty; . . "

The only requirements of the general transfer statutes ars
that the ehild de lawfully enrolled im one distriet; written appli-
cation for transfer shall be mads by the parent or guardian or por-
son baving lawful eontrol of the child, and shall be filled with the
eounty superintendent; the applicetion shall state that it {s the
bona fide intention of the applicant to send the e¢hild to sehool in
the district to which the transfer is asked, Article 2698 only
authorizees transfers between districts within the same eounty.
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Article 2897 permits the transfer of a soholastie from one county
to an adjoining distriet in another ecunty under certaia eirounm-
stacees. The transfer wust be made befores august first.

The provisiocns of thess statutes sre ¢lecarly droad enough
to inolude transfers cof ehildrez whose familles are moving into
another distriet., 7The statute requires oo reason to ds given ex-
sept trat the sapplicant has a dona fide intention to send the
ehild to school in another distriet.

2e call attention to trhe provisions of Artiocle E£698
whioh csive the right of ap eal by s sshool distriet to the county
board, which board may cancel and aunul the aotion of the county
suparintendsnt in maxing Lhe transfer. As we visw the Guestion
presanted it is by and lerge ac adcinistrative mattier,

It i{s our opinion that the sounty supserintendent xay
trausfer scholasties upon proper application, from one district
to another district within the saze county, c¢r to en adjoining
district in another county under eertain cireumstances, prior to

August rirst, although such scholastiez move into the diztriet and
establish & residence.

-

Yours very truly

ATTORREY G:X*RAL OF TiXAS

By ’Agz:zz?ag,ﬂébhmhwuufél
Cedil C, Carmaek

Assistant
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